Την Κυριακή 10/1 η Κύπρος μπήκε ξανά σε lockdown, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο δρ.Γεώργιος Πάνος, αναφέρθηκε στη μείωση των κρουσμάτων, στα εμβόλια αλλά και για το πώς βλέπει ότι θα εξελιχθεί το 2021 η πανδημία.
Αρχικά για τα υφιστάμενα μέτρα ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε αν τα τεστ που γίνονται είναι ψηλά και οι αριθμοί που βρίσκουμε στα κρούσματα χαμηλοί ούτως ώστε να έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.
«Από το lockdown αναμένουμε την ελάττωση της κινητικότητας, επειδή με την κινητικότητα αυξάνεται η διασπορά» είπε.
Στη συνέχεια μίλησε για τους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αναπληρωματικές λίστες εξαιτίας του ότι κάποιοι μπορεί να μην μπορούν να τηρήσουν τα ραντεβού τους.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή πύλη για άτομα άνω των 80 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν στα κέντρα» ανέφερε.
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Οι κινητές μονάδες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο επειδή υπάρχουν άτομα στο σπίτι που δεν μπορούν να κινηθούν και θα πρέπει να δοθεί ευκαιρία και σε αυτά τα άτομα να δηλώσουν την συμμετοχή τους στον εμβολιασμό».
Επιπλέον, είπε ότι θα πρέπει να ελέγχονται πιο συστηματικά τα άτομα τα οποία εργάζονται, σε δουλειές ψηλού ρίσκου και ψηλής απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα άτομα που εργάζονται θα πρέπει να ελέγχονται διαδοχικά ανά εβδομάδα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή αρνητικότητα του πληθυσμού που εργάζεται, για να μπορεί να ανοίξει με μεγαλύτερη ευχέρεια και ασφάλεια η οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Μετέπειτα είπε πως πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα rapid τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι από τον καθένα.
«Είναι μια μεγάλη καινοτομία που δίνει την δυνατότητα στο κόσμο να ελέγχεται διαδοχικά, διασφαλίζοντας την αρνητικότητα του» ανέφερε.
Κλείνοντας τόνισε ότι το 2021 φαίνεται ότι θα το περάσουμε με μάσκα, εξαιτίας του ότι δεν θα εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.
«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί , θα υπάρχουν κάποια μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Γίνεται λόγος ότι η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα εμβόλια, αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια μπορεί να τροποποιηθούν και να ξανά εμβολιαστούμε και του χρόνου», είπε ο δρ. Πάνος.
Διαβάστε επίσης: