Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Σωκράτειο Μέλαθρον στη Λεμεσό, με την γιαγιά Δέσποινα να πεθαίνει από κορωνοϊό εξαιτίας κρούσματος που βρέθηκε στο ίδρυμα, η διευθύντρια του ιδρύματος, Μαρίνα Σωκράτους, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι, αναφέροντας από την δική της πλευρά πως συνέβησαν τα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα:

«Τον Σεπτέμβρη προσλάβαμε μια κοπέλα, η οποία έκανε test και ήταν αρνητικό.  Στις 10 Οκτωβρίου, μας ενημερώνει ότι ήρθε σε επαφή  με επιβεβαιωμένο κρούσμα, και αμέσως την στείλαμε σπίτι της.  Έγινε και δεύτερο test το οποίο ήταν αρνητικό.  Παρόλα αυτά δεν επέστρεψε πίσω την δουλεία, έμεινε σπίτι για 15 ημέρες σε καραντίνα.

Από την ίδια στιγμή απολυμάναμε όλο το γηριατρικό με ειδικό συνεργείο, ενώ παράλληλα ενημερώσαμε όλους τους φορείς.

Στις 25 του Οκτώβρη το γραφείο ευημερίας μας έστειλε να κάνουμε κάποια test δωρεάν. Μας είπαν να διαλέξουμε 13 άτομα και γι’ αυτό φέραμε και την συγκεκριμένη κοπέλα η οποία μετά το test βγήκε θετική».

Η κυρία Σωκράτους ερωτήθηκε για το αν ενημέρωσε έγκαιρα τους συγγενείς και δήλωσε πως ενημερωθήκαν όταν η κοπέλα βγήκε θετική αρχικά. Δεν ενημερώθηκαν περαιτέρω είπε αφού δεν το θεώρησαν απαραίτητο λόγω του ότι η κοπέλα ήταν σε αυτοπεριορισμό. 

Στην πορεία και μετά το θετικό κρούσμα, όλο το προσωπικό και τα μέλη που διαμένουν στο ίδρυμα υποβλήθηκαν σε test, με 4 από αυτούς να είναι θετικοί, ανάμεσα τους και η γιαγιά Δέσποινα.

«Αμέσως μιλήσαμε με τον γιατρό και η κυρία Δέσποινα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου και απεβίωσε». 

Παράλληλα ανέφερε πως το εργαστήριο στο οποίο πραγματοποίησαν τα test, στα οποία υποβλήθηκε όλο το προσωπικό και τα μέλη που διαμένουν, είναι εγκεκριμένο. Κλείνοντας, ανέφερε πως η ίδια δέχεται απειλές.

«Δεχθήκαμε απειλητικά μηνύματα ενώ μας ζήτησαν να τους πληρώσουμε τα έξοδα της κηδείας και να τους χαρίσουμε τα έξοδα της νοσηλείας αλλιώς θα έβγαινε στα κανάλια όπως και έκαναν. Μετά τα απειλητικά μηνύματα προχωρήσαμε σε καταγγελία στην Αστυνομία».

Στη συνέχεια μίλησε η κυρία  Λουκία Γρηγορίου, Πρόεδρος των ιδιωτικών γηροκομείων, τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας.

Αρχικά, δεν θέλησε να σχολιάσει τα γεγονότα που συνέβησαν στο Σωκράτειο Μέλαθρον, αφού το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν είναι μέλος του συνδέσμου.

Μετέπειτα, τόνισε πως: « Το Υπουργείο Υγείας δεν μας προφυλάσσει, έρχονται συνέχεια οδηγίες να γίνονται επισκέψεις δύο φορές την εβδομάδα. Δεν γίνεται να έχουμε 200 κρούσματα ημερησίως και να επιτρέπονται οι επισκέψεις». 

«Θέλουμε να μας προφυλάξουν για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, όπως την κάνουμε εδώ και 7 μήνες και δεν είχαμε ούτε και ένα κρούσμα στα γηροκομεία της Κύπρου».

 

Καταγγελία στο ΣΙΓΜΑ έκανε η εγγονή της 91χρονης που πέθανε από covid19