Συνολικά 16,1 εκατ. sms εγκρίθηκαν για μετακινήσεις πολιτών μεταξύ 26 Μαρτίου και 20 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των εγκεκριμένων sms ανήλθε στα 16.107.129, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων για μετακίνηση ξεπέρασε τα 17 εκατομμύρια. 

Κατά την πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων όταν επιτρεπόταν η αποστολή ενός sms για τις εξωτερικές μετακινήσεις των πολιτών, δηλαδή μεταξύ 26 Μαρτίου και 03 Μαΐου, τα εγκεκριμένα sms ανήλθαν στα 8.222.612.

Μεταξύ 4 Μαΐου και 20 Μαΐου οπότε και οι πολίτες δικαιούνταν να αποστείλουν τρία sms την ημέρα για τις μετακινήσεις τους, τα εγκεκριμένα sms ανήλθαν στα 7.884.517.

Ο πιο δημοφιλής σκοπός μετακίνησης ήταν το 2, δηλαδή η μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών λιανικού εμπορίου. Ακολουθούν το  6, δηλαδή η μετακίνηση για ατομική άθληση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου και το 8, που αφορούσε άλλο σκοπό μετακίνησης, τα ποσοστά των οποίων κυμαίνονται γύρω στο 20% για τον κάθε σκοπό.

Όσον αφορά στο τέλος της υπηρεσίας του 8998, ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέφερε στο Sigmalive ότι «σίγουρα ήταν μια πρόκληση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στο ξεκίνημα της πανδημίας και παρόλο που δεν είναι ευχάριστο να βάζεις συστήματα για να περιορίζεις την κίνηση στους δρόμους, πιστεύω ότι έχει λειτουργήσει και ήταν κομβικός ο ρόλος του στη σωστή διαχείριση. Άλλωστε αυτό δείχνουν τόσο οι επιδημιολογικοί αριθμοί όσο και ο αριθμός του κόσμου που κυκλοφορούσε καθημερινά».

Πρόσθεσε όμως ότι το 8998 ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι της αποστολής του Υφυπουργείου, αφού έτσι κι αλλιώς ήταν κάτι που δεν ήταν αρχικά στην ατζέντα. Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ.Κόκκκινο,  είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, «ώστε να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής , ψηφιακή οικονομία και ανταγωνιστικότητα στην ευρύτερη οικονομία». Εξήγησε ότι αυτό είναι το κομμάτι της Ψηφιακής Πολιτικής. Ταυτόχρονα είναι εξίσου σημαντική η έρευνα και η καινοτομία, να αναβαθμίσουμε δηλαδή την ποιότητα και τον όγκο της έρευνας, ώστε αυτή να μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πυλώνα που να βασίζεται πάνω στην έρευνα και την καινοτομία.

Σε ερώτηση εάν η Κύπρος έχει τις υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εάν υπάρχουν ελλείψεις, ο Υφυπουργός απάντησε ότι εντοπίζονται ελλείψεις τόσο σε κουλτούρα όσο και σε συστήματα. Τόνισε ότι δεν είναι κάτι το οποίο μας έχει εκπλήξει ή δεν το περιμέναμε, αφού καμιά χώρα δεν τα έχει όλα σωστά από την πρώτη ημέρα.  Μιλώντας για την κουλτούρα των τεχνολόγων, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν «πελατοκεντρικοί» ή «πολιτικεντρικοί», αλλά όταν σχεδιάζεται μια εφαρμογή πρέπει να τίθεται στα υπόψη ότι θα το χρησιμοποιήσει ο πολίτης και θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία που θα το κάνουν φιλικό προς τον χρήστη.  Ανέφερε το παράδειγμα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν τόσο σε επίπεδο ταχύτητας όσο και κόστους. Επίσης, δεν έχουμε μηχανισμό για να βγάζουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως η υπηρεσία 8998 και η υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά για τα επιδόματα σε 200.000 πολίτες, οι οποίες προϋπέθεταν την ηλεκτρονική επεξεργασία και πληρωμή τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι δικαιούχοι θα έπρεπε να φέρνει χειρόγραφη την αίτησή του, να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα χειρωνακτικά και τελικά να πληρωθούν. Εξήγησε ότι ήταν ένα στοίχημα, αφού δεν είχαμε τον μηχανισμό για να γράφουμε τέτοιες εφαρμογές. Συμπερασματικά ανέφερε ότι χρειαζόμαστε προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στις νέες τεχνολογίες.  

Σε ερώτηση εάν η επιστροφή στην κανονικότητα θα σηματοδοτήσει πισωγύρισμα ή πάγωμα της προόδου του ψηφιακού μετασχηματισμού, απάντησε ότι ούτε θα το επιτρέψει ούτε και πρόκειται να γίνει αυτό το πράγμα, ενώ πρόσθεσε ότι εάν το αφήσουμε να γίνει, τότε την ευθύνη θα φέρει το ίδιο το Υφυπουργείο. Ανέφερε ότι είναι δουλειά και η αποστολή του Υφυπουργείο να είναι ο φορέας της αλλαγής είτε με πανδημία είτε χωρίς πανδημία. Πρόσθεσε ότι η κατάρα της πανδημίας έδωσε περισσότερο θάρρος και ο κόσμος στηρίζει το Υφυπουργείο στις αλλαγές, τις οποίες προσπαθεί να κάνει, έτσι αυτό θα επιταχύνει το «ταξίδι», δεν θα το σταματήσει.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Υπουργείου Εργασίας, είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας του κατά την περίοδο της πανδημίας θα παραμείνει και μετά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και «όταν βρούμε τα πόδια μας θα δούμε από την αρχή όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και θα τις κάνουμε ακόμα πιο σωστά». Μάλιστα, χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια «ένα μικρό θαύμα», όπου μέσα σε δύο βδομάδες στήθηκε σύστημα και έγιναν πληρωμές. Μάλιστα αποκάλυψε ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθεί σήμερα ένα μέρος αυτών των επιδομάτων. Πρόσθεσε ότι αύριο έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να αρχίσει η προσπάθεια για να γίνει το ίδιο και εκεί.

Απαντώντας στις ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα, απάντησε ότι 72 ώρες μετά την αποστολή του μηνύματα διαγράφεται, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πρόσθεσε ότι όλα έχουν γίνει με τη συνεργασία της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτό που έχουμε κάνει ήταν απολύτως ασφαλές. 

Διαβάστε επίσης:

Ένα νέο βήμα προς την κανονικότητα κάνει σήμερα η Κύπρος- Τι αλλάζει

Πόσα εξώδικά «μοίρασε» η Αστυνομία από την εφαρμογή των μέτρων μέχρι σήμερα

Τέλος το sms από σήμερα: Ελεύθερη η διακίνηση μετά από σχεδόν δύο μήνες

Σε νέα φάση ο κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο επίκεντρο της επιδημίας