Εάν εξακολουθήσει η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την 1η Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως έχει αποφασιστεί,  με βάση τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και την παρουσίαση που έγινε από την επιδημιολογική ομάδα, ότι εάν εξακολουθήσει να παρατηρείται η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα αυτή από την 1η Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β’
 
Αυτό όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα που δείχνει τις τελευταίες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή ήταν η άποψη των ειδικών, ανέφερε.
 
Για τη Ρωσία είπε πως τα επιδημιολογικά της δεδομένα είναι τέτοια και στην παρούσα φάση εξακολουθεί να μένει στην κατηγορία Γ.
 
Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο κ. Ιωάννου είπε πως αυτό «δεν εμπίπτει στις 15 χώρες που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ να δεχόμαστε κόσμο άρα δεν τίθεται θέμα άφιξης τουριστών από το Ισραήλ».
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη πως έχει αποφασιστεί να επαναξιολογηθούν όλα τα πρωτόκολλα και εκεί όπου υπάρχει στρέβλωση ή χρειάζονται βελτιώσεις να υποβληθούν εισηγήσεις από τους ειδικούς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε εξάλλου πως έγινε εισήγηση από τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη για κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε μια - δυο άλλες χώρες ώστε να αυξηθεί χωρίς επιπλέον κόστος η διενέργεια τεστ στο αεροδρόμιο. Στην ουσία, σημείωσε, θα πενταπλασιαστούν.
 
Θα μπούμε σε μια συζήτηση με τα εργαστήρια στα αεροδρόμια, ούτως ώστε να προχωρήσουμε και με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διενεργούμε πενταπλάσιο αριθμό εξετάσεων στα αεροδρόμια δειγματοληπτικά χωρίς επιπλέον κόστος, ανέφερε.
 
Είπε πως εφόσον εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος θα μπορούν να γίνονται 1500 τεστ ημερησίως στα αεροδρόμια.
 
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα κατεχόμενα, ο κ. Ιωάννου είπε πως «και η Τουρκία τέθηκε ως θέμα συζήτησης. Η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται ούτως ή αλλιώς μέσα στις 15 χώρες που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ ως χώρες από τις οποίες μπορούμε να δεχόμαστε αφίξεις.  ‘Αρα και η ίδια η ΕΕ αλλά και η άποψη των ειδικών είναι πως τα δεδομένα είναι τέτοια που η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία Γ, άρα δεν αλλάζει κάτι ως προς τον χειρισμό στα οδοφράγματα", πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι αναφορικά με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε πως οι επιβάτες από όλες τις χώρες της κατηγορίας Β, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Αυγούστου, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα τεστ στις χώρες τους, και στην Κύπρο θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
 
«Οσοι προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Β θα πρέπει να έχουν το τεστ εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουν το τεστ στην Κύπρο, είπε.
 
Ερωτηθείς ο Υφυπουργός Τουρισμού αν υπάρχει ενδιαφέρον για έλευση τουριστών από τη Βρετανία εφόσον αυτή συμπεριληφθεί την κατηγορία Β, απάντησε πως υπάρχει ενδιαφέρον.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το τεστ κάθε επιβάτη επισυνάπτεται στο flight pass του και γίνεται έλεγχος από τις αεροπορικές εταιρείες πριν την επιβίβαση.
 
Σε ότι αφορά την αγορά του Ισραήλ, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως δεν υπάρχει προοπτική αυτή τη στιγμή, αλλά όποτε βελτιωθεί η κατάσταση στο Ισραήλ είναι μια αγορά στην οποία αρέσει στον κόσμο να έρχεται στην Κύπρο 12 μήνες τον χρόνο και άρα η προοπτική αυτής της αγοράς πάντα υπάρχει.
 
«Σίγουρα ποντάραμε πάρα πολλά στη συγκεκριμένη αγορά όπως ποντάραμε σε πάρα πολλές αγορές. Δυστυχώς είναι μια χρονιά κατά την οποία τα πάντα ρεί, τα πάντα αλλάζουν σε μια στιγμή και έχουμε υποχρέωση και εμείς και όλοι οι φορείς του τουρισμού να δείχνουμε ευελιξία, να κατανοούμε ότι η οποιαδήποτε απόφαση μπορεί σε κάποιες εβδομάδες να αλλάξει», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς αν η αγορά της Ρωσίας έχει χαθεί οριστικά για φέτος, ο κ. Περδίος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους χειμερινούς μήνες λόγω του καλού καιρού της Κύπρου. «Άρα αν η Ρωσία δείξει βελτίωση στα τέλη Αυγούστου, τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, όποτε και να δείξει βελτίωση εμείς εδώ είμαστε. Νομίζουμε ότι όπως και όλες οι αγορές όταν και εφόσον δοθεί η ευκαιρία να τις κυνηγήσουμε θα τις κυνηγήσουμε», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας, είπε πως όσοι ταξιδεύουν από την Κύπρο σε χώρες της κατηγορίας Β όταν επιστρέφουν πίσω στο νησί πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε πως οι Κύπριοι δικαιούνται το τεστ να το κάνουν με την άφιξή τους στην Κύπρο.  
 
Ερωτηθείς για το θέμα των δεξιώσεων  και των εκδηλώσεων, ο κ. Ιωάννου είπε πως περιμένουν τις νέες εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας μέχρι την Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι.
 
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είπε πως κινούμαστε σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.
 
Ανέφερε πως η εγχώρια μετάδοση έχει πέσει σε πάρα πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σε ότι αφορά τις άλλες χώρες σημείωσε πως το ενδιαφέρον υπήρχε ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο ως πηγή τουρισμού για την Κύπρο. Σημείωσε πως η χώρα αυτή κινείται σε καλά επίπεδα, είναι ξεκάθαρη η εικόνα, η ρυθμός αναπαραγωγής είναι κοντά στο 1 ή και κάτω από το 1. Γίνονται πάρα πολλοί εργαστηριακοί έλεγχοι και συνολικά αλλά και σε ημερήσια βάση. Αυτό το οποίο απασχολεί κυρίως είναι ότι βίωσε ένα πολύ ισχυρό επιδημικό κύμα, με πάρα πολλούς θανάτους, και αυτό αυξάνει την ανησυχία και περιορίζει τις κινήσεις, είπε.
 
Αλλά η εικόνα είναι καλή με βάση τους δείκτες για αυτό και μπορούμε με τα στοιχεία που έχουμε τώρα να συζητήσουμε για την 1η Αυγούστου την τοποθέτησή της στις χώρες της κατηγορίας Β, ανέφερε
 
Ερωτηθείς για το θέμα των οδοφραγμάτων ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία διότι φαίνεται ότι οι Τ/κ ίσως λαμβάνοντας υπόψη και το τί συζητήθηκε στην δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία υποβίβασαν την Τουρκία και έβαλαν ακόμη ένα έξτρα τεστ εν τη αφίξει των τουριστών ή των επαναπατριζόμενων Τ/κ.
 
Επομένως από αυτή την άποψη αυτό μας διασφαλίζει διότι ανιχνεύονται τα θετικά περιστατικά και απομονώνονται με καραντίνα στο τουρκοκρατούμενο τμήμα, είπε.
 
Για το οδόφραγμα της Λήδρας είπε πως το θέμα συζητήθηκε και πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση.
 
 Ερωτηθείς αν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ανησυχεί κάτι συγκεκριμένο για το οποίο τους ζήτησε εξηγήσεις, ο κ. Καραγιάννης είπε πως ανησυχία του Προέδρου ήταν κυρίως το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, υπό τις παρούσες καταστάσεις και η πιθανή εισαγωγή κρουσμάτων στην Κύπρο.
 
«Νομίζω μετά το πέρας της συζήτησης και της επιδημιολογικής εικόνας και των πιθανών περισσότερων τεστ από αφικνούμενους γι` αυτό καταλήξαμε στην ημερομηνία που καταλήξαμε για τη Μεγάλη Βρετανία», είπε.
 
Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν λεπτομερώς οι χαλαρώσεις της τέταρτης φάσης καθώς και κάποιες ανωμαλίες που υπήρχαν σε κάποια πρωτόκολλα που αντικρούονταν και θα αφαιρεθούν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες.
 
Όσον αφορά τους γάμους είπε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε.  Πρόσθεσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με διάφορα άλλα θέματα την Τετάρτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Κληθείς να δώσει παράδειγμα των ανωμαλιών που εντοπίστηκαν είπε πως ένα παράδειγμα αφορά τον αριθμό των παιδιών στα κρατικά νηπιαγωγεία και τον αριθμό των παιδιών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
 
Ερωτηθείς για την πρόταση που έγινε για πενταπλασιασμό του αριθμού των τεστ στα αεροδρόμια, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θα γίνεται ένα τεστ με πέντε δείγματα ατόμων, και έτσι θα γλυτώνουν το κόστος για τέσσερα τεστ. Αν βγει από τους πέντε κάποιος θετικός τότε θα εξεταστούν και οι πέντε ξεχωριστά αλλιώς εάν και οι πέντε είναι αρνητικοί τότε αυτό μας καλύπτει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από μια πτήση, είπε.