Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι παρά το χωριό Πραστειό Αυδήμου της επαρχίας Λεμεσού.

Όπως ενημερώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής, η φωτιά ξεκίνησε στις 13:35 σε ξηρά χόρτα και βλάστης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε 4 εστίες, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν 12 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους από Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέντε από Τμήμα Δασών, δύο Φορητές Πυροσβεστικές Μονάδες  από Ταμείο Θήρας, δύο προωθητές γαιών, καθώς και εννέα εναέρια μέσα με το ένατο να είναι το συντονιστικό.

Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Υπάρχουν μικρές εστίες σε χαράδρες. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις κατασβέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης υπάρχουν αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων που παραμένουν αμετάβλητοι βάση πληροφόρησης της Μετεωρολογίας. Κάηκε έκταση χαμηλής άγριας βλάστησης και μεγάλος αριθμός χαρουπόδεντρων.

Δεν υφίσταται κίνδυνος για το χωριό Πραστειό πλέον.

Η Πυροσβεστικές δυνάμεις προστάτευσαν το χωριό και η Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα χρειάστηκε να εκκενώσουν 3 κατοικίες στην περιφέρεια χωριού. Η πυρκαγιά προχώρησε ανατολικά.

Προωθητές γαιών ανοίγουν εννέα διόδους στις δύσβατες περιοχές για να μπορούν οι επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν. Επιπρόσθετα τα εναέρια μέσα έχουν γίνει 10 ( εννέα επιχειρούν και το δέκατο συντονίζει) την εναέρια επιχείρηση.

Στη περιοχή πνέουν σφοδροί άνεμοι οι οποίοι κάνουν το έργο των αρχών ακόμη πιο δύσκολο.

Τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν και έγινε χρήση του Σχεδίου Ίκαρος. Επιπρόσθετα κινδύνευσαν μεμονωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικά υποστατικά.

Μετά από εκτίμηση κινδύνου έγινε ενημέρωση Αστυνομίας και Πολιτικής Άμυνας για εφαρμογή του Σχεδίο Πολύβιος και εκκένωση του χωριού Πραστειό.

 

Στη περιοχή του χωριού Πραστείο Αυδήμου βρέθηκε η κάμερα του ΣΙΓΜΑ με τον ανταποκριτή στη Λεμεσό Ευάγγελο Ευαγγέλου, ο οποίος κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη μάχη που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μαζί με το Τμήμα Δασών, για να περιοριστεί η μεγάλης έκτασης φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι.
 

Να σημειωθεί πως πυρκαγιά ξέσπασε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Αγίου Τύχωνα και Αρμενοχώρι στη Λεμεσό η οποία κατασβέστηκε το πρωί. Επίσης, η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για εντοπισμό υπόπτων για τις χθεσινές πυρκαγιές σε περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού. 

 

Περισσότερα σε λίγο...