Επιστολή προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού απέστειλε ο Σύνδεσμος Γονέων του Λανιτείου Λυκείου, στην Λεμεσό, σχετικά με τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα που αφορούσαν τα Λύκεια στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου αναφέρει πως «ο Υπουργός δυστυχώς περιορίστηκε στο να μας καθησυχάσει αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται έτσι ώστε να καλυφθεί η διδακτέα ύλη, εξισώνοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (την οποία υποχρεωτικά λαμβάνουν οι μαθητές των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού) με την κανονική φοίτηση. Αυτό όμως, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, δεν ισχύει».
Αυτούσια η επιστολή:
Μετά λύπης αλλά και έντονης ανησυχίας μας, πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα μέτρα που αφορούσαν τα λύκεια, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση των αρμοδίων, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της επιδημίας που μαστίζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό που από την αρχή μας προκάλεσε λύπη και ανησυχία είναι η πιθανότητα δημιουργίας μαθητών δύο ταχυτήτων και η τελική άνιση μεταχείρισή τους από το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένης της διεξαγωγής των Παγκύπριων Εισαγωγικών Εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και του Εξωτερικού.
Αυτές τις ανησυχίες μας εκφράσαμε και δημόσια και μέσω επιστολής μας στον Υπουργό Παιδείας, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αλλά και προς κάθε άλλο αρμόδιο στις 12/11/2020, επιστολή την οποία σας επισυνάπτουμε.
Ο Υπουργός, δυστυχώς, περιορίστηκε στο να μας καθησυχάσει αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται έτσι ώστε να καλυφθεί η διδακτέα ύλη, εξισώνοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (την οποία υποχρεωτικά λαμβάνουν οι μαθητές των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού) με την κανονική φοίτηση. Αυτό όμως, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, δεν ισχύει.
Κάλυψη της διδακτέας ύλης δεν είναι μόνο το «πέρασμα» πάνω από αυτήν και η απλή αναφορά της, αλλά η κατανόησή της και η ορθή αφομοίωσή της από τους μαθητές μας! Αναμφισβήτητα, η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο παραγωγική με την βοήθεια των φιλότιμων εκπαιδευτικών μας που παρακολουθούν από κοντά την πρόοδο και επιλύουν σε κάθε βήμα τυχόν απορίες και εντοπίζουν τις αδυναμίες των μαθητών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης που παρέχει μόνο η παρουσία στην αίθουσα διδασκαλίας. Αυτή η ειδοποιός διαφορά στην διδασκαλία εξ αποστάσεως, σε σχέση με την διδασκαλία στον χώρο του σχολείου, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική όταν αναφερόμαστε στα παιδιά που φοιτούν στα Μουσικά και στα Αθλητικά Λύκεια.
Κάτι που θα έπρεπε σίγουρα να μην παραγνωρίζουμε είναι και οι ανθυγιεινές συνθήκες διδασκαλίας που πρέπει με τα νέα δεδομένα να υιοθετήσουν τα παιδιά μας. Το να χρειάζεται να είναι κάποιος "καρφωμένος"στην οθόνη ενός υπολογιστή (ή ακόμα χειρότερα ενός κινητού τηλεφώνου - διότι αυτό συμβαίνει κατά κανόνα), είναι ό,τι χειρότερο τόσο για την ψυχική, όσο και για την σωματική του υγεία. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες δεκάδων παραπόνων, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές!
Οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, έχουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη κατάλληλων μέσων (είτε στα χέρια των εκπαιδευτικών, είτε στην διάθεση των μαθητών), με την έλλειψη σωστής και ολοκληρωμένης κατάρτισης (είτε των καθηγητών, είτε των μαθητών) στην χρήση των πολυμέσων και της διαδικτυακής διδασκαλίας), αλλά και στην δυσκολία συγκέντρωσης των μαθητών στο μάθημα από το περιβάλλον του σπιτιού τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τοποθέτηση του Υπουργού περί της ισότητας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την κανονική φοίτηση, μας βρίσκει αντίθετους.
Σε λίγες ημέρες πολλοί μαθητές μας θα κριθούν στις εξετάσεις των τετράμηνων και σε λίγους μήνες οι τελειόφοιτοί μας θα διεκδικήσουν την εισδοχή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γεγονός κομβικό για το μέλλον τους! Κάθε διαφορά στην παρακολούθηση των μαθημάτων ή στην επαφή των μαθητών μας με τους καθηγητές τους, σίγουρα αποτελεί φαινόμενο ΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες στις οποίες δεν υφίστανται περιορισμοί. Άνιση και άδικη θα είναι ως εκ τούτου, για τους μαθητές της Λεμεσού και της Πάφου, και η αξιολόγηση στις Παγκύπριες Εισαγωγικές Εξετάσεις και ως τέτοια επιφυλασσόμαστε να την αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.
Η ψυχική και σωματική καταπόνηση των παιδιών στις μέρες μας είναι έτσι κι αλλιώς τεράστια, αλλά οι ανθυγιεινές συνθήκες διδασκαλίας που πρέπει με τα νέα δεδομένα να υιοθετήσουν τα παιδιά μας, σίγουρα δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Το να χρειάζεται να είναι κάποιος "καρφωμένος" στην οθόνη ενός υπολογιστή (ή ακόμα χειρότερα ενός κινητού τηλεφώνου - διότι αυτό συμβαίνει κατά κανόνα), είναι ό,τι χειρότερο τόσο για την ψυχική, όσο και για την σωματική του υγεία. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες δεκάδων παραπόνων, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές! Οι συνθήκες της πανδημίας αλλά και τα άδικα και δυσμενή μέτρα που λαμβάνονται, επιλεκτικά σε συγκεκριμένους μόνο μαθητές μας, τους δημιουργούν δικαιολογημένα ένα μεγάλο αίσθημα απογοήτευσης και ψυχικής κατάπτωσης.
Καλούμε την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, όπως και κάθε άλλο αρμόδιο, να δείξουν όλη την ευαισθησία τους αλλά και την υπευθυνότητά τους και να λάβουν κάθε μέτρο για την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ όλων των μαθητών μας και την ΠΑΡΟΧΗ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ και πρόσβασης στην Παιδεία, βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και βάσει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι γονείς και οι μαθητές των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου θα αναμένουν τις επόμενες ημέρες την λήψη μέτρων που θα αίρουν κάθε διάκριση και κάθε άνιση μεταχείριση!
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι προφανές ότι οι τελειόφοιτοι Λεμεσού και Πάφου όχι μόνο δεν έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση αλλά και παραβιάζεται το δικαίωμά τους για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων, με όλους τους μαθητές των υπόλοιπων επαρχιών, για διεκδίκηση επί ίσοις όροις θέσης στα πανεπιστήμια.