Μέτρα θα έχουμε συνέχεια μέχρι το εμβόλιο. Η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι τότε, αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση είπε ο Υπουργός Υγείας φιλοξενούμενος στο ΡΙΚ και στην εκπομπή Προκλήσεις το βράδυ της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου.
Ο κ.Ιωάννου εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την περίοδο των γιορτών. Αν έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του Νοέμβρη τότε θα επέλθει χαλάρωση εξήγησε. «Δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια. Θα είναι με μέτρα με περιορισμούς. Προσωπική άποψη είναι ότι πρέπει να πάμε με αυστηρά μέτρα για εκείνη την περίοδο»', είπε.
Ο κ.Ιωάννου ερωτήθηκε για τα μέτρα που λήφθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο και εξήγησε μεταξύ άλλων γιατί δεν πάρθηκε απόφαση για ολικό Lockdown για κάποιες μέρες.
«Η άποψη των επιστημόνων ήταν ότι στην παρούσα φάση ήταν προτιμότερο να πάμε με τοπικά μέτρα. Αυτές είναι και οι οδηγίες του ECDC. Να αποφεύγεται δηλαδή το γενικό lockdown», εξήγησε.
«Πάμε με κλιμάκωση των μέτρων προκειμένου να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε με τον ιό. Η πιο εύκολη απόφαση ήταν το ολικό lockdown. Αυτό πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο όμως, υπάρχουν ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις», είπε ο Υπουργός.
Δείτε εδώ: Διέτης: Γιατί το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια-Τι συμβαίνει με το Sputnik V (vid)
«Οφείλουμε να έχουμε μέτρα στη φαρέτρα μας. Αν πηγαίναμε σε ολικό lockdown, η διάρκειά του θα ήταν άγνωστη σύμφωνα με τους ειδικούς». Ο ίδιος είπε ότι μέσα στις σκέψεις που έκανε ο ίδιος ήταν και ένα «σοκ lockdown» για 14 μέρες στο μοντέλο της Βρετανίας. «Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των ειδικών ήταν κατά», συνέχισε.
Συνείδηση κορωνοϊού
«Αν δεν αποκτήσουμε ατομική και συλλογική ευθύνη τότε δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν πηγαίναμε για παράδειγμα σε ένα lockdown 2 βδομάδες και επανερχόμασταν όπως είμασταν πριν απ’ αυτό τότε θα φθάναμε στα ίδια. Πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα, υπάρχει κούραση το αντιλαμβάνομαι», είπε ο κ.Ιωάννου.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που προέκυψε στο σφαγείο. «Προφανώς και κάτι πήγε λάθος και πιθανόν να έχουν ευθύνες και οι κρατικές υπηρεσίες. Έγιναν έλεγχοι. Ωστόσο ο έλεγχος γίνεται τη δεδομένη στιγμή, τις άλλες ώρες είναι ευθύνη του εργοδότη.
Από τον Αύγουστο λάβαμε μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων. Ήταν αναμενόμενο ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα είχαμε κρούσματα στο Φθινόπωρο».
Ο Υπουργός έκανε αναφορά και στα μαζικά τεστ που θα διενεργηθούν στις δυο επιβαρυμένες Επαρχίες.
Δείτε εδώ: Το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα
«Ζητούμε προσφορές με τη μορφή του κατεπείγοντος για κινητές μονάδες. Θα υπάρχουν 10 κινητές μονάδες με στόχο να κάνουν η κάθε μια μέχρι 500 τεστ τη μέρα. Θα γίνονται σύνολο περίπου 3 με 5 χιλιάδες τεστ τη μέρα. Πρόκειται για τεστ αντιγόνου όχι pcr (μοριακά). Τα τεστ αντιγόνου δεν έχουν την ίδια ευαισθησία. Σε κάθε θετικό τεστ αντιγόνου θα γίνεται επιβεβαιωτικός έλεγχος με pcr τεστ», είπε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έδωσε οδηγίες να γίνονται τεστ αντιγόνου κάθε δυο βδομάδες σε κλειστές δομές, στις φυλακές καθώς και στα νοσοκομεία.