Εντατικότεροι έχουν γίνει οι έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και άλλων ζωϊκών προϊόντων, όπως είναι τα εργαστήρια κοπής κρέατος, τα κρεοπωλεία, τα γαλακτοκομεία – τυροκομεία και τα υπόλοιπα υποστατικά διαχείρισης ζωϊκών προϊόντων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, στόχος των κτηνιατρικών επιθεωρητών είναι να διασφαλίσουν ότι και την περίοδο των γιορτών, κατά την οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και διάθεση κρέατος στην αγορά, οι ανάγκες των καταναλωτών θα καλυφθούν με ποιοτικά κατάλληλα και υγειονομικά ασφαλή ζωικά προϊόντα.
Συχνοί και αυξημένοι οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι των κτηνιατρικών επιθεωρητών είναι αυξημένοι τόσο σε συχνότητα όσο και σε αριθμό και επικεντρώνονται στο να διαπιστώσουν ότι οι επιχειρηματίες στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στοχεύουν στην ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων, υγιεινή του χώρου και των εργαζομένων, σήμανση κατά την ταυτοποίηση του κρέατος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κρέας που θα διατεθεί στην κατανάλωση και θα εισέλθει στην τροφική αλυσίδα προέρχεται από κατάλληλες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι η διάθεση κρέατος
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αύξηση των ζώων που οδηγούνται στα σφαγεία, ενώ έχει αυξηθεί και η ποσότητα του κρέατος που φθάνει από το εξωτερικό.
Λόγω των αυξημένων αναγκών, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προγράμματος στελέχωσης των σφαγείων, με την προσθήκη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν.
Μέχρι και τη Δευτέρα 21/12/2020 είχαν οδηγηθεί στα σφαγεία, για να καλύψουν τις ανάγκες των εορτών των Χριστουγέννων, 14.910 αιγοπρόβατα και έχουν αφιχθεί μέσω του ενδοκοινοτικού εμπορίου 4.271 σφάγια αρνιών.
Οι αριθμοί αυτοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Οδηγίες προς τους καταναλωτές
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να φροντίζουν πάντα να προμηθεύονται το κρέας τους από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και ασφαλώς δεν πρέπει το προμηθεύονται απευθείας από τους κτηνοτρόφους.
Επισημαίνουν, ακόμα, πως μόνο τα σφάγια που φέρουν το σήμα καταλληλότητας (σχήματος οβάλ), στο οποίο αναφέρεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου από το οποίο προέρχεται το ζώο, είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Δηλαδή, το σήμα καταλληλότητας είναι η σφραγίδα, η οποία τοποθετείται στα σφάγια υπό την επίβλεψη του επίσημου κτηνίατρου, εφόσον έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σφαγείο. Στα μεγάλα σφάγια, η σφραγίδα τοποθετείται σε τρία σημεία κάθε ημιμορίου (μηρό, μέση και ωμοπλάτη) και σε μικρότερα σφάγια σε δύο σημεία κάθε ημιμορίου (μηρό και ωμοπλάτη).
Ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει ενώπιόν του το σφάγιο, ώστε να είναι βέβαιος για την καταλληλότητα του κρέατος που θα προμηθευτεί.
Η σωστή επιλογή κρέατος
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συστήνουν στους καταναλωτές να προμηθεύονται το κρέας που θα καταναλώσουν μόνο από αδειοδοτημένα κρεοπωλεία και υπεραγορές.
Τους καλούν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις παραγγελίες και τις αγορές τους.
Ωστόσο, ένα σημείο που θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι καταναλωτές είναι ο χειρισμός του κρέατος από τη στιγμή της αγοράς του μέχρι την τοποθέτησή του στο ψυγείο.
Συγκεκριμένα, συστήνεται όπως προμηθεύονται το κρέας προς το τέλος της επίσκεψής τους στις υπεραγορές και αμέσως να κατευθυνθούν στο σπίτι τους, όπου θα το τοποθετήσουν στο ψυγείο και το κρέας συστήνεται να διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 7 βαθμών Κελσίου, ενώ τα εντόσθια, όπως το συκώτι, σε θερμοκρασία μικρότερη των 3 βαθμών Κελσίου.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν το κοινό, σε περίπτωση που παρατηρήσουν αθέμιτες πρακτικές ή έχουν αμφιβολία ως προς την ασφάλεια του κρέατος ή του σημείου από το οποίο προμηθεύτηκαν το κρέας, να απευθυνθούν στα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία για διευκρινίσεις.
Διαβάστε επίσης