Για ένα πρόβλημα που είναι πολυσύνθετο έκανε λόγο ο Ψυχολόγος, Γιώργος Μικελλίδης, σχολιάζοντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, την απόπειρα φόνου εναντίον 13χρονου μαθητή από ανήλικους με αφορμή την αντιπαράθεσή τους για διαδικτυακό παιχνίδι.

 

Ο δρ Μικελλίδης εξήγησε πως τα παιχνίδια μπορούν επηρεάσουν κάποιες συμπεριφορές, να αυξήσουν τα ποσοστά βίας σε ένα άτομο αλλά το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ. «Δεν είναι θέμα μόνον «βίαιων» παιχνιδιών αλλά έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταραχές της διαγωγής όπως ονομάζεται στους εφήβους. Διαταραχές οι οποίες πολλές φορές οδηγούν στη διαμόρφωση αντικοινωνικών διαταραχών προσωπικοτήτων στα ενήλικα άτομα και πολλές φορές στοιχεία ψυχοπαθητικής συμπροφοράς».

Τα παιχνίδι μπορούν να αυξήσουν τη βία

Πρόσθεσε πως τα παιχνίδια  μπορούν να επηρεάσουν συμπεριφορές και να αυξήσουν τη βία αλλά κάποιες φορές βλέπουμε καταστάσεις τραγικές. «Πολλά παιδιά παίζουν παιχνίδια τα οποία στην πραγματικότητα απευθύνονται σε ενήλικες. Παιχνίδια τα οποία βλέπουμε σε διάφορες πλατφόρμες που αναγράφεται ότι αναφέρονται σε ηλικίες 16 και άνω και παίζουν με αυτά παιδιά 12 ετών. Σ΄αυτή την περίπτωση οι συμπεριφορές μπορεί να επηρεαστούν».

Πρόσθεσε επίσης πως «πολλά παιδιά δεν φτάνουν όμως στην εγκληματική συμπεριφορά θέματα και έχουμε να κάνουμε για σοβαρότερα προβλήματα».

«Δεν πρέπει να εστιάζουμε στα παιχνίδια»

Παράλληλα ο δρ Μικελλίδης είπε πως το περιστατικό στο σχολείο στη Λεμεσό θέτει ένα θέμα πολυσύνθετο.  «Βλέπουμε πολλές φορές μια πολυδιάστατη  αντιμετώπιση συμπεριφορών από τα παιδιά αλλά ακόμη και από ενήλικες που παίζουν τέτοια παιχνίδια.  Τα παιχνίδια μπορεί να επιδράσουν όμως και θετικά. Τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σύμφωνα με έρευνες μπορούν να αυξήσουν βίαιες συμπεριφορές αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε εγκληματικές συμπεριφορές σαν αυτά που ακούστηκαν χθες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όσα ακούστηκαν παραπέμπουν σε άλλα ψυχοπαθητικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε μικρή ηλικία».

«Έχουμε δει εγκλήματα να συμβαίνουν από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σε έρευνες αναφέρονται τα 15 συμπτώματα διαταραχής της διαγωγής που έχει να κάνει με επιθετικές συμπεριφορές, όπως κακοποίηση ζώων, να λέμε ψέματα και άλλα. Βλέπουμε ότι μπορεί να έχει να κάνει με τραύματα στον εγκέφαλο ή να υπάρχει το γενετικό υλικό, σε αλλαγές που παραπέμπουν στην έλλειψη συναισθημάτων. Ακόμη και το περιβάλλον που ζει ένα παιδί μπορεί να παίξει ρόλο. Είναι ένα πολυδιάστατο θέμα και δεν πρέπει να εστιαζόμαστε στα παιχνίδια. Δεν μπορούν από μόνα τους να δημιουργήσουν τέτοια σοβαρά προβλήματα».

Ο δρ Μικελλίδη, ανέφερε πως ο  εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα εξάρτηση. « Παίζοντας παιχνίδια στο διαδίκτυο αλληλεπιδράς και απομονώνεσαι από την κοινωνία. Αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών».

«Το θέμα είναι τεράστιο και πρέπει να το δούμε  σφαιρικά. Εμένα δεν με ανησυχούν τα παιχνίδια αλλά το τι υπάρχει στην Κύπρο, και φαίνεται να υπάρχει έλλειψη. Το θέμα είναι τι πραγματικά έχει συμβεί σε νομικό πλαίσιο; και άλλα . Κάθε φορά θα πρέπει να βλέπουμε να γίνονται εγκλήματα ; Υπάρχει έλλειψη υποβάθρου ώστε να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα ;Εάν προχωρεί σε αυτή την πράξη στα 13  τι θα κάνει αργότερα; Θα παρακολουθούμε αυτά τα παιδιά;» διερωτήθηκε στο τέλος ο δρ Μικελλίδης.

Διαβάστε επίσης:

 

Απόπειρα φόνου 13χρονου: «Βεντέτα» ανηλίκων – Η γνωμάτευση παιδοψυχίατρου

Ήθελαν να σκοτώσουν τον 13χρονο επηρεασμένοι από το διαδικτυακό παιχνίδι

Λεμεσός: Είχε δεχθεί ξανά επίθεση πριν από δύο μήνες ο 13χρονος (ΒΙΝΤΕΟ)