Για το φαινόμενο των πυρκαγιών σε εν κινήσει οχήματα μίλησε στο Sigmalive ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

 

Ο κ. Κεττής είπε ότι κατά μέσο όρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίνεται σε 100 πυρκαγιές σε εν κινήσει οχήματα τον χρόνο. Εξήγησε ότι αυτές οι φωτιές έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του οχήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται πρόληψη και συντήρηση σε εγκεκριμένο συνεργείο, στο οποίο πρέπει να ελέγχεται τόσο η ηλεκτρική εγκατάσταση όσο και τυχόν απώλειες καυσίμων. Επίσης, εάν παρουσιάζονται μηχανικά ή ηλεκτρικά προβλήματα δεν πρέπει να παραβλέπονται.  

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους προκαλείται πυρκαγιά σε όχημα που βρίσκεται σε κίνηση, αυτοί μπορεί να αναζητηθούν στις ηλεκτρονικές ή μηχανικές βλάβες, στην τριβή και στις απώλειες ή διαρροές καυσίμων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις πριν το όχημα αρπάξει φωτιά. Αρχικά, μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή της λειτουργίας του οχήματος, δηλαδή δεν θα λειτουργεί σωστά και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει οσμή υγρών καύσιμων ή οσμή καμένου καλωδίου. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί υπερθέρμανση του οχήματος, γι αυτό είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος των ενδείξεων κατά τη διάρκεια της οδηγήσης.

Όσον αφορά στο πώς πρέπει να αντιδράσει ο οδηγός εάν ξεσπάσει στο όχημα φωτιά, ο  Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισε ότι θα πρέπει να σταθμεύσει στην αριστερή πλευρά του δρόμου, εκτός της λευκής οριοθέτησης, ειδικά εάν βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο. Αφού θέσει εκτός λειτουργίας το όχημα, πρέπει να κατέβει προσεκτικά από την αριστερή πλευρά του δρόμου, λόγω της τροχαίας κίνησης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απομακρυνθεί σε απόσταση ασφαλείας από το όχημα και να καλέσει την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Μάλιστα, ο κ. Κεττής τόνισε ότι κατά την κλήση θα πρέπει να δοθούν  σωστές πληροφορίες με ακριβή θέση και κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των υπηρεσιών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του πυροσβεστήρα σε εύκολο και προσβάσιμο χώρο μέσα στο όχημα.  Εξήγησε ότι σε περίπτωση ενός ατυχήματος θα μπορούσε να σώσει τη ζωή στους επιβάτες, αφού στην περίπτωση εγκλωβισμού στο όχημα, ο οδηγός εάν έχει κοντά του τον πυροσβεστήρα, μπορεί να ρίξει κατασβεστικό υλικό και να σβήσει τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο από τη φωτιά σε εν κινήσει όχημα στη Λευκωσία