Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο δρ. Πέτρος Καραγιάννης.
Αρχικά ανέφερε ότι η ανακοίνωση των 13 κρουσμάτων από την Επιδημιολογική Ομάδα ήταν κάτι το αναπάντεχο. «Ελπίζω τις επόμενές ημέρες να μη δούμε τους ίδιους αριθμούς κρουσμάτων».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από τις τυχαίες δειγματοληψίες ελπίζω να εντοπιστούν κρούσματα πριν δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινότητα». Τόνισε ότι ο Αύγουστος είναι μηνάς διακοπών και συνηθίζονται οι συγκεντρώσεις σε χώρους εστίασης και παραλίες, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα έτσι ώστε να μην δώσουμε πρόσφορο έδαφος στον ιό».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μέρη όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί, διευκρινίζοντας ότι εξαρτάται από το πόσο αυστηρά εφαρμόζει το μαγαζί τα μέτρα υγιεινής, «υπάρχουν σερβιτόροι που δεν φοράνε σωστά τη μάσκα, αλλά και κόσμος που πηγαίνει σε κλειστούς χώρους χωρίς να χρησιμοποιεί τη μάσκα του και ειδικά από άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή είναι προχωρημένης ηλικίας», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι από τα μηδενικά κρούσματα ο κόσμος χαλάρωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Ο δρ. Καράγιαννης μίλησε και για την αυριανή συνάντηση στο Προεδρικό επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει τι θα συζητηθεί αύριο. Έδωσε ωστόσο τα τρία πιθανά σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο.
«Το καλύτερο σενάριο είναι να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν, το κίτρινο σενάριο είναι να εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα, ενώ το κόκκινο σενάριο σημαίνει τοπικό lockdown».
Διευκρίνισε ότι για να εφαρμοστεί το κόκκινο σενάριο πρέπει να βλέπουμε 30 κρούσματα για 5-6 μέρες συνεχόμενα. «Με τη χαλάρωση των μέτρων η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη».
Για τις πύλες εισόδου ανέφερε ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι σε όλες τις πτήσεις. «Οπωσδήποτε τεστ σε όσους προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Γ», πρόσθεσε.
Ο δρ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στα οδοφράγματα επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Επιτηρούμε και την κατάσταση στο τουρκοκρατούμενο τμήμα καθώς είχαν κρούσματα από ταξιδιώτες».
Τέλος αναφέρθηκε και στην περίπτωση χωρισμού της Ελλάδας σε γεωγραφικά διαμερίσματα, τονίζοντας ότι αυτό εφαρμόστηκε στις αρχές της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι είναι αυξημένα τα κρούσματα στη περιφέρεια της Αττικής αλλά εκεί ζει και το 1/3 του πληθυσμού. «Εάν οι ταξιδιώτες είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, ο κίνδυνος να μολυνθούν είναι λιγότερος.
Δείτε το Βίντεο:
Διαβάστε ακόμη:
Η απάντηση ΥΠΥΓ στο ενδεχόμενο αλλαγής στην κατηγοριοποίηση περιοχών Ελλάδας
Καραγιάννης: Ίσως αναγκαία η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους