Την πρώτη βδομάδα του lockdown διανύει η Κύπρος και η μάχη για να κρατηθούν όρθια τα νοσηλευτήρια είναι ακόμα στην αρχή.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι σε ισχύ από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται αρχές Φεβρουαρίου. Εκτιμήσεις για το πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση των μέτρων σίγουρα είναι πρώορες σ’ αυτό το στάδιο.

Δείτε εδώ: Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων από rapid τεστ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Το Υπουργείο Υγείας από τις 7 Ιανουαρίου εμπερικλείει στην καθημερινή επιδημιολογική ενημέρωση και το ποσοστό θετικότητας σε παγκύπρια βάση.

Αναλυτικά τα ποσοστά μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου: 3.69%
8 Ιανουαρίου: 3.63%
9 Ιανουαρίου: 2.93%
10 Ιανουαρίου: 3.86%
11 Ιανουαρίου: 2.24%
12 Ιανουαρίου: 1.96%

Τα επιθυμητά και τα ιδανικά όρια του ποσοστού θετικότητας

<3% είναι το επιθυμητό ενώ το ιδανικό ορίζεται από την επιστημονική κοινότητα στο <1%. Το ποσοστό θετικότητας επηρεάζεται μεν από τον αριθμό των τεστ αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα περίπου μήνα το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 5.5%.

Επισημαίνεται ότι τόσο η επιδημιολογική ομάδα όσο και το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνουν τη διενέργεια rapid τεστ και γι’αυτό έχει γίνει και σχετική πρόβλεψη προκειμένου να μην χρησιμοποιείται επιπλέον sms για τον σκοπό αυτό.

Η εικόνα των νοσοκομείων

Βεβαρυμένη παραμένει η εικόνα των νοσηλευτηρίων μας την ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες ενεργοποιούν έκτακτα πλάνα «επίταξης» κι άλλων νοσοκομείων στα οποία θα νοσηλευτούν ασθενείς με κορωνοϊο.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ότι αφορά τις εισαγωγές είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5% των θετικών ατόμων θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ένα ποσοστό της τάξης του 10% απ’ αυτούς που νοσηλεύονται θα χρειαστούν εντατική υποστήριξη κατά τη νοσηλεία τους. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας σε κοινό θάλαμο είναι 10 μέρες και άλλες 10 σε κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας.

Δείτε εδώ: Τέσσερις θάνατοι και 259 νέα κρούσματα κορωνοϊού