Η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας έχει βάλει φρένο και η πολιτεία ψάχνει εναγωνίως λύσεις να επαναφέρει την άλλοτε υπεροχή τουριστικών αλμάτων που διενεργούσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της προσέλκυσης τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομικής τροφοδοσίας του κράτους.
Η πανδημία οδήγησε την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τουριστικά μας καταλύματα στον κατήφορο με άγνωστο δυστυχώς το τέλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ στην ελεύθερη Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 700 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με ένα ποσοστό μόλις 5% να είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά και να λειτουργούν με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης είπε πως οι ξενοδοχειακές μονάδες πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα λόγω κορωνοϊού και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τονίζοντας πως κατέβασαν ρολά τον Νοέμβριοτ ου 2019 και δεν αναμένεται να τα ανεβάσουν τουλάχιστον πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ανοικτά μόνο το 5%
Λευκωσία: Λειτουργούν 25 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτά μόλις 3.
Λεμεσός: Λειτουργούν 50 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτά μόλις 3.
Λάρνακα: Λειτουργούν 35 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτό μόλις 1.
Αμμόχωστος: Λειτουργούν 150 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτό μόλις 1.
Πάφος: Λειτουργούν 170 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτά μόλις 2.
Ορεινές περιοχές (Επαρχία Λεμεσού): Λειτουργούν 40 Ξενοδοχεία/Καταλύματα.
Ανοιχτά μόλις 10.
Σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ, να μην γίνονται άσκοπα ταξίδια ο Φιλοκυπρος Ρουσουνίδης αξιολογεί πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι χαμένο και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Ωστόσο γίνονται σχεδιασμοί για το δεύτερο εξάμηνο:
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της ΟΕΒ και ….Χρίστου Μιχαηλίδη.
Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αξιολογούν ως θετικά τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν από την πολιτεία προς τους εργαζομένους καθώς και τα νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων ωστόσο όπως λέχθηκε τίποτα δεν αντικαθιστά το τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία.
Μια κρίση η οποία σύμφωνα με τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη θα κρατήσει τουλάχιστον 4 χρόνια για να επαναφέρει την οικονομία του τόπου σε προηγούμενα επίπεδα.
«Προς το παρόν δεν έχουμε περιπτώσεις αφερεγγυότητας αλλά τα πράγματα είναι πλέον οριακά. Ενεδεχομένως αν παραταθεί η κατάσταση και το 2021 θα βρεθούμε μπροστά στα πρόσθυρα αφερεγγυόττηας των επιχειρήσεων με αυτό να συνεπάγεται κλειστές επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας» κατέληξε.