Αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ και στο Πρωτοσέλιδο μίλησε ο Δρ. Ι.Ιωαννίδης, επιδημιολόγος του Στανφορντ. Ο επιδημιολόγος ήταν εξ αυτών ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown, που κατακρίθηκε από πολλούς εξαιτίας της άποψης του για την ανοσία της αγέλης.
Ο ίδιος πάντως μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ εξηγεί ότι ποτέ δεν είπε να κολλήσει ανεξέλεγκτα τον ιό ο κόσμος. Αυτό θα ήταν κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο όπως εξήγησε. Ο δρ. Ιωαννίδης μίλησε και για την επιστημονική έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες στο περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Διαβάστε εδώ: Ιωαννίδης: Η πραγματική θνητότητα COVID19 - Σενάρια για πανδημία έως το 2024
«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε πάρα πολλές χώρες ειδικά σε χώρες όπου το πρώτο κύμα ήταν περιορισμένο. Με τις γνώσεις και την τεκμηρίωση που αποκτήσαμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα με στοχευμένα μέτρα», είπε εισαγωγικά.
«Άνθισαν πολλές υπερβολές, ίσως και εξτρεμιστικές αντιλήψεις κατά την περίοδο της πανδημίας», σημείωσε.
«Έχουμε και υπεραντιδράσεις όμως από πλευράς ηγετών που λαμβάνουν μέτρα που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό στην οικονομία και την υγεία. Να κάνουμε στοχευμένες προσεγγίσεις που να αποφεύγουν τη μόλυνση των ευπαθών ομάδων».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό του ΠΟΥ όπου γίνεται αναφορά στη θνητότητα. 1 στους 400 που μολύνεται θα πεθάνει, είπε μεταξύ άλλων.
«Η μελέτη προέρχεται από χώρες που πλήγηκαν πάρα πολύ.Σε άτομα που έχουν πολλά προβλήματα όπως τρόφιμοι γηροκομείου οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του αν μολυνθεί είναι 20% με 25%».
Ανοσία της αγέλης
«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ μιας απλής θεωρίας να φθάσουμε σε ανοσία αγέλης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρότεινα ότι κάποιος θα πρέπει να προσπαθήσει να μολυνθεί», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ.
«Λαμβάνοντας κάποιες λογικές προφυλάξεις εντός ορίων, προσπαθούμε να αποφύγουμε να μολύνουμε το 10% των ατόμων που θα κινδυνεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε κανονικά αλλά να προφυλάξουμε το 10% του πληθυσμού. Ένας μικρός αριθμός ατόμων θα πρέπει να προφυλαχθεί.
Η ανοσία της αγέλης είναι περίπου σαν τη βαρύτητα. Έχεις ένα αντικείμενο που το κρατάς για να μην πέσει. Το εμβόλιο κάνει τη δουλειά που κάνει η φυσική λοίμωξη. Μακάρι να το έχουμε σύντομα και να είναι αποτελεσματικό».
Φθινόπωρο και συνύπαρξη γρίπης και COVID19
Κληθείς να απαντήσει για το αν θα γίνουν πιο δύσκολα τα πράγματα τους επόμενους μήνες λόγω και της εποχής, ο δρ.Ιωαννίδης είπε ότι δεν είναι σε θέση κανείς να προβλέψει κάτι. Συνιστούμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
Δείτε εδώ: Καραγιάννης: Αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ)
«Φέτος είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα γιατί δεν ξέρουμε τη συνύπαρξη του ιού. Δεδομένα κυρίως από το νότιο ημισφαίριο τείνουν να δείξουν ότι η γρίπη υποχωρεί όταν υπάρχει έξαρση του κορωνοιού. Υπάρχει ένα σενάριο όμως που λέει για ταυτόχρονη έξαρση. Μέχρι τώρα όμως φάνηκε ότι αν υπάρχει έξαρση του ενός ο άλλος ιός υποχωρεί. Τα μέτρα που λαμβάνουμε ταυτόχρονα φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και για τη γρίπη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η γρίπη θα υποχωρήσει», είπε ο καθηγητής.
Δείτε στο βίντεο πιο κάτω την παρέμβασή του.