Σταθερά ανησυχητική είναι η κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε παγκύπρια βάση από τις 30 Νοεμβρίου. Από επιδημιολογικής άποψης αναφέρεται από μέλη της Συμβουλευτικής ομάδας ότι η εικόνα προκαλεί μεν ανησυχία, καταγράφει όμως μια σταθεροποίηση.

Η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων θα φανεί στο 10μερο και αυτό θα κρίνει και τα περαιτέρω μέτρα τα οποία ενδεχομένως να εφαρμοστούν ενόψει του εορταστικού 10μερου.

Αυτή η βδομάδα θα είναι καθοριστική ως προς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αφού η Επιδημιολογική ομάδα θα αξιολογήσει την εικόνα όλων των Επαρχιών και οι ανάλογες εισηγήσεις θα διαβιβαστούν στον Υπουργό Υγείας ο οποίος με τη σειρά του θα θέσει ενώπιον Υπουργικού τυχόν άλλα επιπρόσθετα μέτρα. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να λάβει παράταση η μερική άρση των μέτρων που είχε ανακοινωθεί για τις 14 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τέσσερα μέλη της Επιδημιολογικής – Συμβουλευτικής Ομάδας είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ενώ ο τελευταίος αύριο Τρίτη θα δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως ενημερώνεται το SigmaLive την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα προεδρεύσει ο Αδάμος Αδάμου και γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες ανακοινώσεις για επιπρόσθετα μέτρα ή αναβολή της μερικής άρσης θα γίνουν στις 11 Δεκεμβρίου. 

Δείτε εδώ: Πληροφορίες ΚΥΠΕ: Διατήρηση υφιστάμενων μέτρων ή και αυστηροποίηση τα σενάρια

Μεσημεριανά γλέντια και ψώνια Χριστουγέννων προκαλούν ανησυχία

Δεκάδες υποστατικά σ’ όλη την Κύπρο, λόγω και των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ έχουν αναδιαμορφώσει τα ωράρια λειτουργίας τους προκειμένου να μην κλείσουν οριστικά. Μπιραρίες, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια ανοίγουν από νωρίς το μεσημέρι και αρκετά απ’ αυτά με συνοδεία ζωντανής μουσικής προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η εικόνα συγκεκριμένων υποστατικών που προβάλλεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δεκάδες θαμώνες να συνωστίζονται και να χορεύουν σε ρυθμούς προ πανδημίας.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους χώρους εστίασης ότι  έχει παρατηρηθεί ότι δεν τηρείται πιστά το μέτρο, ιδιαίτερα για μετακινήσεις στα υποστατικά. Προς τούτο, διευκρινίζεται ότι για τα άτομα που μετακινούνται στους χώρους του υποστατικού, η μάσκα είναι υποχρεωτική. Κατά το διάστημα όπου τα άτομα παραμένουν στα υποστατικά εστίασης, χωρίς να πίνουν ή τρώνε ενεργά, προτρέπονται να χρησιμοποιούν μάσκα για τη δική τους προστασία.

Δείτε εδώ: Υπ. Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Η ακτινογραφία των ελέγχων

Έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά τόσο από την Αστυνομία όσο και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (για υπεραγορές, εστιατόρια), Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας (για εργοτάξια), Υφυπουργείο Τουρισμού (για υποστατικά) καθώς και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (για οίκους ευγηρίας).

Έλεγχοι Αστυνομίας από τις 06.00 τις 4ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις 06.00 της 7ης Δεκεμβρίου

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 12.885 έλεγχοι (06.00 4/12 – 06.00 7/12) με 305 καταγγελίες πολιτών και 10 σε υποστατικά.

Λευκωσία

Καταγγέλθηκαν 2 μπαράκια στις 5 Δεκεμβρίου. Στο ένα οι πελάτες έπιαναν μόνοι τους ποτά από μπαρ. Υποβλήθηκε στο μπαράκι 500 ευρώ εξώδικο πρόστιμο. Στο δεύτερο μπαράκι καταγράφηκε παραβίαση των ωρών κλεισίματος. Πιο συγκεκριμένα εξυπηρετούσε μέχρι τις 20.30. και σε αυτό εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο 500 ευρώ.

Λεμεσός

Καταγγέλθηκε στις 4 Δεκεμβρίου ένα πρακτορείο στοιχημάτων με 300 ευρώ εξώδικο πρόστιμο. Ένα εστιατόριο με εξώδικο πρόστιμο με 500 ευρώ εξώδικο πρόστιμο. Στις 5 Δεκεμβρίου καταγγέλθηκε ένα καφέ για μη χρήση μασκών.

Πάφος

Καταγγέλθηκε σε μπαράκι υπάλληλος που δεν φορούσε μάσκα. Εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Άλλο μπαράκι καταγγέλθηκε για συνωστισμό πελατών και έγινε απευθείας παραπομπή στο Δικαστήριο καθώς και εξώδικο πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ. Επίσης καταγγέλθηκαν άτομα που έπαιζαν χαρτιά σε σπίτι. 

Δείτε εδώ: Πάνω από 100 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό