Για τους μαζικούς εμβολιασμούς μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος.

 

Ο ειδικός ανέφερε ότι διαχρονικά ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός, εάν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε χώρα εμβολιαστεί τελικά. Συγκεκριμένα, από 66% μέχρι 88% θα πρέπει να βάλει το εμβόλιο για να υπάρχει προφύλαξη.

Συμπλήρωσε ότι θα γίνονται εμβολιασμοί σε ομάδες πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας έχουν να κάνουν με δύο δόσεις, άρα μετά τη δεύτερη δόση θα υπάρχει ένα περιθώριο 28 ημερών για ένα maximum αντισωμάτων από τα άτομα που εμβολιάζονται. Εάν θα γίνει διαδοχικά κάθε ομάδα που εμβολιάζεται θα έχει από τον τελευταίο εμβολιασμό μέχρι 28 ημέρες για να φτάσει στο μέγιστο η παραγωγή των αντισωμάτων. Για να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των πληθυσμού θα χρειαστούν ίσως και μήνες.

Σε ερώτηση εάν οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις ομάδες που εμβολιαστούν, είπε ότι τα εμβόλια θα έρχονται και θα πρέπει να συμπληρώνουν τα ποσοστά των ομάδων, τονίζοντας ότι ιατροί νοσηλευτές θα εμβολιαστούν πρώτοι, ενώ πρέπει να δούμε τους ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα εμβόλιο θα πρέπει να βάλουν άτομα που έχουν  νοσηρότητες, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι καθηγητές θα πρέπει να εμβολιαστούν εάν θέλουμε να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία.

Επεσήμανε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το μέτρα που εφαρμόστηκαν, εξηγώντας ότι κατά τη γνώμη του οποία μέτρα και να ακολουθήσουν δεν θα είναι αποτελεσματικά, αλλά θα είναι μέτρα συντήρησης.   

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Δρ. Ιωαννίδης: «Θεατρικό μέτρο η καραντίνα- Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα» (vid)