Μόνο η Τουρκία συνεχίζει γεωτρήσεις στην Κύπρο, όλοι οι άλλοι αποχώρησαν λόγω πανδημίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα από αυτό είναι πως η Ε/κ πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Τ/κ πλευρά.

 

Μάλιστα ανέφερε πως στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο, η Άγκυρα θα επαναθεωρήσει τη συμφωνία ‘αδειοδότησης’ της με το ψευδοκράτος, ωστόσο θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Για το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως μετά την πανδημία οι μετανάστες οπωσδήποτε θα θέλουν να πάνε ξανά στα σύνορα με την Ελλάδα, και αυτό δεν το λέει ως απειλή, όπως ανέφερε. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναθεώρηση της Συμφωνίας που σύναψε η Τουρκία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό το 2016.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Αττάλειας DIM TV, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι Ε/Κ αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ συνεχίζουν μονομερώς γεωτρήσεις. «Αν η Ε/κ πλευρά λάμβανε υπόψη τις προτροπές και προτάσεις της ‘τδβκ’, όπως ονομάζει το κατοχικό καθεστώς και συμπλήρωσε επίσης ότι αν μάθαινε (η Ελληνοκυπριακή πλευρά) να διαμοιράζεται δεν θα υπήρχαν αυτές οι εντάσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι προτεραιότητα της Άγκυρας είναι πάντοτε η διπλωματία. «Δυστυχώς εμείς όταν είπαμε διπλωματία αυτοί την αντιλήφθηκαν ως αδυναμία. Κι εμείς στείλαμε τα πλοία μας, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας. Σήμερα ποιοι είναι εκεί; Τώρα έχουν αποχωρήσει όλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ποιος είναι εκεί; Μόνο η Τουρκία είναι εκεί. Αυτό έχει το εξής νόημα: Και η Ε/κ πλευρά πρέπει να συμβιβαστεί με την ‘τδβκ’ (όπως ονομάζει το κατοχικό καθεστώς) κάνοντας συμφωνία. Και το μήνυμα στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι ότι η Τουρκία είναι εδώ. Πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι και στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία είναι ισχυρή.

«Η Τουρκία έχει δύναμη για να προστατεύσει τόσο τα συμφέροντα των Τ/κ, όσο και του τουρκικού κράτους και του λαού. Επομένως εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Αν η ‘τδβκ’ πει ‘εμείς συμφωνήσαμε κι έχουν τεθεί υπό εγγύηση τα δικαιώματά μου εδώ, πλέον δεν χρειάζεται γεώτρηση’ εμείς τότε θα επανεξετάσουμε την αδειοδότηση στις περιοχές που μας παραχώρησε η ‘τδβκ’ αλλά και πάλι υπάρχουν οι γεωτρήσεις που συνεχίζω στην υφαλοκρηπίδα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Εκεί είναι μέσα στις περιοχές κυριαρχίας μου. Και τα κυριαρχικά δικαιώματά μου δεν τα διαπραγματεύομαι με κανέναν», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα μεταφέρει αυτό το θέμα συνεχώς στην ατζέντα των χωρών μελών της ΕΕ. «Αν η Ελλάδα και οι άλλοι το βλέπουν θετικά εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του διαμοιρασμού, είμαστε υπέρ της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους πλην του ‘Ε/κ τομέα’. Όσο για τον ‘Ε/κ’ τομέα’ πρέπει να πάει στην "τδβκ" , υποστήριξε.

Για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι περισσότερο από όλους επηρεάστηκαν οι μετανάστες. «Όσον αφορά το μεταναστευτικό γνωρίζετε ότι οι μετανάστες είχαν πάει στα σύνορα με Ελλάδα και λόγω της πανδημίας αυτή η διαδικασία επιβραδύνθηκε. Αλλά όταν τελειώσει η πανδημία, και δεν το λέω αυτό ως απειλή, οπωσδήποτε θα θέλουν να πάνε», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το 2016 η Τουρκία έκανε συμφωνία με την Ευρώπη εκπληρώνοντας πλήρως όλες τις υποχρεώσεις. «Αλλά σας προτρέπω κι εσάς από εδώ, διαβάστε αυτή τη συμφωνία. Τι εκπλήρωσε η ΕΕ και τι δεν εκπλήρωσε από αυτή τη συμφωνία; Πείτε το οι ίδιοι. Ως ένας ευσυνείδητος άνθρωπος θα πείτε ότι αδικήθηκε η Τουρκία. Επομένως αυτή η συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά δεν είναι σωστό να υποβαθμίσουμε το θέμα απλά δίνοντας μόνο χρήματα για να μείνουν οι μετανάστες στην Τουρκία», ανέφερε.

Για τον τουρισμό και την επιστροφή στη κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό ο Τούρκος Υπουργός είπε πως δεν είναι αρκετό η Τουρκία να ξεκινήσει μονομερώς τις πτήσεις, προσθέτοντας πως συνεχίζονται οι επαφές με τις άλλες χώρες για τον τουρισμό. «Πως θα υποδεχόμαστε τους τουρίστες που έρχονται; Οι έλεγχοι θα γίνονται από την χώρα στην οποία θα φτάνουν; Θα γίνονται στο αεροδρόμιο Κων/πολης; Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και να πειστούν οι χώρες για τον τουρισμό στην Τουρκία. Σε αυτή την διαδικασία είναι σημαντικά και τα  πιστοποιητικά των ξενοδοχείων». Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι εργάζονται ιδιαίτερα για να ξεκινήσουν οι πτήσεις ιδιαίτερα με Ρωσία και Γερμανία. «Εμείς ακόμη και αν δεν ξεκινήσουν οι κανονικές πτήσεις θέλουμε να με πτήσεις τσάρτερ να φέρουμε τουρίστες στην Τουρκία, να κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία με ασφάλεια από την ώρα που θα βγουν από το σπίτι τους μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως μπαίνοντας στην πολιτική ρώτησε την άποψη του πατέρα του. «Ο άνθρωπος που θα σώσει αυτή τη χώρα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Μην αποχωρήσεις από δίπλα του, βοήθησέ τον», του είχε πει ο πατέρας του.

Ο Τούρκος Υπουργός μίλησε και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηγετών άλλων κρατών. «Εάν εσείς εκπέμπετε μια θετική ενέργεια στον απέναντί σας, ως χαρακτήρας, τότε μπορεί ακόμη και εκείνους που είναι πιο ψυχροί να τους φέρετε μέχρι ένα σημείο. Για παράδειγμα ο είναι άλλος ο τρόπος επικοινωνίας με τον Μπόρις Γιέλτσιν και άλλος με τον Τραμπ. Με τον Ομπάμα δεν παίζαμε μόνο γκολφ αλλά συζητούσαμε και ένα σωρό άλλα πράγματα. Από την Ευρώπη για παράδειγμα η Μέρκελ φαίνεται ψυχρή αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Την κατάλληλη στιγμή έχει ωραίο χιούμορ», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ