Μια οικογένεια από το Αυγόρου αναζητούσε ο πρώην ειρηνευτής των Η.Ε, Conny Johansson, ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο τη δεκαετία του 60’.

Ο Johansson ανήρτησε τις φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο στη σελίδα «Varosha Famagusta Cyprus Maraş Αμμόχωστος Ammóchostos - The Solution» ψάχνοντας να βρει τους ιδιοκτήτες του σπιτιού που έμενε όταν ήταν στην Κύπρο, καθώς στο σπίτι αυτό είχε τοποθετηθεί παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ανέφερε ότι το σπίτι στις φωτογραφίες είναι το πατρικό του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 1974 μετά τη δεύτερη εισβολή είχαν έρθει  στο χωριό (σ.σ Αυγόρου) τα Ηνωμένα Έθνη, με τους πλείστους να είναι Σουηδοί ειρηνευτές.

Λόγω του ότι το σπίτι ήταν καινούργιο και σε ύψωμα, από εκεί μπορούσαν να δουν από μακριά το δρόμο που οδηγούσε στην Αμμόχωστο.

«Τα Ηνωμένα έθνη είχαν αναλάβει την επίβλεψη της περιοχής έτσι ώστε να μην προχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ.Τσιόλας, είπε ότι επικοινώνησε ο ίδιος μαζί του μόλις είδε τις φωτογραφίες, λέγοντας στον Johansson ότι το σπίτι ανήκει στον πατέρα του, αλλά εξαιτίας του ότι ο πατέρας του αυτή την στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με Covid19, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν ακόμη.

«Ευελπιστώ  σε λίγες μέρες που θα είναι καλύτερα να μπορέσουμε να κάνουμε την επαφή» είπε ο κύριος Τσίολας.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτοί που είχαν αναλάβει το φυλάκιο ήταν πολύ φιλικοί, «είχαμε φύγει από το σπίτι παραδίδοντας το σπίτι στην ειρηνευτική δύναμη και για έξι μήνες μέναμε σε άλλο χώρο αλλά καθημερινά υπήρχε επαφή».