Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε σε παραλιακά μπαρ της Κύπρου κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Όλα ξεκίνησαν από tweet του Υπουργού Υγείας και ακολούθως του Υπουργού Δικαιοσύνης που έκαναν λόγο για εικόνες που θα μας οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πισωγύρισμα. Τα tweet συνόδευαν σχετική είδηση με βίντεο από συγκεκριμένο παραλιακό μπαράκι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Στο εν λόγω μπαράκι υπήρχαν καθ΄όλη την διάρκεια του τριημέρου εκατοντάδες άτομα και σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας παρατηρήθηκε συνωστισμός. Χθες πάντως το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου καταχωρήθηκαν συνολικά 9 υποθέσεις για τον εν λόγω χώρο. Συγκεκριμένα πέντε υποθέσεις που αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και τέσσερις υποθέσεις για λειτουργία του κέντρου αναψυχής χωρίς άδεια λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού.Οι εννέα υποθέσεις ορίστηκαν από το Δικαστήριο για εκδίκαση για τις 16 Ιουνίου 2020.Η Αστυνομία κατέθεσε επίσης μονομερή αίτηση για αναστολή λειτουργίας του υποστατικού και το Δικαστήριο εξέδωσε Προσωρινό Διάταγμα Αναστολής Λειτουργίας του.Το Δικαστήριο όρισε την 16η Ιουνίου ως ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, ως προς την εγκυρότητα του διατάγματος.

«Κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και υποδείξεις της Αστυνομίας για τήρηση των μέτρων και των διαταγμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας και ευρύτερα του συνόλου, συνέχισαν να παρανομούν. Οι ιδιοκτήτες ενός συγκεκριμένου κέντρου αναψυχής ηθελημένα αγνόησαν τις συνεχείς καταγγελίες, αφού, κατά την διάρκεια του τριημέρου, η εν λόγω επιχείρηση φέρεται να λειτουργούσε χωρία άδεια και παραβιάζοντας τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο», σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα.

Πάντως παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν και σε άλλες επαρχίες της Κύπρου όπου υπάρχουν παραλιακά μπαράκια. Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε ότι η Δύναμη δεν θα χαριστεί σε κανέναν ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν ενέργειες μέσω κλειστών κυκλωμάτων και για εντοπισμό ατόμων που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο. Σε δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα ο Γενικός Εισαγγελέας το απόγευμα της Τετάρτης ανέφερε ότι δεν στάλθηκε φάκελος για οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση στην Υπηρεσία ενώ η μόνη επικοινωνία που είχε η Αστυνομία με τη Νομική Υπηρεσία ήταν για να θέσει ερώτηση κατά πόσο δικαιολογείται συγκεκριμένη ενέργεια.

Το «μπαλάκι» ωστόσο καταλήγει και πάλι στην Βουλή και την Επιτροπή Νομικών η οποία θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να συζητήσει τα νομοσχέδια που προνοούν αύξηση των ποινών στους παραβάτες.

Για το ζήτημα ο κ.Σαββίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά χθες «παρακαλώ την αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μέλη της οποίας έκριναν ως «εξοντωτική» την αύξηση των ποινών και των προστίμων που η Κυβέρνηση εισηγήθηκε, να κάνει δεύτερες σκέψεις για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της και να τα προωθήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια το συντομότερο. Ο ίδιος θέτω τον εαυτό μου οποιαδήποτε ώρα στην διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για περαιτέρω συζήτηση της πρότασής μας».

Αυτό που τονίζουν πάντως οι επιστήμονες, μέλη της επιδημιολογικής ομάδας είναι ότι τυχόν πισωγύρισμα θα μας οδηγήσει κατευθείαν σ’ ένα δεύτερο lockdown. Τέτοιες εικόνες απειθαρχίας προφανώς και προκαλούν ανησυχία και γι’ αυτό η επιδημιολογική ομάδα παρακολουθεί στενά το πώς κυλούν τα πράγματα τόσο σε χώρους εστίασης, όσο και στα παράλια όπου αποκτούν σιγά σιγά κίνηση λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών. Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο περιορισμός των 10 ατόμων θα αρθεί στις 24 Ιουνίου.