Με μια βδομάδα καθυστέρηση λόγω των καιρικών συνθηκών αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Σήμερα περίπου 109 χιλιάδες μαθητές των δημόσιων Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θα ακούσουν το πρώτο κουδούνι που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται πως αποφασίστηκε ειδική ρύθμιση για τα πρωτάκια σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε γονείς που το επιθυμούν να συνοδεύσουν τα μικρά παιδιά στις αίθουσες. Για το λόγο αυτό θα πάνε στις 09:30.

Η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική αφού αρχίζει κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας και οι μαθητές θα πρέπει να συνηθίζουν συνθήκες πρωτόγνωρες στις σχολικές αίθουσες που ωστόσο επιβάλλεται να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς τους. Μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός χεριών και άλλα τόσα που αναγράφονται στα πρωτόκολλα που έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο Παιδείας και τους επιδημιολόγους θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Το στοίχημα

Μεγάλο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των παιδιών όπως και η τήρηση του μέτρου της χρήσης της προστατευτικής μάσκας.

Η χρήση της προστατευτικής στην Μέση Εκπαίδευση όπως και η τοποθέτηση τριπλών και μονοθέσιων θρανίων είναι ζητήματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως οι σχολικές αίθουσες είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές χωρίς προβλήματα, ενώ στην περίπτωση της χρήσης μάσκας εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις σ΄ όσους δεν φοράνε θα υπάρξουν συνέπειες.

Πάντως στο καθιερωμένο μήνυμά του πριν την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε μεταξύ άλλων «αυτή η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από το στίγμα της επιδημίας. Στη χώρα μας όμως, χάρη στη σωστή διαχείριση και την υπεύθυνη στάση της κοινωνίας, έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε σωστά,με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπορούμε να έχουμε πλήρη φοίτηση, με φυσική παρουσία των μαθητών και μαθητριών στο σχολείο. Πρέπει, λοιπόν, να το διαφυλάξουμε. Θα εφαρμόσουμε με επιμέλεια, τους κανόνες ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, όπως μας συμβουλεύουν οι Υγειονομικές Αρχές. .