Σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη ΦΠΚ Πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κύπρου σχολιάζοντας τα πιο πάνω αναφέρει: «Ως η μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου οφείλουμε και δημόσια να εκθέσουμε τις δράσεις και τις προτάσεις μας σε σχέση με τη διεξαγωγή των διαλέξεων και τη διδασκαλία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Να δηλώσουμε πρωτίστως πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι ρευστές και οι αποφάσεις οφείλουν να λαμβάνονται βάση των ανανεωμένων δεδομένων που παρουσιάζει η επιδημιολογική ομάδα του κράτους.
Αρχικά, η απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου στα μέσα Ιουλίου ήταν η πρόθεση για πραγματοποίηση ΟΛΩΝ των μαθημάτων δια ζώσης αν και εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν.
Στην πρόσφατη συνεδρία της Συγκλήτου και ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, η απόφαση ήταν να ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας και συγκεκριμένα η μορφή της εκ περιτροπής. Η απόφαση αυτή ήταν βασισμένη στην πρόθεση του ιδρύματος για να ξεκινήσει το εξάμηνο με φοιτητές στον χώρο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα.
Πρόθεση και της πλειοψηφίας των ακαδημαϊκών μελών της συγκλήτου αλλά και των εκπροσώπων της Φοιτητικής Ένωσης.
Μετά από δική μας συνάντηση με τον πρύτανη κ. Τάσο Χριστοφίδη χθες 8 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε στοιχεία από τον ίδιο, τα οποία παρουσιάζουμε πιο κάτω.
Από τα 1400 ακροατήρια τα οποία προσφέρονται αυτό το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο τα 800 πραγματοποιούνται με πλήρη φυσική παρουσία. Λόγω των μέτρων προστασίας δίνεται η δυνατότητα, 300 πραγματοποιούνται με την εκ περιτροπής διδασκαλία και ακόμα 300 ακροατήρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Είναι ολοφάνερο πως η πρόθεση του πανεπιστημίου είναι όλοι οι φοιτητές να έχουν μαθήματα εντός των αιθουσών του πανεπιστημίου.
Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου, είμαστε πεπεισμένοι πως το πανεπιστήμιο υιοθέτησε το καλύτερο δυνατό μοντέλο ανάλογα και με τις συνθήκες. Σαφώς υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία αναφέραμε και εμείς με τη σειρά μας στο πρύτανη του πανεπιστημίου. Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι η αργή σύνδεση στο διαδίκτυο κάτι που οφείλεται στην υπερφόρτωση του συστήματος. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι και ο ήχος σε όσους παρακολουθούν με ζωντανή μετάδοση τα μαθήματα τους. Σε αυτά τα προβλήματα ο κ. Χριστοφίδης μας διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν άμεσα λύσεις. Επίσης για το θέμα που δημιουργείτε με τα συνεχόμενα μαθήματα δια ζώσης και εξ αποστάσεως το Πανεπιστήμιο διέθεσε ολόκληρο τον τρίτο όροφο της Βιβλιοθήκης για τον συγκεκριμένο σκοπό. Όσο αφορά τα μαθήματα που πραγματοποιούνται πλήρως διαδικτυακά αφορούν τη σχολή Ανθρωπιστικών και τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, λόγω δυσκολίας στην διδασκαλία με χρήση μάσκας καθώς απαιτείτε ένα πιο δια δραστικό γλωσσολογικό μάθημα. Δική μας πρόταση προς το κέντρο γλωσσών είναι εφόσον διαθέτουμε τις αίθουσες διδασκαλίες οι φοιτητές να μεταβαίνουν στο χώρο του πανεπιστημίου και βάση των μέτρων να παρακολουθούν το μάθημα μέσω της τεχνολογίας των αιθουσών.
Εν κατακλείδι, ως ΦΠΚ Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Πρυτανεία με την λειτουργία του εξαμήνου καθώς θεωρούμε πως η δια ζώσης διδασκαλία προσφέρεται σε ένα αρκετά ψηλό επίπεδο και είναι σημαντικό για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου να βρίσκετε ένα βήμα μπροστά όσων αφορά τη διδασκαλία και τη διαχείριση του κορωνοϊού. Η πολιτική του μηδενισμού ειδικότερα στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στους φοιτητές μας. Καλούμε λοιπόν και τις υπόλοιπες παρατάξεις να συμπορευτούν μαζί μας στην προσπάθεια αυτή και να μην θέτουν νέα εμπόδια στη διεξαγωγή του εξαμήνου».