Η αναγγελία της υπογραφής της συμφωνίας από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η αναφορά σε «τουρκική δημοκρατία Κύπρου» αρχικά, αντί σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου» και το γεγονός ότι το περιεχόμενο αυτής δεν έγινε γνωστό εκ των προτέρων, ούτε και η «κυβέρνηση» ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα ή την «βουλή» γι’ αυτή, είναι μερικά από τα σημεία επικρίσεων και σχολίων στις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών. Υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία θα δώσει «ανάσα» και διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο ψευδοκράτος.
Η οικονομία δεν μπόρεσε να σωθεί, μπορεί να σωθούν τα δημοσιονομικά του «κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος μπόρεσε να αντικρίσει τις τρέχουσες ανάγκες τους από τα δικά του έσοδα και αυτό είναι καλό. Η προσδοκία από την Τουρκία, συνέχισε, είναι να γίνουν εργασίες και ενέργειες προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας, αλλά – κατά τον κ. Ερχιουρμάν – «αυτός ο τροχός έσπασε».
Σε περίπτωση που αυτός ο τροχός δεν μπορεί να επιδιορθωθεί τότε τα χρήματα που έρχονται θα «τρέχουν σε έναν κουβά με τρύπα». Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ποσό και πρόσθεσε πως από το ποσό του 1,38 δις ΤΛ που θα έρθει ως επιχορηγήσεις το 1,150 δις ΤΛ θα πάει για την κάλυψη του ελλείμματος εσόδων και στην πραγματικότητα θα πρόκειται για «εξωτερικό δανεισμό».
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ σε γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι ούτε η «βουλή», ούτε η αντιπολίτευση αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα ήταν ενήμερη για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας και το περιεχόμενό της, η οποία έγινε άρον-άρον, όπως είπε. Εξέφρασε έντονες ανησυχίες γιατί δεν γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο, ούτε αν η «κυβέρνηση» έδωσε κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις έναντι ανταλλαγμάτων.
Ο κ. Οζγιγίτ επέκρινε επίσης την «κυβέρνηση» ότι ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δανεισμό 400 εκ ΤΛ αλλά δεν είπε από πού.
Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί ευχήθηκε όπως περιλαμβάνει λύσεις και φόρμουλες για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ευχαρίστησε την «μητέρα πατρίδα» για την «σανίδα σωτηρίας» που τους έστειλε και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» γιατί δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους όρους του προηγούμενου πρωτοκόλλου που είχε υπογραφθεί με την Τουρκία πέρυσι τον Ιούλιο.
Πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και δομικοί μετασχηματισμοί, ανέφερε, λέγοντας ότι στην εν λόγω συμφωνία υπάρχει όρος να μην γίνουν νέες προσλήψεις στο «δημόσιο» αλλά το ΚΕΕ ποτέ δεν εφάρμοσε κάτι τέτοιο. Χωρίς προσλήψεις, το ΚΕΕ δεν μπορεί να κερδίσει καμιά εκλογική μάχη, δήλωσε ο κ. Αρικλί, εννοώντας τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου.
Ούτε η «κυβέρνηση» ήξερε ότι θα υπογράφονταν χθες η συμφωνία, γράφουν αρθρογράφοι
Ο Σαμί Όζουσλου, στο άρθρο του στην Γενί Ντουζέν, σήμερα, ανέφερε ότι σε τέτοια κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους που «εκείνοι που μας διοικούν δεν ενοχλούνται» από το γεγονός ότι η αναγγελία της υπογραφής της συμφωνίας έγινε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο Ερσίν Τατάρ, πρόσθεσε, χάρηκε σαν να έπαιρνε δώρο για το μπαϊράμι και φαίνεται ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όσοι επικεντρώνονται μόνο στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας παραγνωρίζοντας τα υπόλοιπα, «προσπαθούν να κρύψουν πολλές πραγματικότητες από αυτή την κοινότητα». «Διότι η πλευρά της Τουρκίας λέει ‘θα δώσω χρήματα’, αλλά έχει όρους», αναφέρει ο Όζοσλου επισημαίνοντας ότι η συμφωνία έχει και παραρτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα για να έρθουν χρήματα.
Σημειώνοντας ότι σε αυτά τα παραρτήματα περιέχονται όλες οι μέχρι σήμερα απαιτήσεις της Τουρκίας, ο αρθρογράφος σημείωσε τον όρο ARMA που άκουσαν για πρώτη φορά. «Τι είναι, λέει, αυτό το ARMA; Σημαίνει, λέει, Μέσο Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα. Ποιος και πότε το ετοίμασε; Ο Θεός ξέρει! Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα κείμενο συμπληρωματικό που δεν ανακοινώθηκε. Εκεί γράφει τι περιέχει. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εμείς; Όχι φυσικά. Είναι αρκετό να το ξέρει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας που υπάγεται στην Πρεσβεία της Τουρκίας, δηλαδή με το νέο της όνομα, το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας. Άλλωστε, τι λέει το κείμενο που υπέγραψε ο Τατάρ; Αν το εγκρίνει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας... Δηλαδή δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά οι συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες που θα λάβουν τις αποφάσεις. Μπορεί να είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς τον αριθμό 2 δισεκατομμύρια 288 εκατομμύρια και να λέει ‘δίνει χρήματα η Τουρκία’. Το ουσιαστικό είναι το κομμάτι του τι δίνουν οι δικοί μας. Τι απέμεινε άλλωστε;»
Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, διευθυντής ειδήσεων της Γενί Ντουζέν, γράφει επίσης σήμερα ότι ένας «βουλευτής» ρώτησε γιατί η «κυβέρνηση» κράτησε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή την υπογραφή της συμφωνίας και την ημερομηνία που θα γινόταν αυτό. «Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν το ήξεραν», απαντά ο Μουτλούγιακαλι, προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι δεν το ήξεραν τόσο από «υπουργούς» όσο και από ανώτατους αξιωματούχους της «τεχνικής αντιπροσωπείας».
Καταλήγει γράφοντας: «Τι ενδιαφέρουσα χώρα είμαστε, έτσι δεν είναι; Όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό οικονομικών, μαθαίνουν από είδηση ενός πρακτορείου ότι θα υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο. Αλλά είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει υπογραφή. Αρκεί να υπάρξει τελετή. Μας αρκεί και αυτό!»
Πηγή: ΚΥΠΕ