Θα μελετήσουν τα όσα αναφέρθηκαν και σχολιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με άρθρο μαθήτριας Λυκείου για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα μέλη της συντεχνίας των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ.

 

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου να τοποθετείται και να καλεί «όσους έχουν εκφραστεί με μισαλλοδοξία και με προσωπικούς, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς να τερματίσουν άμεσα τις παρεμβάσεις τους».

Μιλώντας στην  «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, είπε πως η οργάνωση έχει ενημερωθεί από μέλη του Συνδέσμου Θεολόγων της.

«Ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους των θρησκευτικών, οι οποίοι εκφράζουν παράπονο σχετικά με το περιεχόμενο. Θα το  μελετήσουμε ως ΟΕΛΜΕΚ και θα δούμε πως θα ενεργήσουμε» είπε.

Παράλληλα ανέφερε πως «σίγουρα οι μαθητές έχουν του δικαίωμα της έκφρασης της ελεύθερης γνώμης ή των απόψεων τους μέσα στο σχολείο νοουμένου ότι αυτές θα διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίγουν την υπόληψη ή την προσωπικότητα των άλλων ή ομάδων. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ευαίσθητο μάθημα και  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι γράφουμε».

Σε επικοινωνία του  SigmaLive με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, Χριστάκη Ευσταθίου, ανέφερε πως «η ελευθερία έκφρασης είναι απόλυτα σεβαστή, οποιαδήποτε είναι αυτή και από όποιον εκφράζεται. Σεβόμαστε αυτό το δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να στοχοποιούμαστε».

Παράλληλα είπε πως, «η τροπή που πήρε το θέμα σε κοινωνικό διάλογο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχοποιεί το μάθημα. Δηλαδή,  διαπιστώνουμε έναν εκτροχιασμό της συζήτησης. Το μάθημα έχει έναν προοδευτικό χαρακτήρα αρκεί να διδάσκεται σωστά και αυτό είναι ευθύνη δική μας. Είναι καλό να γίνεται αυτοκριτική πριν ξεσπούν όμως τέτοια γεγονότα».

Ο κος Ευσταθίου εξήγησε πως «το μάθημα εξευτελίζεται από διάφορους που αναζητούν με κάθε ευκαιρία να το πλήξουν αντί να δώσουν λαβή ώστε βελτιωθούν τα πράγματα. Θέλουμε να ακούσουμε τις διαφωνίες  και τους προβληματισμούς των μαθητών».

Ερωτηθείς εάν το άρθρο θεωρείται κατευθυνόμενο ο κος Ευστάθιου είπε δεν γνωρίζει.

«Ελπίζω να είναι καλοπροαίρετο και ένας γνήσιος προβληματισμός από μαθήτρια. Αν ισχύει κάτι άλλο θα με ανησυχήσει πάρα πολύ».

Ο κος Ευσταθίου τέλος είπε πως δεν θα ζητηθεί παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας αφού είναι εναντίον παρεμβάσεων. «Αυτό που ζητάμε είναι να βγουν καθαρά τα γεγονότα προς τα έξω. Δεν εμποδίζουμε καμία ελευθερία όπως κάποιοι αναφέρουν αλλά αντιθέτως την προωθούμε».

Η επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ 

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στη μαθητική εφημερίδα «ΔΑΣΟΥΠΟΛΙΤΗΣ» το περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται στο μάθημα των Θρησκευτικών, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
 
Παρόλο του ότι θεωρούμε ότι το άρθρο δεν αντικατοπτρίζει σε καμιά περίπτωση το περιεχόμενο του μαθήματος και το ότι πολλές διαπιστώσεις παρουσιάζονται στρεβλά και μονοδιάστατα, εντούτοις σε καμιά περίπτωση ΠΟΤΕ δεν ζητήσαμε επίσημα ούτε λογοκρισία (που μας προσάπτουν πολλοί), ούτε πολλώ μάλλον δίωξη μαθητή/τριας για το πως εκφράζεται. Εάν το κάναμε θα αναιρούμασταν εμείς οι ίδιοι καθώς ένας από τους βασικούς στόχους που το μάθημα υπηρετεί είναι η ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
 
Όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του μαθητή/τριας να εκφράζεται και να αρθρογραφεί ελεύθερα, κατά τον ίδιο τρόπο δικαιούται και ο καθένας άλλος μαθητής ή εκπαιδευτικός στη σχολική μονάδα να εκφράζεται κατά τον ίδιο τρόπο και να ασκεί γόνιμη και καλόπιστη κριτική. Η ένστασή μας, ήταν στο ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα γνώσης του περιεχομένου του άρθρου σε μαθητές ή στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς θεολόγους πριν εκδοθεί και διανεμηθεί από το σχολείο, για να υπήρχε η δυνατότητα δημοσίευσης απάντησης ή ανασκευής σημείων που θεωρούνται προσβλητικά προς το περιεχόμενο και τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεδομένου βέβαια του γεγονότος ότι η εν λόγω σχολική εφημερίδα εκδίδεται άπαξ του έτους.
Ως Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ δεν μας εκφράζουν σχόλια και εκφράσεις που πιθανό γίνονται μέσα από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή ηλεκτρονικές σελίδες και ενέχουν στοιχεία εκφοβισμού ή απειλών ή ακόμη χυδαιότητες προς όλες τις κατευθύνσεις από υπερβάλλοντα ζήλο.
 
Καλούμε όλους σε νηφάλιο διάλογο χωρίς ακρότητες και χαρακτηρισμούς. Δεν θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε γιατί το θεωρούμε λήξαν”.