Χαμηλός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μεσογειακός κυκλώνας με κίνηση προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτή η πιθανότητα, όπως μετέδωσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τις τελευταίες μέρες τα ελλαδικά Μέσα αναφέρονται στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός medicane, μετά από την άποψη ενός μετεωρολόγου την οποία ωστόσο απέρριψε η ΕΜΥ ως απίθανο σενάριο ενώ το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν το αποκλείει.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, προκαλεί ήδη ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες.
Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης, ενώ οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και την Τρίτη.
Μιλώντας στο SigmaLive ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας τοποθετήθηκε επί του θέματος σημειώνοντας ότι βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο φαίνεται να κινείται προς τις δυτικές ακτές της Ελλάδας, ωστόσο δεν φαίνεται να δημιουργείται medicane, σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεάσει κάτι τέτοιο, εάν φυσικά προκύψει, την Κύπρο.
Τι είναι το Medicane
Tο medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.
Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων.