Πέρασε πάνω από μια βδομάδα από τον βανδαλισμό κατά του μικρού, οθωμανικού τεμένους Köprülü Hacı İbrahim Ağa, στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στην Λεμεσό. Στο μεταξύ, την Κυριακή, άγνωστος ή άγνωστοι κρέμασαν βυζαντινή σημαία στο τζαμί Tuzla στη Λάρνακα, που βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Κάνοντας μια ανασκόπηση της κατάστασης, για το πρώτο συμβάν, βλέπουμε πως ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ρίχθηκαν «τρεις βόμβες μολότοφ» εναντίον του τζαμιού, η πραγματικότητα ήταν άλλη. Πώς προέκυψε η ψευδής πληροφορία, η διάψευσή της, αλλά και εκμετάλλευσή της μέχρι και από τον Ερντογάν;
Το «SigmaLive» παρακολούθησε πολύ στενά την εξέλιξη της υπόθεσης από την αρχή και ήταν το πρώτο που αποκάλυψε πως στην Λεμεσό δεν έγινε επίθεση με «βόμβες πετρελαίου» ή «βόμβες μολότοφ», αλλά με δύο κροτίδες. Όπως μας ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου, «από τις εξετάσεις που έγιναν από τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας διεφάνη ότι πρόκειται για δύο κροτίδες.»
Αυτή η πολύ σημαντική λεπτομέρεια ουσιαστικά αντέκρουσε τις πληροφορίες που διακινούσαν τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα και πολιτικοί που αναφέρονταν σε «ύπουλη επίθεση με βόμβες μολότοφ» (τουρκικό ΥΠΕΞ, «Sabah»), ότι «ρίχθηκαν τρεις βόμβες μολότοφ κατά του τζαμιού» («Hürriyet») και για «τουλάχιστον τρεις βόμβες πετρελαίου» (Ersin Tatar, «BRTK»). Αυτές τις παραποιημένες πληροφορίες μετέφεραν και άλλες ισλαμικές ιστοσελίδες, όπως η αγγλική «The Muslim News», διογκώνοντας το περιστατικό με αναφορές σε «αντιμουσουλμανική επίθεση» και «ισλαμοφοβία».
Στις αρχικές τους δηλώσεις, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση. Παρά το ότι οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν πως δεν ρίχθηκαν βόμβες μολότοφ και πως οι δράστες αναζητούνται και δεν έχει ακόμα κλείσει η υπόθεση, αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην αλλαγή του τουρκικού αφηγήματος. Το αντίθετο.
Παρά την πλήρη διάψευση του γεγονότος, και μετά την άκρως περίεργη συγκυριακά ανάρτηση βυζαντινής σημαίας στο τζαμί Tuzla στη Λάρνακα, όχι μόνο δεν σταμάτησε η διακίνηση αυτών των «fake news», το αντίθετο διογκώθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο: Αυτό του Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στο κρατικό «TRT», με απειλητικό ύφος ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το ψέμα: «Την ίδια ώρα, στην νότια Κύπρο, δοκίμασαν να κάψουν ένα από τα τζαμιά μας, ρίχνοντας μια βόμβα μολότοφ στο ένα και κρεμώντας μια ελληνική σημαία στο άλλο. Όταν κάνεις πράγματα σαν κι αυτά, νομίζεις ότι δεν θα υπάρξει ανταπόδοση;»
Όχι πως παύει να είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια η επίθεση, αλλά σίγουρα ο εκφοβισμός από τον κρότο δύο κροτίδων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στην κλίμακα από μια ενεργητική προσπάθεια πρόκλησης πραγματικής ζημιάς από τρεις βόμβες πετρελαίου.
Το «SigmaLive» προσπάθησε να εντοπίσει την πηγή αυτής της λανθασμένης πληροφορίας, με σκοπό να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά «fake news» για το θέμα, τα οποία υποθάλπουν το μίσος κατά των Ελληνοκυπρίων, των οποίων η πολιτειακή ηγεσία και όλο το κομματικό σύστημα καταδίκασαν το συμβάν.
Διαβάστε επίσης: 3 συν 1 προβοκατόρικες βόμβες στην Κύπρο: Με αφορμή το συμβάν στο τέμενος Köprülü στη Λεμεσό
Η αρχική πληροφορία για «επίθεση με μολότοφ» που δημοσίευσαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας όλα τα κυπριακά ΜΜΕ, αντλώντας κυρίως από το ΚΥΠΕ, προερχόταν από το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το «Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου» («Office of the Religious Track of the Cyprus Peace Process»), γνωστό ως RTCYPP.
Στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά σε «βόμβες βενζίνης» (στα ελληνικά), «petrol bombs» (στα αγγλικά) και «molotof kokteylleri» (στα τουρκικά).
Το «SigmaLive» επικοινώνησε με μέλη της RTCYPP τα οποία μας εξήγησαν πως η πληροφορία προέκυψε την ώρα που συνεδρίαζε η επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και η Elisabeth Spehar, Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και πολιτική προϊστάμενος της UNFICYP. Η τηλεδιάσκεψη, της οποίας προήδρευε ο Peter Weiderud, Ειδικός Αντίπροσωπος της Σουηδίας για θέματα Θρησκείας, Ειρήνης & Συγκρούσεων, είχε ξεκινήσει στις 10:00 πμ, όπως φαίνεται και από το σχετικό δελτίο τύπου που δημοσίευσε το RTCYPP το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην τηλεδιάσκεψη, η κ. Spehar ενημέρωσε τους θρησκευτικούς ηγέτες για την πορεία των συνομιλιών και άκουσε το πώς αντιμετώπισαν τις προκλήσεις του κορωνοϊού.
Είναι κατά την διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης που οι μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι ενημέρωσαν τα υπόλοιπα μέλη για το συμβάν στη Λεμεσό, με βάση και την πληροφόρηση που είχαν οι ίδιοι. Σε μετέπειτα επικοινωνία της RTCYPP με τους υπεύθυνους του τζαμιού, τους μεταβιβάστηκε η πληροφορία πως ήταν «βόμβες πετρελαίου» ή «μολότοφ», πληροφόρηση η οποία δεν θεωρούν πως έγινε εσκεμμένα, αλλά στην βάση των πρώτων εκτιμήσεων, λίγο αφού είχε γίνει και η καταγγελία στην Αστυνομία Κύπρου.
Το «SigmaLive» επικοινώνησε με την Salpy Eskidjian, Εκτελεστική Διευθύντρια του RTCYPP, το οποίο στεγάζεται στο «Σπίτι της Συνεργασίας» ("Home of Cooperation") που εδρεύει εντός της Νεκρής Ζώνης, μετά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η κ. Eskidjian μας ανέφερε, μετά την ενημέρωση του γραφείου της για τα γεγονότα στο τζαμί, τα εξής:
«Το Πλαίσιο που χρησιμοποιείται από το RTCYPP είναι αυτό των οικουμενικών αρχών και αξιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου καταδίκασαν έντονα όλες τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Εδώ και μια δεκαετία, διευκολύνουμε τον διάλογο και είμαστε μάρτυρες μιας σταθερής συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για αυτό το θέμα. Από την αρχή, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου που απαρτίζουν το RTCYPP, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει την θρησκευτική ελευθερία και τον σεβασμό ΟΛΩΝ των ιερών χώρων που περιλαμβάνουν χώρους λατρείας και νεκροταφεία. Λέγοντας ΟΛΩΝ, εννοούν τζαμιά, εκκλησίες, συναγωγές, ναούς κ.λπ. Ποτέ δεν έχουν διακρίνει το ένα από το άλλο, αντιθέτως πάντοτε υποστήριζαν μαζί και πάντα τα δικαιώματα του άλλου. Μέσω του RTCYPP, έδειξαν ότι η θρησκεία δεν χωρίζει στην Κύπρο και ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα θρησκευτικής σύγκρουσης. Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα από τα θύματα της σύγκρουσης στην Κύπρο και με αποτέλεσμα την ασέβεια και τις παραβιάσεις.»
Στη συνέχεια των δηλώσεων της, η κ. Eskidjian κάνει αναφορά και σε παλαιότερους βανδαλισμούς χώρων λατρείας. «Εδώ και μια δεκαετία διευκολύνουμε τον διάλογό τους και έχουμε δει πολλές περιπτώσεις τέτοιας βεβήλωσης, ντροπής και παραβιάσεων κατά τόπων λατρείας και νεκροταφείων. Ακόμα κι αν ο βανδαλισμός δεν είναι καινούργιος και είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης, το να τον ανεχόμαστε, το να παραμένουμε σιωπηλοί ή να μην κάνουμε τίποτα γι' αυτό είναι το ίδιο κακό. Η πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια άλλη θλιβερή πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τελικά είναι ευθύνη ενός Κράτους να υπερασπίζεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά όλοι έχουν ηθική υποχρέωση να μιλήσουν, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αλλάξουν ό,τι είναι λάθος.»
Καταλήγοντας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του RTCYPP ανέφερε πως «δεν μπορούμε να αναμένουμε πως θα χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης και ειρήνης μεταξύ συγκρουόμενων μερών ή διχασμένων κοινοτήτων, εάν παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε παραβιάσεις, ασέβεια ή βεβήλωση χώρων που θεωρούνται ιερά για μια κοινότητα.»
Τέτοια παραδείγματα είναι βέβαια η βεβήλωση χριστιανικών εκκλησιών και κοιμητηρίων στα κατεχόμενα, κάτι που ανέδειξαν και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι υπογραμμίζοντας πως υπάρχει υποκρισία για το θέμα.
Το RTCYPP, το οποίο λειτουργεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, είναι μια πρωτοβουλία οικοδόμησης ειρήνης στην οποία συμμετέχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να εργαστούν μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Όπως επίσης αναφέρεται στην επίσημή του ιστοσελίδα, «το Γραφείο του RTCYPP ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει, να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει το διάλογο και τις προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών για τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη στην Κύπρο και να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κύπρου».
Διαβάστε επίσης: Σφαγή Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι 1958
Η βυζαντινή σημαία στο τέμενος Tuzla στη Λάρνακα
Σχετικά με την ανάρτηση βυζαντινής σημαίας στο τέμενος Tuzla στη Λάρνακα (που ήταν ορθόδοξη εκκλησία πριν την άφιξη των Φράγκων και μετά των Οθωμανών), για την οποία υπήρξε και πάλι δυσανάλογη κλιμάκωση από πλευράς επίσημης Τουρκίας και κατεχομένων, το «SigmaLive» επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανώτερο Υπαστυνόμο Χρίστο Ανδρέου.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Ανδρέου, η Αστυνομία διερευνά με πάσα σοβαρότητα την υπόθεση, από τη πρώτη στιγμή. Μάλιστα, είναι στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου που εντόπισαν την βυζαντινή σημαία στο οθωμανικό τζαμί, γύρω στις 9:30πμ το πρωί, στα πλαίσια ακριβώς περιπολιών που γίνονται για πρόληψη τέτοιων ενεργειών, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν εξετάσεις και την υπόθεση συνδιερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.
Για το ίδιο θέμα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 7 Ιουνίου, το RTCYPP αναφέρει:
«Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου έμαθαν τα καλά νέα από το Γραφείο της Μουφτείας της Κύπρου ότι δεν κρέμεται σημαία στο τέμενος Tuzla στη Λάρνακα, όπως υπήρχε ο ισχυρισμός στις αναφορές των μέσων σήμερα το πρωί.»
Διαβάστε επίσης:
Επικίνδυνη εκμετάλλευση των περιστατικών στα τζαμιά από Ερντογάν (VIDEO)