Για την ανατροπή στις ανακοινώσεις των νέων χαλαρώσεων μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
Ερωτηθείσα εάν θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης, απάντησε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το απαντήσω. Οι προβληματισμοί είναι γνωστό ότι υπάρχουν και σχετίζεται με το ότι παρατηρούμε και προσπαθούμε να βρούμε τις αιτίες της ραγδαίας αύξησης και των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς και στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στην κάλυψη των ηλικιών που μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο ιός μπορεί να βρίσκει επίνοσα άτομα, ώστε να τα προσβάλλει και να προκαλέσει επίσης μια σοβαρή νόσηση».
Επεσήμανε ότι «δεν ότι ενοχοποιούμε ένα χώρο ή μια γεωγραφική περιοχή. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που αφορά οριζόντια όλους μας. Δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε την εστίαση, αλλά η μεγάλη κινητοποίηση πληθυσμού μας ανησυχεί. Προσπαθούμε όμως σε κάτι καινούργιο να βρούμε τις ισορροπίες για να μην πάμε πίσω. Δεν νομίζω κανένας να πιστεύει ότι θέλουμε να καθυστερήσουμε την επανεκκίνηση ούτε της εστίασης, ούτε της εκπαίδευσης. Ζητάμε μόνο να καταλάβουν ότι είναι μια δυναμική και μια ισορροπία δύσκολη».
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πίεση, δεν είμαστε εκτός κοινωνίας και δεν θέλουμε να επιδεινώσουμε την ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη Λεμεσό, εξήγησε ότι «από το σύνολο των νοσηλευόμενων, το 70% αφορά στη Λεμεσό και αντανακλάται από την αυξημένη θετικότητα στα τεστ. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και ενδεχομένως έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του κόσμου, ίσως να θέλουν περισσότερο να συνωστίζονται και να συναναστρέφονται κοινωνικά στο σπίτι. Επίσης έχουν μεγαλύτερο αριθμό ξένων που δραστηριοποιούνται και επαγγελματικά. Επειδή υπάρχει αυτή η ψυχολογική φθορά, δεν το λέμε για να στιγματίσουμε μια επαρχία, εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε χάνουμε την ουσία. Αυτή τη στιγμή ανεξαρτήτως της επαρχίας Λεμεσού, έχουμε να διαχειριστούμε μια δυναμική κατάσταση. Είμαστε μια μικρή χώρα και θυμάστε τι είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο που είχαμε προσπαθήσει να βάλουμε πιο στοχεύμενα μέτρα γεωγραφικά».
Συμπλήρωσε ότι «από την ιχνηλάτηση έχουμε κάποια στοιχεία για ενδοοικογενειακή μετάδοση, το είδαμε και σε κάποια clusters στην εκπαίδευση, υπάρχουν θέματα και στον εργασιακό χώρο και πάνω σε όλο αυτό έχουμε να διαχειριστούμε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος. Δεν νομίζω μόνο στη Λεμεσό να τίθεται θέμα μεταλλαγμένου στελέχους. Είναι ένα παγκύπριο φαινόμενο».
Διαβάστε επίσης:
ΓΝ Λ/σου:Διασωληνώθηκε 40χρονος-Κρούσματα αρνούνται νοσηλεία και χειροτερεύουν
Στο Νοσοκομείο Αναφοράς ασθενής που είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (vid)