Κάτω από τον τίτλο «Και τώρα υδατική κρίση», η Yeni Düzen (21.05.20) γράφει ότι η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα προκάλεσε τον κίνδυνο λειψυδρίας στην κατεχόμενη Κύπρο.
Σημειώνοντας ότι οι παράνομοι «δήμοι» που εδρεύουν σε κατεχόμενες περιοχές, άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούν τους δικούς τους υδάτινους πόρους, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις «δημάρχων», οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη επείγουσας επίλυσης του προβλήματος και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο έλλειψης νερού.
Υπενθυμίζοντας ότι η βλάβη στο λεγόμενο «Έργο του Αιώνα» σημειώθηκε πριν τέσσερις μήνες και ότι ελέχθη ότι θα διορθωθεί μέσα στον Αύγουστο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας έφερε και προβλήματα σε σχέση με το νερό και ότι σε πολλούς «δήμους» έκανε την εμφάνισή της η λειψυδρία.
Όπως αναφέρει η μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, σε δηλώσεις στην Yeni Düzen, ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» του κατοχικού καθεστώτος, Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι προσφορές για επιδιόρθωση του αγωγού και ότι την προσφορά κέρδισε η εταιρεία FIRATPEN, στην οποία παραχωρήθηκε χώρος στο λιμάνι Τάσουτζου για κατασκευή των σωλήνων. Είπε ότι θα προκηρυχθούν προσφορές για το μοντάρισμα του αγωγού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός και ότι η παραγωγή των σωλήνων θα αρχίσει μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Ογούζ, οι εργασίες για επιδιόρθωση του αγωγού αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Ιούλιο και να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο.
Ο λεγόμενος «υπουργός» υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό αυτή την στιγμή και ότι χρησιμοποιούνται οι εγχώριοι υδάτινοι πόροι. Ανέφερε ότι αναμένουν να επαναρχίσει η ροή νερού στο φράγμα στα Πάναγρα μέσα στον Αύγουστο και κάλεσε τους «πολίτες» να εξοικονομούν το νερό.
Ο διευθυντής του λεγόμενου «τμήματος διαχείρισης υδάτων», Ταρκάν Τσεκί ανέφερε στην εφημερίδα ότι λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση νερού με τις αυξημένες δραστηριότητες στα σπίτια και στους κήπους. Είπε ότι πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και ότι αυτό δεν δημιουργήθηκε μόνο με την βλάβη στον αγωγό από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν προβλήματα και στους κύριους αγωγούς. Ο Τσεκί σημείωσε ότι συνομιλούν με «δημάρχους» και ασχολούμενους με την κτηνοτροφία και ότι προσωπικό του «τμήματος» εργάζεται επί τόπου για επίλυση των προβλημάτων προτού μεγαλώσουν. Τέλος, ζήτησε από τους «πολίτες» να επιδείξουν «ευαισθησία» στην κατανάλωση του νερού.
Ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Λευκονοίκου, Χασάν Οζτάς δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυξήθηκε εμφανώς η κατανάλωση νερού λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και ότι υπάρχει μείωση 25% στην παροχή νερού λόγω της βλάβης στον αγωγό.
Ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζοσκούν σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν «μικρές δυσκολίες» στο θέμα του νερού και ότι χρησιμοποιούν τους δικούς τους υπόγειους υδάτινους πόρους.
Ο λεγόμενος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κυθραίας, Αλί Καραβιζλέρ ανέφερε ότι το υδατικό πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό με την άνοδο της θερμοκρασίας και ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εδώ και δέκα μέρες. Σημειώνοντας ότι συζητούν το θέμα με το λεγόμενο τμήμα υδάτων, ο Κερεβιζλέρ είπε ότι θα διανέμουν φυλλάδια στους «πολίτες» καλώντας τους να είναι προσεχτικοί στην κατανάλωση νερού.
Ο λεγόμενος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούγκιορντου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νερού στην πόλη και ότι προέκυψε μια βλάβη, αλλά επιδιορθώθηκε σύντομα. Είπε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο για το νερό στην Τουρκία (DSI) και ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι κλειστά τα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού.
Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Πάνω από 20 πυρκαγιές- Θέλουν πυροσβ. ελικόπτερο αλλά είναι ακριβό
Επανέναρξη των εργασιών συντήρησης ιστορικών κρηνών της Οθωμανικής περιόδου
Η Diyalog (21.05.20) γράφει ότι άρχισε η συντήρηση τριών ιστορικών κρηνών στην Λευκωσία και γίνονται προετοιμάσεις για έναρξη έργου συντήρησης συνολικών έξι κρηνών της Οθωμανικής περιόδου, τρεις στην κατεχόμενη Κερύνεια και τρεις στην Λάρνακα και στην περιφέρεια της.
Οι εργασίες επιβλέπονται από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και διεξάγονται με την τεχνική στήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έντεκα χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά σε Διόριος και Κορμακίτη
Κάτω από τον τίτλο «11 χιλιάδες στρέμματα ο απολογισμός της δασικής πυρκαγιάς», η Kıbrıs (21.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της «αστυνομίας», η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στο χωριό Διόριος και εξαπλώθηκε μέχρι το Καπούτι κατέστρεψε 7,500 στρέμματα.
Άλλα 3,500 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά που προκλήθηκε την ίδια μέρα στην περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 11-19 Μαΐου η «πυροσβεστική υπηρεσία» έλαβε 67 κλήσεις για πυρκαγιές.
Στο μεταξύ, ένα άτομο ονόματι Οσμάν Μπιλλούρογλου συνελήφθη χθες για τις πυρκαγιές σε εφτά σημεία που προκλήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο κατεχόμενο Τζιάος. Το εν λόγω άτομο παραδέχθηκε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά σε τρία σημεία δηλώνοντας ότι είχε θυμώσει επειδή κάποιοι δηλητηρίασαν τον σκύλο του.