Οι αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου δεν άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου με σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις μόνο στον χώρο του αθλητισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στον χώρο του Πολιτισμού. Πρώτη που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος ήταν ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η οποία σε συνέντευξή της αποκάλυψε εργασιακό εκφοβισμό, από το γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη.
Η αποκάλυψή της έφερε κύμα συμπαράστασης από συναδέλφους της στο χώρο αλλά και νέες καταγγελίες για την συμπεριφορά του ηθοποιού. Και εάν αυτά είναι ένας τρόπος να αποκαλυφθεί μια πικρή αλήθεια, που μπορεί να κρύβεται για άλλη μια φορά πίσω από κλειστές πόρτες και ψιθύρους, τι άραγε συμβαίνει στο χώρο του Θεάματος στην Κύπρο;
Δύο γυναίκες, που έχουν συνεργαστεί με ανθρώπους του θεάτρου, έσπασαν τη σιωπή τους και σε αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προχώρησαν δημόσια σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση.
Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες γυναικών για παρενόχληση από πρόσωπα του Πολιτισμού στην Κύπρο
Σχολιάζοντας το πιο πάνω γεγονός, στο SigmaLive η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Μαρίνα Μανδρή, είπε πως από τη στιγμή που υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπάρχει θέμα.
«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Ως ΈΗΚ ζητάμε από την κοινωνία να προσφέρει τις απαραίτητες δομές για να μπορούν τα θύματα να μιλήσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι θα βοηθήσουμε με όποιο δυνατό τρόπο μπορούμε. Εύχομαι, να σπάσει αυτή η σιωπή. Η σιωπή να γίνει δυνατή φωνή και να δοθεί ένα τέλος».
«Ανοικτή η Ένωση Ηθοποιών σε όποιον θέλει να μιλήσει»
Σημαντικό ότι οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν είτε είναι στον Αθλητισμό είτε στον χώρο του Πολιτισμού, υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Αντρέας Τσέλεπος μιλώντας επίσης στην ιστοσελίδα μας.
«Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούμε πιστά σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση ή οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση στον χώρο μας, τα οποία ετοιμάζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών(FIA) και στη συνέχεια από το Πανευρωπαϊκό Συνδικάτο (EuroFIA). Όλα αυτά μεταφέρονται στα μέλη μας, για να γνωρίζουν τις διαδικασίες», είπε ο κος Τσέλεπος.
«Είναι σημαντικό να δοθεί η κατάλληλη στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Καλούμε τα μέλη μας να μιλήσουν με σκοπό όλα να πάρουν τις σωστές οδούς και πάντα σε συνεννόηση με τις Αρχές. Το μήνυμα απ΄όλες τις αποκαλύψεις που γίνονται, είναι: «Φτάνει πια!», σημείωσε τέλος ο κος Τσέλεπος.
«Όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ κάποιους στον χώρο μας»
Η κύπρια ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, μιλώντας στο SigmaLive, δήλωσε υπερήφανη για τις γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος και την πυγμή να μιλήσουν ενώ είπε πως «σίγουρα υπάρχουν κορίτσια που θέλουν να πουν εκείνα την αλήθεια τους, αλλά δεν έχουν το ίδιο θάρρος», και αποκάλυψε πως «όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ κάποιους που μπορεί να παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές στον χώρο μας».
«Συγχαρητήρια σε όσες γυναίκες τόλμησαν και θα τολμήσουν . Αυτό είναι η μύτη του παγόβουνου η ρίζα όμως είναι βαθιά. Θεωρώ πολύ σημαντικό που ξετυλίγονται τέτοια σοβαρά θέματα. Ξέρετε, το γεγονός ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να αποκαλύψουν οι γυναίκες τι τους συνέβη. Υπάρχει αυτή η καταδίκη των σχολιασμών,“να δούμε τι φορούσε” . Όλα αυτά θέλουν δυνατό στομάχι και ψυχική δύναμη για τα αντέξεις. Παρόλα αυτά, πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες», είπε η κα. Αβραάμ.
Η κα Αβραάμ θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο «υλικό» ούτε έχουν την ίδια δύναμη για να αντέξουν τις επικρίσεις. «Εγώ προσωπικά, δεν αφήνω περιθώρια. Δεν έχω ποτέ υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στον εργασιακό μου χώρο. Δεν αφήνω περιθώρια, λόγω της δυνατής μου προσωπικότητας, εάν κάποιος προσπάθησε ,με ένα βλέμμα μου τον απότρεπα. Δεν είμαστε όλοι όμως έτσι. Υπάρχουν κορίτσια στον χώρο που σίγουρα μπορεί να βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Όλοι έχουμε ακούσει σχόλια για συναδέλφους κάποια στιγμή για πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κουτσομπολιά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εμείς. Το πρόσωπο που βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενο θα πρέπει να βρει τη δύναμη να μιλήσει. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ άτομα που συμπεριφέρονται μ ΄αυτόν τον τρόπο, στον χώρο μας».