Μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για τα 9 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στον Οίκο Ευγηρίας «Τιμόθεο» στη Λευκωσία, μίλησαν  στο Μεσημέρι και Κάτι ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου Μιχάλης Τιμόθεος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟκΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου.

Ο κύριος Τιμόθης, ανέφερε ότι μπορεί να αποδείξει πως τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας του προέρχονται από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Μας στέλνουν ηλικιωμένους με τεστ κορωνοϊού αρνητικό, ενώ μετά από λίγες μέρες μπορεί να είναι θετικό. Χθες με κάλεσαν απ’ το Υπουργείο Υγείας ότι μια κυρία που ήταν στη στέγη μου είναι θετική στον κορωνοϊό. Η εν λόγω κυρία ήταν για 3 εβδομάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Δείτε εδώ: ΟΚΥπΥ: Απορρίπτει ότι ο ιός σε γηροκομείο μεταδόθηκε μέσω του ΓΝ Λευκωσίας

Ήρθε πίσω στο γηροκομείο την Τετάρτη το απόγευμα και μπήκε απευθείας σε απομόνωση. Μετά από λίγες μέρες βγήκε θετική.

Παράλληλα, ανέφερε πως όλοι οι υπάλληλοι του αλλά και ο ίδιος έκαναν δύο φορές το τεστ και είναι όλοι αρνητικοί.

«Από την στιγμή που όλοι οι υπάλληλοι μου είναι αρνητικοί από πού κόλλησε η συγκεκριμένη κυρία;», είπε. 

Στη συνέχεια είπε ότι ο ίδιος αυτή τη στιγμή έχω ενημερωθεί από τους υπαλλήλους μου ότι δεν επιθυμούν να εργάζονται μέσα σε ένα θανατηφόρο ιό, με κίνδυνο της υγείας τους αλλά και των παιδιών τους. 

Σας ενημερώνω ότι αν τα κρούσματα δεν μετακινηθούν, το προσωπικό μου δεν θα  έρθει δουλειά και καλώ τους συγγενείς να έρθουν να πάρουν τους ένοικους γιατί δεν θα μπορώ μόνος μου να τους περιθάλψω.

Μετέπειτα, παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟκΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου, ο οποίος τόνισε ότι:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αδυναμία εκ μέρους της διεύθυνσης του Οίκους Ευγηρίας να διαχειριστή τα θετικά περιστατικά τα οποία φιλοξενεί στην στέγη αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτούς του ισχυρισμούς ότι έχουν μεταδοθεί  από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι  στην ανακοίνωση του ΟκΥΠΥ αναφέρεται πως ακολουθείται ειδικό πρωτόκολλο για τους Οίκους Ευγηρίας.

«Από την ώρα που θα γίνει εισαγωγή ο ένοικος γηροκομείου στο Νοσοκομείο αμέσως γίνεται τεστ κορωνοϊού, αν είναι θετικό μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αν είναι αρνητικό παραμένει στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται.   Όταν ολοκληρώσει την θεραπεία του και πάρει εξιτήριο για να επιστρέψει πίσω στη στέγη ξανά κάνουμε τεστ και για να επιστρέψει στο γηροκομείο πρέπει να είναι αρνητικό», είπε.

Επιπλέον τόνισε ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κατηγορούμε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και να φοβίζουμε τον κόσμο ότι θα κολλήσει από το Νοσοκομείο.

Ως οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας έχουμε διαθέσει κλίνες για να νοσηλεύουμε θετικά περιστατικά τα οποία χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλεία και ιατρικής φροντίδας.

Το ¼ των νοσηλευόμενων ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι ένοικοι από οίκους ευγηρίας.

Χθες στείλαμε δυο γιατρούς στον οίκο ευγηρίας, εξέτασαν κλινικά τα θετικά περιστατικά και οι γιατροί έκριναν ότι δεν χρίζουν νοσηλείας.