Οι μαζικές αποφυλακίσεις από τις Κεντρικές Φυλακές λόγω του κορωνοϊού επανέφεραν τα προβλήματα επανένταξης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.
 
Τον Γολγοθά που καλείται να ανεβεί καθημερινά το τελευταίο διάστημα περιέγραψε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ πρώην φυλακισμένος.
 
Ο αποφυλακισθείς μονογονιός δύο ανήλικων, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 
"Στο σπίτι που μένω δεν έχω ρεύμα...άφτει κερί και έχω και δύο κόρες. Δύσκολο να είσαι και πατέρας και μητέρα, έντζεν ελεημοσύνη που ζητώ, ζητώ να έβρω μια δουλειά να έβρω τον δρόμο μου, να έβρω τα πόθκια μου, ένεν επειδή έκαμα φυλακή στην ζωή μου σημαίνει εν έχω μέλλον στην ζωή μου. Μπορώ να δουλέψω, μπορώ να ξυπνώ που το πρωί να πηγαίνω δουλειά".
 
Όπως μας εξηγεί, υπάρχουν αρκετοί αποφυλακισθέντες για μικροπαραβάσεις, που θα προτιμούσαν να ήταν φυλακή παρά ελεύθεροι, καθώς εξαιτίας του στιγματισμού τους δεν μπορούν να εργαστούν.
 
Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, παραδέχεται και η Διευθύντρια των Φυλακών.
 
"Είναι αρκετοί από αυτούς που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, τους απορρίπτει η ίδια τους η οικογένεια, δεν έχουν χώρο διαμονής. Το στίγμα του πρώην φυλακισμένου δεν τους αφήνει να εργοδοτηθούν. Με το να απορρίψεις ένα παιδί 22 χρόνων, σίγουρα τον κάνεις χειρότερο και όχι καλύτερο".
 
Η Διευθύντρια απευθύνει, μέσω του ΣΊΓΜΑ, έκκληση για αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση πρώην φυλακισμένων.
 
"Η ίδια η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει στερηθεί της ελευθερίας του δεν στερείται του δικαιώματος να συνεχίσει να ζει, να θέτει στόχους, να ονειρεύεται και να αναπτύσσεται θετικά".
 
Ανακούφιση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους αποφυλακισθέντες αναμένεται να δώσει το νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, που ετοίμασαν Υπουργείο Εργασίας και  Κεντρικές Φυλακές και έλαβε στις 3/6 την έγκριση του Υπουργικού.
 
H Διευθύντρια συμπληρώνει πως αυτά τα άτομα χρειάζονται μόνο στήριξη και αγάπη, με κοινωνική αποδοχή.