Δραστική μείωση στις αιτήσεις ασύλου από ξένους φοιτητές καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την εισαγωγή των αυστηρών κριτηρίων για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολέγια, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, είπε συγκεκριμένα ότι 940 φοιτητές μέσα στο 2020 και πριν από τον Σεπτέμβριο, έχουν αποταθεί για αίτηση ασύλου, για να προσθέσει ότι αμέσως μετά την εφαρμογή των μέτρων ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραστικά στους 57.
Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 καταγράφηκαν 5.834 νέοι αιτητές ασύλου, που υπέβαλαν αίτημα για πρώτη φορά, εκ των οποίων οι 940 είχαν προηγουμένως ως πρώτη άδεια παραμονής τη φοιτητική βίζα.
Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, οι εν λόγω 940 αιτητές ασύλου εισήλθαν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκ των οποίων οι 33 εξέδωσαν τη φοιτητική άδεια παραμονής τους μεταξύ 2003 – 2015, ενώ οι 57 το 2016.
Σημείωσε, επίσης, ότι από τους 940 οι 132 εξέδωσαν τη φοιτητική άδεια παραμονής το 2017, οι 198 το 2018, οι 463 το 2019, ενώ οι 57 το 2020.
Επικαλούμενος τα ίδια στοιχεία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι τέσσερις πρώτες χώρες καταγωγής των εν λόγω 940 αιτητών είναι η Ινδία με 646 άτομα, το Νεπάλ με 173 άτομα, το Μπαγκλαντές με 53 άτομα και το Πακιστάν με 45 άτομα.
Εξάλλου, σημείωσε ότι το 16%των νέων αιτητών ασύλου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020 είχαν ως πρώτη άδεια παραμονής την κυπριακή βίζα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είναι η δεύτερη χώρα καταγωγής νέων αιτητών ασύλου στην Κύπρο για το 2020, με συνολικά 1001 άτομα.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι περίπου το 64,5%των νέων αιτητών ασύλου από την Ινδία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020, εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία με φοιτητική βίζα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Νουρή το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προχωρήσει συνολικά από τον περασμένο Ιούνιο σε 831 ακυρώσεις αδειών παραμονής, που οφείλονταν σε εικονικούς γάμους.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «είναι γνωστή η αντίδραση των ιδιοκτητών των κολεγίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον τρόπο εισδοχής ξένων φοιτητών από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά».
«Θέλω για πολλοστή φορά», είπε, «να διασαφηνίσω πρώτον ότι η αυτή η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τα κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαχρονικά, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε κάποιους αριθμούς».
Σημείωσε ότι κατέθεσε τους αριθμούς στη Βουλή, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι εικονικοί φοιτητές μετεξελίσσονταν σε αιτητές ασύλου, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.
Περαιτέρω συζήτηση για επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των κολεγίων
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου χρήζει περαιτέρω προβληματισμού και συζήτησης, γιατί όπως είπε «υπάρχουν επιπτώσεις και στη βιωσιμότητα των κολεγίων, αλλά πολύ δε περισσότερο, και στη στρατηγική της ποιότητας που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η πολιτική της απασχόλησης επηρεάζει πολύ αρνητικά τη λειτουργία των κολεγίων, εξηγώντας ότι οι φοιτητές τρίτων χωρών δεν μπορούν να εργάζονται, όπως οι αιτήτες πολιτικού ασύλου.
«Αυτό ως απόφαση και ως πολιτική είναι ένας από τους πολλούς λόγους που εξωθεί φοιτητές να οδηγούνται σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου και γι’ αυτό η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα», ανέφερε.
Επιπλέον, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση σε σχέση με τους προβληματισμούς μας για τις ιδιαιτερότητες αυτής της απόφασης, με σκοπό να μην παράγουμε αιτητές πολιτικού ασύλου μέσα από την οδό της φοίτησης στα τριτοβάθμια ιδρύματα, να μην παράγουμε εικονικούς γάμους, αλλά αντιθέτως να έχουμε εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι συνδράμουν στην ποιότητα και ποιοτική λειτουργία των τριτοβάθμιών κολεγίων».
Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει τα δικά της κενά λέει το ΑΚΕΛ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, είπε πως «όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργούνται ή να αφήνονται τρύπες στις διαδικασίες εισδοχής ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολέγια», για να προσθέσει ότι «σε αυτή την προσπάθεια είναι φανερό ότι υπήρξαν αποφάσεις, που έχουν προκαλέσει, αντί να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν».
«Η κυβέρνηση», είπε, «πρώτη και πάνω από όλα επιβάλλεται να αυτοσυντονιστεί και να καλύψει τα δικά της κενά και να υποστηρίξει αυτό που όλοι θέλουμε να πετύχουμε, δηλαδή στα κολέγια μας να βρίσκονται πραγματικοί φοιτητές και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης να είναι αυτή που πρέπει».
Σχολικές Εφορείες
Αναφορικά με τον ρόλο των σχολικών εφορειών, στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής είπε πως έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί και το γιατί οι σχολικές εφορείες πρέπει να ανήκουν κάτω από την ομπρέλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει και η ίδια η ΕΕ.
Είπε ότι έχει εξηγήσει πως θα υπάρξει σύμφωνα με την εισήγηση του νομοσχεδίου μια μεγάλη μεταβατική περίοδος, στην οποία θα μπορούν να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα, για να συμπληρώσει ότι έχει προτείνει στους εταίρους του χώρου της παιδείας μια συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε ακριβώς να συζητηθούν οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί.
Διαβάστε επίσης: Υπ.Υγείας: Έλεγχος πληθυσμού ημερησίως με 4-5 χιλιάδες rapid τεστ
Πηγή: ΚΥΠΕ