Tους τελευταίους μήνες σημαντικό όπλο στη στρατηγική για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μεγάλος αριθμός rapid test αντιγόνου που διενεργούνται στην κοινότητα και τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε γρήγορη και αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου κατά την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των μέτρων. 

 

Συνεπώς, αξιοποιώντας το εργαλείο των rapid test, και για να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε χώρους εργασίας και γενικότερα στον πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει πλάνο στοχευμένου ελέγχου με rapid test στους χώρους εργασίας για όλες τις ομάδες εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιούνται.

Δείτε εδώ: Έτσι θα γίνει η άρση του lockdown – Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο, στη βάση της στρατηγικής, θα υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test το οποίο θα παραχωρείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω των μονάδων δειγματοληψίας.

Από αύριο και μέχρι την Κυριακή θα υλοποιείται πρόγραμμα εξέτασης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test του 20% του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία ισχύ rapid test το 20% των εργαζομένων τους. Για υλοποίηση του στόχου αυτού, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας από αύριο.

Η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας με ασφάλεια προϋποθέτει την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είναι θερμή παράκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους, τις συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, προς τις επιχειρήσεις, να μεριμνήσουν για την επιμελή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών.

Την ίδια ώρα, όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία που έχουν την ευθύνη για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων είναι συντεταγμένα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση.

Κληθείς να πει εάν τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παρέχονται, ο κ. Ιωάννου απάντησε θετικά, λέγοντας ότι «στόχος της αποκλιμάκωσης είναι να περιορίζουμε όσο γίνεται την κινητικότητα και τις επαφές, άρα αντιλαμβάνεστε, με το να αναβάλουμε έστω μια εβδομάδα να μην ανοίξουν ταυτόχρονα αλλά σε δύο στάδια, επιτυγχάνεται και αυτός ο στόχος, ούτως ώστε εάν υπάρξει πρόβλημα να μπορέσουμε έγκαιρα να μπορούμε να επέμβουμε».

Τόνισε παράλληλα ότι παρά την αποκλιμάκωση των μέτρων, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τη παραχώρηση των δωρεάν τεστ και επειδή υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο και κάνουμε 8-10,000 τεστ την ημέρα, αλλά η δυνατότητά μας είναι για περισσότερα. Επειδή όμως δεν υπήρχε η βέλτιστη ανταπόκριση από τον κόσμο αποφασίσαμε όπως γίνει υποχρεωτικά, και άρα όποιος τομέας επαναδραστηριοποιείται να έρχεται υποχρεωτικά με τεστ τουλάχιστον μιας εβδομάδας».

Έχουν αυξηθεί οι σταθμοί  σε 40 από 25 τους σταθμούς, θα καλούνται αλφαβητικά και άρα θα μπορούν όλοι να εξεταστούν, ώστε τις 8 του Φλεβάρη να έχουν όλοι αρνητικό τεστ. Ταυτόχρονα όμως, όσοι δουλεύουν θα πρέπει να έχουν το τουλάχιστον 20% των εργαζομένων τους με αρνητικό τεστ, εξήγησε ο κ. Υπουργός, καλώντας τους εργαζόμενους να προσέρχονται για τεστ.

Δείτε εδώ: Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 8 Φεβρουαρίου- Τι ανοίγει