"Το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών είναι μια αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα στην Κύπρο", ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέτρες υποστηρίζοντας ότι οι λόγοι που δημιουργήθηκαν δύο χωριστές διοικήσεις με διοικητικά και δικαστικά όργανα, είναι εξαιτίας του τερματισμού του κοινού κράτους που είχε δημιουργηθεί το 1960 από τους Ε/κ και τους Τ/κ με την κατοχή το 1963 του συνταγματικού συνεταιρισμού από τους Ε/κ.
Γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ για τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ήταν σε εποικοδομητικό και ειλικρινές κλίμα.
Σε αυτή τη δήλωση που αναφέρεται στο περιεχόμενο της συνομιλίας Τατάρ – Γκουτέρες, η κ. Ντογρούγιολ προσθέτει ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε στη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Τουρκία, ΗΒ και Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε ότι στην Κύπρο υφίστανται δύο αυτόνομες διοικήσεις, λέγοντας ότι «τα δύο κράτη στο νησί εντός των συνόρων τους, εργάζονται εδώ και μισό αιώνα σχεδόν για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής λαών τους». Υπό το φως της "πραγματικότητας" ότι αυτά δεν μπορούν να αναιρεθούν, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να είναι στη βάση των υφιστάμενων δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε στον ΓΓ, σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του, ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης που ξεκίνησαν στη Βηρυτό το 1968 και συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα τώρα, κατέληξαν σε αποτυχία λόγω της "αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς, που αρνείται να μοιραστεί την εξουσία, τη διοίκηση και την ευημερία στο νησί με τους Τ/κ".
Αυτό το διάστημα οι Τ/κ "εγκλωβίστηκαν σε απάνθρωπη απομόνωση και αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί", πρόσθεσε ο κ. Τατάρ προβάλλοντας στον κ. Γκουτέρες τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ανάγκη μιας νέας διαπραγματευτικής βάσης στην Κύπρο ανάλογη με τις πραγματικότητες των ημερών μας και ενάντια στη αμετάβλητη νοοτροπία επικυριαρχίας της ε/κ πλευράς. «Ένας δίκαιος, ρεαλιστικός και βιώσιμος συμβιβασμός πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και τη συνεργασία δύο κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς», είπε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να ανέφερε στον κ. Τατάρ ότι γνωρίζει τη στάση και το τι θέλει η τ/κ πλευρά και ότι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη στάση της στη συνάντηση 5 + ΟΗΕ και εξέφρασε την προσδοκία του ότι θα φτάσουν οι πλευρές σε μια συμφωνία για κοινό έδαφος που θα επιτρέψει τις επίσημες διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Γκουτέρες φέρεται επίσης να είπε ότι προτιμά η 5 + ΟΗΕ άτυπη συνάντηση να γίνει στην Νέα Υόρκη, αλλά ο τόπος και ο χρόνος εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στον Covid 19 και θα ενημερώσει τις πλευρές όταν ξεκαθαρίσει το θέμα.
Διαβάστε ακόμη:
Τηλεδιάσκεψη Τατάρ - Γκουτέρες
ΥΠΕΞ: Ανάγκη για περισσότερες έμπρακτες ενέργειες από Τουρκία
Πηγή: ΚΥΠΕ