Μετά τις αποκαθηλώσεις αγαλμάτων και ανδριάντων προσωπικοτήτων που ευθύνονταν για την σκλαβιά και το δουλεμπόριο εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως μαύρων της Αφρικής, παρόμοιες φωνές ακούστηκαν και στην Κύπρο, η οποία επίσης υπήρξε σκλάβα και αποικία Οθωμανών και Βρετανών. 
 
 
Όμως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, το άγαλμα που πρότειναν να αποκαθηλωθεί δεν είναι αυτό κάποιου σκλαβέμπορα ή αποικιοκράτη, αλλά του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα. Ο Διγενής, όπως είναι γνωστός από το ψευδώνυμο του, ήταν ο Αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ, δηλαδή του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος που σκοπό είχε να τερματίσει την αγγλική αποικιοκρατία και να πετύχει την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού. 
 
Το κάλεσμα για αποκαθήλωση του Αρχηγού του αντιαποικιακού αγώνα το έκανε χθες, μέσω Facebook, ο κ. Δώρος Πολυκάρπου, εκτελεστικός διευθυντής της γνωστής μη-κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ. Στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε πως "Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας και να λέμε μπράβο με την ψυχή μας σε αυτούς που αποκαθήλωσαν σε ΗΒ, Βέλγιο κλπ τα αγάλματα όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας!". Το σχόλιο του συνοδεύει μονταρισμένη εικόνα του Γεώργιου Γρίβα να τον "σηκώνει" γερανός. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα ΜΚΔ. 
 
 
Βέβαια, δεν εξηγεί πώς συνδέει τον Διγενή με τους αποικιοκράτες, την στιγμή που όχι μόνο τους πολέμησε ενόπλως, αλλά και το κίνημα της ΕΟΚΑ τύγχανε σεβασμού και μεγάλης εκτίμησης στην Αφρική. 
 
Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Κρόμπο Εντουσέι, υπουργός δημοσίων έργων της Γκάνα, ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Διγενή. Ο Εντουσέι, ο οποίος ήταν σοσιαλιστής και μέλος του "Εθνικού Κόμματος του Λαού", εξέφρασε την συγκίνησή του και θαυμασμό για τα κατορθώματα του Γρίβα. Στην απάντησή του, ο Διγενής εξέφρασε την συγκίνησή του και τον συγχάρηκε θερμά διότι ο λαός της Γκάνα απέκτησε την ελευθερία του από τους Βρετανούς. Επίσης, ευχήθηκε να έχουν συνεργασία, όπως όλοι οι υπόδουλοι λαοί και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του προς τον πρωθυπουργό Νκρούμα της Γκάνα. Ο Νκρούμα ήταν ένας από τους μεγάλους ηγέτες του κινήματος του παναφρικανισμού, μέλος της Αφρικανικής Ένωσης και των Αδεσμεύτων, δηλαδή των λαών που μόλις ελευθερώθηκαν από τα αποικιακά δεσμά. 
 
 
Από την άλλη, πιο ισοζυγισμένη υπήρξε η τοποθέτηση του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, Καθηγητή Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 
 
Ο κ. Χατζημιχαήλ, γνωστός και ως "Hadjimike" από την καλλιτεχνική του δουλειά, σε δική του ανάρτηση χθες στο Facebook ανέφερε ότι "η ρίζα της αποκαθήλωσης αγαλμάτων είναι ουσιαστικά για το τι αντιπροσωπέυουν μέσα από όλα τα κακά του παρελθόντος, την δουλεία, την αποικιοκρατία, τις μαζικές δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τη βία, τον μιλιταρισμό και την εκμετάλλευση. Φυσικά, σε κατεστημένα σε όλο τον κόσμο δεν αρέσει τέτοιου είδους ενοχλητική συμπεριφορά και όποιος θέλει να το συζητήσει ή να το αμφισβητήσει χάνει το νόημα. Η ιστορία δεν είναι μόνο για το παρελθόν και το πώς δοξάζεται ή αξιοποιείται. Η ιστορία είναι επίσης και για να ακούσεις τις φωνές και τις εμπειρίες του παρελθόντος που είχαν όλοι, ως μέσο για ένα μέλλον με περισσότερο σεβασμό και ισότητα. Ανοίξετε τα μάτια σας... ο Τζων Χάρντινγκ, 1ος Βαρόνος Χάρντινγκ του Πέθερτον, γνωστός και ως Κυβερνήτης της Κύπρου 1955-57, και ειδικός σύμβουλος της Βρετανικής Αποικιοκρατικής Κυβέρνησης κατά του απελευθερωτικού αγώνα των Μάου Μάου στην Κένυα (1952-60) και ενεργός ως μέρος της διαδικασίας για την εξόντωση των ανθρώπων στην Μαλαισία, συχνά γνωστή ως "The Malayan Emergency" (1948-1960). Χάθηκαν πολλές ζωές στις προαναφερθείσες χώρες. Το άγαλμα του Χάρτινγκ βρίσκεται ακόμα στο Σόμερσετ..."
 
 
Ο Σερ Τζων Χάρντινγκ ήρθε στην Κύπρο για να καταπνίξει τον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ για Ένωση με την Ελλάδα, ακριβώς λόγω της εμπειρίας του στην καταστολή των μαύρων της Κένυας, αλλά και στην Μαλαισία. 
 
Όταν ήταν κυβερνήτης, υπήρξε συνεργασία των αποικιοκρατικών δυνάμεων καταστολής με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και πολλοί Τουρκοκύπριοι μπήκαν στην αστυνομία για να καταστείλουν τον αντιαποικιακό αγώνα. Τον ίδιο καιρό ιδρύθηκε και η ΤΜΤ από τον Ντενκτάς, η οποία ζητούσε είτε να μείνει η Κύπρος αποικία των Άγγλων είτε αν φύγουν, να επιβληθεί η ρατσιστική διχοτόμηση με διαχωρισμό του κυπριακού λαού. Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί πως η ΤΜΤ αποκαλούσε υποτιμητικά την ΕΟΚΑ ως "Μάου Μάου". 
 
Ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε κάποτε σε ομιλία του πως "Η εμπειρία της ΕΟΚΑ δόθηκε στους αγωνιστές της Αφρικής και αξιοποιήθηκε στο έπακρον. Η Κύπρος ήταν μια μορφή αρχηγείου αυτού του αγώνα. Όλοι οι ηγέτες της Αφρικής πέρασαν απ’ εδώ. Γκαμπράλ του PAIGC της Γουϊνέας Μπισσάου και Πράσινου Ακρωτηρίου που δολοφονήθηκε πριν την ανεξαρτησία, Νέτο, του MPLA και μετέπειτα προέδρος της Αγκόλα, Τάμπο, προέδρος του ANC της Νότιας Αφρικής, Μαρσελίνο της Μοζαμβίκης, ο Σάμ Νουτζόμε αργότερα πρόεδρος της Ναμίμπια και δεκάδες άλλοι. Η προσπάθεια υποτίμησης του αγώνα της ΕΟΚΑ είναι ακατανόητη. Όχι μόνο για τα όσα πρόσφερε στον λαό μας, αλλά και για όσα πρόσφερε σε άλλους λαούς. Μεταφέρω με κάθε σεβασμό προς την αλήθεια την σημασία που απέδιδαν οι πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, Λατινικής Αμερικής και Ασίας στον δικό μας εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, που τον θεωρούσαν πρόδρομο του δικού τους αγώνα".
 
Διαβάστε επίσης: