Ως νόμιμο κρίθηκε το διάταγμα κράτησης εναντίον προσώπου Συριακής υπηκοότητας, αιτητή πολιτικού άσυλου, για λόγους που άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηριου Αρ. ΔΚ. 9/2020 ημερομηνίας 25.5.20 εξασφάλισε και παρουσιάζει το Sigmalive.
Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επιστολή της ΥΑΜ Αρχηγείου , ο αιτητής μαζί με άλλους ομοεθνείς του, αφίχθηκε στην Κύπρο σε λιμάνι των κατεχομένων μέσα σε εμπορικό πλοίο, κρυμμένοι σε φορτηγό, το οποίο έφερε μπουκάλες με ποτά, προερχόμενο από τη Μερσίνα της Τουρκίας. Από το λιμάνι μετέβησαν εντός φορτηγού σε άγνωστο σημείο όπου τους παρέλαβαν άγνωστα πρόσωπα με δυο οχήματα και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία. Ακολούθως εισήλθαν πεζοι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές στην περιοχή Ακακίου-Περιστερώνας.
Στην προκείμενη περίπτωση ο αιτητής συγκέντρωνε στο πρόσωπο του χαρακτηριστικά που τον καθιστούν άτομο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια του κράτους, καθώς υπήρξε μέλος της Συριακής οργάνωσης Faylaq Al Sham ή Feilaq al-Sham.
To Δικαστήριο τόνισε ότι , παρά το γεγονόςη εν λόγω οργάνωση δεν εντοπίζεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στενή σύνδεση της με οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές όπως η Al Nusra και η HTS, καθώς και το γεγονός ότι είναι ο πιο στενός συνεργάτης της Τουρκίας, δεν αποτελεί ήπια ισλαμική οργάνωση αλλά αντιθέτως αποδεικνύει μια ομάδα με έντονες δραστηριότητες στη Σύρια κατευθυνόμενες από την Τουρκία, η οποία φαίνεται να διατηρεί σχέσεις με οργανώσεις που χαρακτηρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατικές. (Σελ. 40-41 της Απόφασης).
Επίσης, η εμπλοκή της συγκεκριμένης οργάνωσης σε επιχειρήσεις στο πλευρό της Τουρκιάς ( πχ. στην επαρχία Ibdil , όπου καταλείφθηκε από τις Τουρκικές Δυνάμεις ) συνέβαλε στο να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη οργάνωση ως επικίνδυνη.
Διαβάσε επίσης: Έκθεση ΟΗΕ σελ 5 για σχέσεις Fayad Al-Sham με Τουρκία
Maχητής της Faylaq al-Sham, με Kalashnikov στο χωριό Kiridiyah δυτικά του Manbij, στις 15 Ιανουαρίου 2019 (φωτο AFP)
Το ενωσιακό δίκαιο επιβάλλει στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να σέβονται τους αιτητές ασύλου και να διαφυλάττουν τα δικαιώματα τους, ενώ παράλληλα υπάρχει και ευχέρεια στο κάθε κράτος μέλος να καθορίζει τι συνιστά απειλή για την εθνική του ασφάλεια αρκεί το άτομο να συνιστά πραγματική ενεστώτα και αρκούντος σοβαρής απειλή, και να επιλέγει τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή κίνδυνου.
Όσον αφορά τον αναγκαίο χαρακτήρα του μέτρου, η προσβολή της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξεως μπορεί να δικαιολογεί τη κράτηση του αιτητή ή τη διατήρηση της κρατήσεως του, βάση της οδηγίας 2013/33 , μόνον εφόσον από την ατομική του συμπεριφορά προκύπτει πραγματική, ενεστώτα και αρκούντως σοβαρή απειλή κατά θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας ή κατά της εσωτερικής ή εξωτερικής ασφάλειας του οικείου κράτους μέλους ( απόφαση Τ, C-373/13 , EU : C:2015:413)
Ως εκ τούτου, το δικαίωμα στην ελευθερία των αιτητων ασύλου που παρέχεται από τον Περί Προσφύγων Νόμο αλλά και από τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποστερεί από τα κράτη τη δυνατότητα αντιμετώπισης κίνδυνου για την εθνική ασφάλεια του κράτους.
Αναλυτικά η απόφαση σε δύο μέρη: