Το ύψος του επισκοπικού αξιώματος του είναι δυσθεώρητο και υπερμεγέθες, λέει στο ΚΥΠΕ ο νέος Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος και αναφέρει ότι ο σταυρός και των βάρος των ευθυνών του είναι μεγάλος. Είναι επακόλουθο, προσθέτει, να λυγίζουν τα γόνατα, να συγκλονίζεται ο έσω του άνθρωπος και ποικίλα ερωτήματα να αναδύονται ως προς το λογικό, όσο, κυρίως προς την συνείδηση του , όπως είπε.
Μιλώντας σε ανθρώπινο επίπεδο ο Επίσκοπος Αρσινόης ανέφερε πως αισθάνεται φόβο και πως αναλογίζεται το πνευματικό βάρος και την ηθική ευθύνη της υψηλής επισκοπικής διακονίας η οποία είναι μόχθος και όχι άνεση, φροντίδα και όχι απόλαυση, λειτούργημα υπεύθυνο και όχι εξουσία ανεξέλεγκτη.
Ο κ. Παγκράτιος αναφέρθηκε στο άπειρον θείον έλεος, όπως είπε, την αγαθότητα και την πάνσοφο βουλή του Θεού να καθοδηγούν το πλοίο της ζωής του. Μικρός συνέχισε, πίστευε στον Θεό, αλλά η σχέση του με αυτόν, ήταν τυπική. Ο Θεοφιλέστατος είπε πως ξεκίνησε τη ζωή του με σκοπό να έχει κάποια κοσμική επιτυχία και μετέβη στην Αθήνα μετά την εγγραφή του στην Φυσικο- μαθηματική σχολή Αθηνών στο Τμήμα Μαθηματικών.
Όπως ανέφερε, από μικρός που ήταν, του έλεγαν να ακολουθήσει την ιεροσύνη αλλά δεν ήθελε γιατί δυστυχώς, όπως είπε, ο κόσμος παραπληροφορείται από ΜΜΕ και διαστρεβλώνουν το λόγο του Θεού. Κάνοντας μια παρένθεση, είπε ακόμη πως η πραγματική αγάπη είναι ο Χρίστος και σήμερα ο Χριστός διώκεται, προσθέτοντας πως όλα δημοσιεύονται και έχουν δικαίωμα λόγου και τα ανήθικα πράγματα, ο Χριστός όμως ο οποίος θυσιάστηκε για τον κόσμο και έδωσε την ζωή του, δεν πήρε τίποτα, ούτε μνήμα δεν είχε να θαφτεί και σήμερα η εικόνα του ενοχλεί και ο λόγος της εκκλησίας χαρακτηρίζεται ρατσισμός.
Ακολούθως ανέφερε πως η αγάπη, στη συνέχεια, όπως είπε, του Χριστού και της Παναγίας τον οδήγησαν στο μυστήριο της εξομολόγησης στα 23 του χρόνια. Στα 29 του χρόνια ασπάσθηκε τον μοναχισμό και εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδιτίσσης όπου μαθήτευσε στην πνευματική ζωή. Στον έκτο μήνα της μαθητείας του χειροτονήθηκε Διάκονος και μετά την παρέλευση τριών μηνών προήχθη στον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης.
Οι δύο αυτές χειροτονίες τελέσθηκαν από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τότε Μητροπολίτη Πάφου. Όπως ο ίδιος ομολογεί, πίστευε ότι θα παρέμενε για πάντα στην Μονή της μετανοίας του. Έρχεται όμως τον Απρίλιο του 2019 η παραίτηση για λόγους υγείας του τότε Ηγούμενου της ιστορικής Μονής Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, μακαριστού Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Παπαχριστοφόρου και κατόπιν προτάσεως του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ενθρονίζεται υπ΄αυτού Ηγούμενος της Μονής στις 26 Μαΐου του 2019. Το επόμενο έτος και κατόπιν υποδείξεως του Μητροπολίτη Πάφου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως είπε, τον εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο Αρσινόης.
Όταν μάλιστα πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς την εκλογή του, ανέφερε, τον περιέλουσε κρύος ιδρώτας. Σκέφτομαι είπε ότι, “η Μεγάλη Βουλή, και η Πρόνοια του Θεού , με την ευμενή ψήφο της Ιεράς Συνόδου, με καλεί να συνεχίσω και την διαποίμανσιν της μικρής μοναχικής αδελφότητος της Μονής και εκ της θέσεως του Επισκόπου”.
Aναλογίζομαι συνέχισε, ”το ύψος της νέας διακονίας και την δική μου ασθένεια, όμως γνωρίζω πως η βούληση της Εκκλησίας συνιστά φωνή Θεού” για αυτό σημείωσε, “καίτοι άνθρωπος ασθένειαν περικείμενος και άπειρος λόγου δικαιοσύνης, αποδέχομαι την Θείαν Βουλήν ελπίζοντας εις την βοήθεια και ενίσχυση της Χάριτος του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος”.
Ο κ. Παγκράτιος με συγκίνηση θυμήθηκε τον μακαριστό πατέρα του εκτιμώντας πως η ψυχή του αγάλλεται βλέποντας το παιδί του ενδεδυμένο με τη χάρη της Αρχιεροσύνης, ενώ ευχαρίστησε την μητέρα και τα αδέρφια του για την άδολη αγάπη τους καθώς και για τα όσα έχουν κάνει για τον ίδιο και τους ευχήθηκε κάθε ευλογία και ευτυχία κατά Χριστόν.
Αναφερόμενος στο έργο του Επισκόπου, ο κ. Παγκράτιος είπε, πως ο Επίσκοπος είναι η εικόνα της θεότητος, νους Χριστού, φως και φωτισμός,οδηγός και διδάσκαλος. Πρόσθεσε ακόμη πως ο Επίσκοπος κατά την θεολογία των Αγίων της Εκκλησίας Πατέρων και μάλιστα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου είναι τύπος του Σωτήρος Χριστού. Κάθε ιεράρχης είπε ο κ. Παγκράτιος, ίσταται και έχει χρέος να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις εις το αγιαστικόν, ποιμαντικόν και απολυτρωτικόν έργον της Εκκλησίας, υπέρ ειρήνης και καταστάσεως, πνευματικής προόδου και σωτηρίας του λαού του Θεού. Επανέλαβε πως δέος και φόβο συνέχουν την ψυχή του αναμετρώντας το ύψος της νέας διακονίας και την ανεπάρκεια των πνευματικών του δυνάμεων, ωστόσο συμπλήρωσε , πως και αν στον δρόμο του βρεθούν πολλαπλά προβλήματα, στα “ώτα του θα ηχεί η φωνή του Κυρίου , μη ταρασσέσθω σου η καρδιά , μήδε δειλιάτω”.
Σημείωσε πως τα ηνία της Επισκοπής Αρσινόης τα αναλαμβάνει χωρίς να αναγγείλει προγραμματικές δηλώσεις και εντυπωσιακές υποσχέσεις,διότι, όπως είπε, πιστεύει ακράδαντα ότι ο πιστός εργάτης της Εκκλησίας πάνω από τις αγνές διαθέσεις, την αγαθή του προαίρεσιν, τα καλά του σχέδια και τους οραματισμούς του, πρέπει να προτάσσει πάντοτε τον λόγον”εάν ο Κύριος θελήσει”. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι θα εργαστεί επιθυμώντας να επιτελέσει το θέλημα του Θεού επί της γης και να αποκαλύψει εις τον λαό του το σωτήριο έργο της θείας οικονομίας του τον οποίον , όπως είπε, επιτέλεσε η απέραντος αγάπη του για κάθε άνθρωπο και για τον σύμπαντα κόσμο.
Γνωρίζοντας κατέληξε , ότι ο αληθινός μοναχός βιώνει την άσκηση , την υπακοή , την ακτημοσύνη, την προσευχή και έχοντας την πεποίθηση ότι ο μοναχισμός είναι η ακτινοβολία της πνευματικότητας της Ορθοδοξίας, και τα δε Μοναστήρια μας αληθινοί προμαχώνες και αλύγιστοι κυματοθραύστες της πίστεως, θα παραμείνει σε τούτη την αγιασμένη Μονή και θα εργάζεται.
Ο Θεοφιλέστατος είπε πως είναι δαιμονικό να κατηγορείς τον Χριστό, γιατί δεν πήρε τίποτα από τους ανθρώπους. Αν κάποιος είπε δεν πιστεύει είναι δικαίωμα αλλά όχι να τον πολεμά . Ο Χριστός σημείωσε είναι ο μόνος αθώος και ο πιο καλός άνθρωπος που πέρασε σ’ αυτή την γη.
Έστειλετο μήνυμα ότι ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή και οι άνθρωποι τρέφονται ,είτε από το σώμα , είτε από την ψυχή, προσθέτοντας πως υπάρχουν οι υλιστές οι οποίοι τρέφονται από την ύλη αλλά και οι πνευματικοί άνθρωποι οι οποίοι τρέφονται από το σώμα αλλά τρέφουν και την ψυχή τους από το πνεύμα .
Όταν όμως τόνισε , έρθει ο θάνατος σταματάει η τροφή των υλιστών , η ύλη καταργείται, ενώ οι πνευματικοί άνθρωποι συνεχίζουν να τρέφονται από την χάρη του Θεού και οδηγούνται στην αιώνια ζωή.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του νέου Επισκόπου Αρσινόης, πως αν κάτι θέλουμε να κερδίσουμε σ΄αυτή την γη, όπως είπε, αν μπορείς να το πάρεις μαζί σου μετά το θάνατο τότε να αγωνιστείς, αν όμως δεν μπορείς να το πάρεις τότε μην χάνεις το χρόνο σου.
Ο κ. Παγκράτιος κατάγεται από τις Γερακιές , πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Καλοπαναγιώτη . Η χειροτονία του έγινε το πρωί της 24ης Οκτωβρίου στην Μονή Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β και κληρικών της Ιεράς Συνόδου.
Διαβάστε επίσης:
Αναγνώρισε την εκκλησία της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος- Ενόχληση Μητρ. Λεμεσού
Οι προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου και η αντίδραση της Ρωσίας
Πηγή: ΚΥΠΕ