H Diyalog (29.05.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σινιάλο για διαμαρτυρία», γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, με γραπτή τους δήλωση, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που τους αφορούν κατά τη σημερινή «συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος, επιφυλάσσονται και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. 

 

Στη γραπτή ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές διαβίβασαν στην λεγόμενη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα τα αιτήματα τους και τις προσδοκίες τους.

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι παρόλο που αρκετοί εργαζόμενοι, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους από τις αρχές Μαΐου και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άρχισαν να επιλύονται σιγά σιγά, εντούτοις, οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές δεν κατέστη δυνατόν ακόμη να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

«Κάποιοι έχασαν την εργασία τους ή είναι στα πρόθυρα να την χάσουν και αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται και τα εξής: «Εμείς, ως εργαζόμενοι αναμένουμε από το υπουργικό συμβούλιο, τον πρόεδρο και τη νότια Κύπρο να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο τι θα γίνει, να λάβουν οριστικές αποφάσεις και να μας δώσουν ημερομηνία. Σε περίπτωση που το υπουργικό συμβούλιο δεν κάνει βήματα στο θέμα αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Να ξέρετε ότι προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας, μαζί με τις οικογένειες μας θα έρθουμε να σας βρούμε από κοντά». 

Στις επόμενες βδομάδες θα ξεκαθαρίσει το ελεγχόμενο άνοιγμα οδοφραγμάτων και η έναρξη πτήσεων, λέει ο Τατάρ

Η Yeni Bakış (29.05.20) γράφει ότι o λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζουν να κάνουν βήματα σε σχέση με τον τουρισμό και τις πτήσεις προς την κατεύθυνση των εισηγήσεων του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» και του «επιστημονικού συμβουλίου». Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) για τα βήματα που θα κάνει το αποσχιστικό καθεστώς στην οικονομία μετά τον Covid-19 και την λεγόμενη «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η προσδοκία τους είναι η επιστροφή στην φυσιολογική οικονομική ζωή το συντομότερο και ότι ασκούνται πιέσεις στην «κυβέρνηση» προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Με το άνοιγμα των συνοριακών πυλών με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρει την περιοχή υπό τον έλεγχο της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας] και την έναρξη των πτήσεων θα αρχίσουν με ελεγχόμενο τρόπο οι ελεύσεις και οι αναχωρήσεις από την Τουρκία και από άλλες χώρες. Στις προσεχείς εβδομάδες όλα αυτά θα καταστούν πιο ξεκάθαρα. Η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα, θα κάνει τεστ σε όσους επιβιβάζονται στο αεροπλάνο και τα αποτελέσματα θα τυγχάνουν επεξεργασίας στην ταυτότητα όλων. Οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο ανάλογα με αυτό και όταν έρχονται εδώ, το σύστημα εδώ θα το επανεξετάζει. Αυτές οι εργασίες γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Παρακολουθούμε από κοντά την Τουρκία, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές. Ευχή και επιθυμία μας είναι να σμίξουμε μιαν ώρα αρχύτερα».

Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται μετά από εισήγηση του λεγόμενου υπουργείου υγείας και του «επιστημονικού συμβουλίου».

Είπε ότι με την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης και το άνοιγμα των χώρων εργασίας άρχισαν να δουλεύουν ξανά τα γρανάζια της οικονομίας στα κατεχόμενα και να υπάρχουν αυξήσεις στα έσοδα του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών.

«Το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Μαΐου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αποκοπές μισθών θα τερματιστούν στο τέλος του Ιουνίου, θα υπάρξουν έσοδα στην οικονομία από τους μισθούς που θα καταβάλλονται πλήρως και η αγορά θα αποκτήσει κινητικότητα.

«Στο οικονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία υπάρχουν ανοίγματα που θα δώσουν ώθηση στον πραγματικό τομέα. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε.

Ο Τατάρ υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην προ του Covid-19 κατάσταση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με την «ελληνοκυπριακή πλευρά», την έναρξη των πτήσεων με την Τουρκία, το άνοιγμα του τουρισμού, την επιστροφή των φοιτητών και την αύξηση των πωλήσεων στο τομέα των οικοδομών.

Σημειώνοντας ότι με το «πρωτόκολλο» συνεργασίας που υπέγραψαν με την Τουρκία ουσιαστικά τερματίζονται στα τέλη Μαΐου τα μέτρα εξοικονόμησης που είχαν εξαγγείλει μέσα στον Μάρτιο, ο Τατάρ ανέφερε ότι στον Ιούνιο εισέρχονται σε μια νέα διαδικασία και αξιολογούν την ανακοίνωση ενός δεύτερου οικονομικού πακέτου. Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της «κυβέρνησης» που συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο πρωτόκολλο, ο Τατάρ είπε:

«Οι κυβερνήσεις στην "ΤΔΒΚ" δεν είναι πολύ μακράς διάρκειας. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα το οποίο προκαλεί η πολιτική δομή και το σύστημα του τόπου αυτού. Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική βούληση που υπάρχει αυτή την στιγμή για να είναι μακρόπνοη η κυβέρνησή μας και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο. Συνεχίζουμε τις εργασίες γι’ αυτό. Μέσα στον Οκτώβριο υπάρχουν προεδρικές εκλογές, όμως εμείς ως κυβέρνηση λέμε ότι άλλο είναι τα έργα της κυβέρνησης και  άλλο οι εργασίες για τις εκλογές. […]»

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντική η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια για την μείωση του ενεργειακού κόστους μακροπρόθεσμα. Σημείωσε ότι συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για μεταφορά και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο βήμα με το έργο του νερού που μεταφέρεται εδώ. Με την μεταφορά του νερού εδώ, η "ΤΔΒΚ" απέκτησε ένα πολύ μεγάλο αγαθό. Αν δεν διορθωθεί η βλάβη μέχρι τον Ιούλιο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην "ΤΔΒΚ"».

Υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος ξεπέρασε επιτυχώς την πανδημία του Covid-19 και ότι αυτό συνέβαλε στην εικόνα της «χώρας», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. «Στα τεστ που γίνονται κατά τις τελευταίες 40 μέρες δεν διαπιστώθηκε κανένα θετικό περιστατικό», είπε και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό για την εικόνα της "ΤΔΒΚ" να διαδοθεί αυτή η αντίληψη στον κόσμο. Θα το εξηγήσουμε αυτό. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να εξηγήσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες της "ΤΔΒΚ" σε άλλες χώρες και κυρίως στην μητέρα πατρίδα Τουρκία και να αυξήσουμε τις δυνατότητες του τόπου αυτού. […] Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στον τουρκοκυπριακό λαό κατά την διαδικασία του Covid-19 […]».