Ερωτηματικά σε σχέση με την χθεσινή επίθεση σε τουρκοκυπριακό στη Λεμεσό έθεσε ο ερευνητής Δρ Πέτρος Σαββίδης στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο». Επίσης, υπενθύμισε τρεις προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικούς στόχους οι οποίοι αποδείχθηκαν προβοκάτσιες.
Αρχικά ανέφερε πως η πράξη είναι καταδικαστέα απ' όπου και αν προέρχεται και η Αστυνομία πρέπει να διερευνήσει το συμβάν εξονυχτιστικά και να διαλευκανθεί η υπόθεση για να μην μείνουν υπόνοιες να αιωρούνται.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποια περίεργα στοιχεία στην υπόθεση» τα οποία επεσήμανε.
- Σχετικά με χρήση της γλώσσας δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και η διατύπωση «Immigrants, Islam not welcome» στο σύνθημα όπως έχει διατυπωθεί προκαλεί κάποια ερωτηματικά. «Είναι λίγο περίεργο διότι συνήθως οι ανθρώποι που ασχολούνται με πιο, αν θέλετε, βίαια πράγματα, δεν είναι τόσο, ας το πούμε, προσεχτικοί στη γλώσσα.»
- Σχετικά με τις τρεις βόμβες μολότοφ, όπως αναφέρθηκε ότι έπεσαν «πάλι, η ζημιά που έχει γίνει είναι στο προαύλιο, δηλαδή στην καλυμμένη βεράντα και πάλι είναι επιφανειακή. Δηλαδή κάποιοι οι οποίοι θα ήθελαν να έκαμναν πραγματική ζημιά θα μπορούσαν να έριχναν τις μολότοφ, αυτές τις βόμβες, πάνω στις πόρτες, πάνω στα παράθυρα, δηλαδή κάπου που υπάρχει ξύλο ούτως ώστε να γίνει πραγματική ζημιά». Ουσιαστικά, η μόνη ζημιά ήταν μια πλαστική γλάστρα. Αν η πρόθεση, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, ήταν να κάνουν ζημιά δεν συμβαδίζει με το λεκτικό.
- Το βίντεο παρουσιάστηκε σε τουρκική ιστοσελίδα και όχι σε τουρκοκυπριακή.
- Ακόμα και το γεγονός ότι η επιγραφή είναι με μπλε σπρέυ προβληματίζει διότι το πιο γνωστό και κοινό χρώμα που χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι των ποδοσφαιρικών ομάδων είναι το μαύρο.
«Άρα βλέπουμε μια σειρά πραγμάτων που, χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα αποκάλυψης εγκλημάτων, αλλά μου δημιουργούν κάποιες περιέργιες, δηλαδή λίγα πράγματα είναι αρκετά φτιαχτά, έχω αυτή την αμφιβολία. Φυσικά το θέμα είναι της Αστυνομίας το οποίο πρέπει να εξιχνιαστεί.»
Να σημειωθεί πως επίθεση εναντίον του τεμένους αυτού έγινε και τον Απρίλιο του 2012 όπου προκλήθηκε σοβαρή ζημιά από φωτιά.
Διαβάστε επίσης: Καταδικαστέα πράξη ο βανδαλισμός του Τεμένους - Οδηγίες από τον ΠτΔ
Ο κ. Σαββίδης τόνισε πως στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα υπάρχουν περιμετρικά πολλές κάμερες ασφαλείας, καθώς είναι και απομονωμένο και εύκολα μπορεί να δεχθεί ζημιά. Ποτέ δεν έγινε συμβάν εκεί, όπως τόνισε ο κ. Σαββίδης. Θα ήταν σωστό να υπάρχουν κάμερες ασφαλείας για να αποφευχθούν βίαιες ενέργιες, προσχεδιασμένες ή μη.
Ο κ. Σαββίδης έκανε αναφορά και σε παλαιότερες βομβιστικές ενέργειες, χωρίς βέβαια να γίνεται σύνδεση με το θλιβερό αυτό συμβάν. Αλλά υπάρχουν προβοκάτσιες από το παρελθόν.
Η πρώτη στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 όταν τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη που θεωρείται ως η οικία που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος ανέφερε πως «πριν ακόμα εκραγεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, μικρής ισχύος, είχε ήδη τυπωθεί στην Κωνσταντινούπολη η εφημερίδα "Ekspres" η οποία ανάγγελε ότι οι Έλληνες ανατίναξαν το σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε ότι η εν λόγω εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες οι οποίες ήταν παραποιημένες, «δηλαδή δημιούργησαν ζημιά σε κάποιες φωτογραφίες μετά από συνδυασμό αρνητικών και παρουσίασαν ότι είχε γίνει ζημιά, την ίδια ημέρα».
Ένα άλλο περιστατικό το οποίο είχε αιματηρή κατάληξη στην Κύπρο ήταν η 7η Ιουνίου του 1958 «και εδώ έχω πληροφορίες μέσα από την έρευνα που είχα κάνει όταν έγινε πάλι μια έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, ουσιαστικά κρότου στο Γραφείο Τύπου του Τουρκικού Προξενειού» στον «τουρκομαχαλλά» στη παλιά Λευκωσία. Την βόμβα τοποθέτησε η ΤΜΤ.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαββίδης, «είχα πάρει συνέντευξη από κάποιον ο οποίος συμμετείχε, στην πραγματικότητα συμμετείχε και στην κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού, αυτό είναι ο Χασάν Ντεμιράκ, ο οποίος μένει στο Κιόνελι, και αυτός μου είχε αποκαλύψει ότι την οδηγία για εκείνο τον εκρηκτικό μηχανισμό την είχε δώσει ο ίδιος ο Ντενκτάς και η σειρά ήταν από τον Ντενκτάς στον εργοδότη του Ντεμιράκ, τον Ισμαήλ Σαβίκογλου.»
Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο Ντενκτάς σε μετέπειτα συνέντευξή του στο βρετανικό «Κανάλι 4» ανέφερε πως η έκρηξη ήταν δική δουλειά θερμόαιμων Τουρκοκυπρίων με σκοπό να αποδώσουν ευθύνη στην ΕΟΚΑ. Μετά από αυτό, βγήκαν οι τουρκικοί όχλοι στους δρόμους και έκαψαν γειτονιές της Λευκωσίας όπως τον Άγιο Λουκά, τον Άγιο Κασσιανό και άλλες.
Ο κ. Σαββίδης συμφώνησε και πρόσθεσε: «Η οδηγία όμως εδόθηκε από τον ίδιο τον Ντενκτάς. Ο ίδιος ο Ντενκτάς ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι έδωσε την οδηγία. Όμως ο μάρτυρας που είχα πάρει συνέντευξη μου έδωσε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες.»
Ένα τρίτο περιστατικό είναι αυτό της 25ης Μαρτίου του 1962, επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, όταν είχαν τοποθετηθεί βόμβες στα τεμένη Μπαϋρακτάρ και Ομεριγιέ στη Λευκωσία.
«Θα πρέπει να πούμε πως και στις τρεις περιπτώσεις, δηλαδή και στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και στο Γραφείο Τύπου του Τουρκικού Προξενείου στη Λευκωσία αλλά και οι βόμβες στα τεμένη Μπαϋρακτάρ και Ομεριγιέ ήταν επιφανειακές οι ζημιές. Δηλαδή αν μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα κοινά μεταξύ αυτών των τριών ιστορικών περιστατικών με το περιστατικό στο Κοπρουλού Τζαμί στον Άγιο Αντώνιο εχθες, το κοινό στοιχείο είναι ότι δεν έγινε ουσιαστική ζημιά, ήταν περισσότερο, κάπως "εφέ".»
Στην παρατήρηση του Λάζαρου Μαύρου ότι στον Μπαϋρακτάρη είχε γίνει ουσιαστική ζημιά, ο κ. Σαββίδης ανέφερε: «Στο Μπαϋρακτάρ είχαν γίνει δύο βομβιστικές επιθέσεις, πρέπει να πούμε, αυτή που αναφέραμε, στις 25 Μαρτίου 1962 και οι ζημιές ήταν επιφανειακές, δεν ήταν σοβαρές ζημιές. Αυτό που αναφέρεται, είναι τον Ιανουάριο του 1964 είχε ξαναχτυπηθεί με βόμβα ο μιναρές του τζαμιού Μπαϋρακτάρ και είχε καταρρεύσει. Εκεί όμως, πρέπει να πω ότι αυτό που προηγήθηκε ήταν ότι οι μιναρέδες με το ξέσπασμα των συγκρούσεων τον Δεκέμβριο του 1963, οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τους μιναρέδες στη Λευκωσία και στην Πάφο και σε άλλα χωριά και σε άλλα σημεία της Κύπρου, ως πολυβολεία. Είτε για πολυβόλα, είτε για ελεύθερους σκοπευτές. Οπόταν, η συνεχής προσβολή των ελληνικών περιοχών, των ελληνικών συνοικιών από μιναρέδες οδήγησε τον Ιανουάριο του 1964 σε αυτή την ανατίναξη όπου έπεσε ο μιναρές. Το ίδιο έγινε τον Μάρτιο του 1964 στην Μάχη της Πάφου, όταν ο μιναρές εκείνος κατά την προκλητική ενέργεια που είχε κάνει η ΤΜΤ το Σάββατο. Διότι, εκεί έγινε διαφορετικά, η ενέργεια, και έχουμε βρετανικά έγγραφα που αναφέρονται σε αυτό, εκεί οι Τούρκοι της ΤΜΤ επιτέθηκαν στην αγορά, εσκότωσαν 8 άτομα, επήραν όμηρους πάνω από 100 άτομα και τα βρετανικά έγγραφα γράφουν ότι εκείνη ήταν σκόπιμη ενέργεια της ΤΜΤ ούτως ώστε να προκληθούν γεγονότα, υπονοώντας οι Βρετανοί επέμβαση της Τουρκίας, πριν την άφιξη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.»
Καταλήγοντας, ο κ. Σαββίδης ανέφερε: «Οπόταν, βλέπουμε ότι ιστορικά τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά. Χρησιμοποιείται η προβοκάτσια σαν μέσο και το έχουμε πρόσφατα, πολύ πρόσφατα και στον Έβρο, με το θέμα των μεταναστών και όλο αυτό, την προσπάθεια υβριδικής παρείσφρυσεις δια της βίας μεταναστών στην Ελλάδα.»
Με βάση τα πιο πάνω κάλεσε την Αστυνομία Κύπρου να διελευκάνει την υπόθεση γι' αυτή την καταδικαστέα πράξη, διότι «μπορεί να είναι Ελληνοκύπριοι, μπορεί να είναι όμως και κάποιοι άλλοι».
Διαβάστε επίσης: Τ/ΥΠΕΞ: «Ύπουλη» η επίθεση εναντίον του τζαμιού στη Λεμεσό
Έντονη αντίδραση από Τουρκοκυπρίους και Τουρκία
Το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών καταγράφει σήμερα τις αντιδράσεις από τα κατεχόμενα και την Τουρκία.
Η Kıbrıs (02.06.20) γράφει ότι «κρατικοί» και «κυβερνητικοί» αξιωματούχοι καταδίκασαν την επίθεση με μολότοφ εναντίον του τεμένους Köprülü στην Λεμεσό.
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία να δράσει γρήγορα, να βρει τους δράστες της επίθεσης και να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες. «Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν με κανένα τρόπο να γίνονται ανεκτές», σημείωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτοντας ότι οι χώροι λατρείας, σε όποιαν θρησκεία και αν ανήκουν, είναι χώροι ιεροί που αξίζουν σεβασμό. «Κάθε είδους επίθεση, από όπου και όποιον και αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και να μην μένουν ατιμώρητοι οι δράστες της», κατέληξε ο Ακιντζί.
Ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του αποσχιστικού καθεστώτος, Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ χαρακτήρισε απαράδεχτη την επίθεση κατά της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Τουρκοκυπρίων στο νησί, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος δρόμος που θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στο νησί είναι η άμεση ανακάλυψη των δραστών και η επιβολή σε αυτούς αποτρεπτικών ποινών. Ο Ουλούτσαϊ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» έναντι αυτής της επίθεσης και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να μην αγνοούν τέτοιου είδους άτομα και ενέργειες. Υποστήριξε ότι το πιο θετικό και ισχυρό μήνυμα που θα μπορούσε να δοθεί προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε αυτό το στάδιο είναι η καταδίκη αυτής της επίθεσης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία και τα ελληνοκυπριακά κόμματα.
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» της κατοχής Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με λύπη πληροφορήθηκε ότι ενώ συνεχίζεται ακόμα η πανδημία, το μυαλό κάποιων στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κολλημένο στους αλλοδαπούς και ειδικά στους μουσουλμάνους και βρήκαν την ευκαιρία να διοργανώσουν επίθεση εναντίον χώρων λατρείας. Είπε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να συλλάβει αμέσως τους δράστες και πρόσθεσε ο ελληνοκυπριακός λαός και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ωφελήσουν κανέναν οι ρατσιστικές προσεγγίσεις και η εχθρότητα κατά του Ισλάμ.
Ως απαράδεχτη καταδίκασε την επίθεση και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να βρει και να τιμωρήσει τους ενόχους η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δηλώσεις καταδίκης από τουρκοκυπριακής πλευράς εξέδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου, ο επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι, η διοίκηση του ΕΒΑΚΦ και η Ένωση Τουρκοκυπρίων που Ζουν στο Εξωτερικό.
Καταδικαστικές δηλώσεις υπήρξαν και εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ανέφερε το εξής σε δήλωσή του: «Καταδικάζουμε έντονα την προσπάθεια εμπρησμού του τεμένους Köprülü στην Λεμεσό στην νότια Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να λάβει μέτρα κατά των φασιστών εχθρών του Ισλάμ. Πρέπει να διεξαχθεί αγώνας κατά της πολιτικής και της γλώσσας των ΜΜΕ που ενθαρρύνει την εχθρότητα κατά του Ισλάμ. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να βρει τους δράστες μιαν ώρα αρχύτερα».
Η Hakikat (02.06.20) γράφει ότι με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καταδίκασε την επίθεση αναφέροντας: «Καταδικάζω έντονα την επίθεση που έγινε κατά του πολλών αιώνων τεμένους Köprülü που βρίσκεται στην Λεμεσό στον ελληνοκυπριακό τομέα. Καλώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση να συμπεριφερθεί με ειλικρίνεια πλέον έναντι αυτών των επιθέσεων και να βρει και να τιμωρήσει μιαν ώρα αρχύτερα τους δράστες αυτής της ποταπής επίθεσης».
Διαβάστε επίσης: