Κοινή δήλωση απέστειλαν 24 ΜΚΟ, μεταξύ αυτών η κυπριακή ΚΙΣΑ και η ελλαδική Greek Council of Refugees, στην οποία καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί ξανά τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που το κατοχικό καθεστώς έστειλε πίσω στην Τουρκία. 
 
 
Η δήλωση έρχεται μετά την χθεσινή είδηση από τον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι οι όλοι οι Σύροι πρόσφυγες και αιτούντες άστυλο που έφτασαν στην κατεχόμενη Κύπρο τον Μάρτιο έχουν σταλεί από το υποτελές καθεστώς πίσω στην Τουρκία, από όπου και αρχικά ήρθαν, όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία
 
Στην «κοινή δήλωση» καταγγέλονται η Κύπρος και η Τουρκία για παραβιάσεις σωρείας διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούν επίσης την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση», όπως την ονομάζουν, να μην επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία. Επίσης, καλείται η Τουρκία να μην επαναπροωθεί Σύρους πίσω στη Συρία. 
 
Τέλος, κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως «συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την "Τουρκοκυπριακή Διοίκηση" με σκοπό να επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.» Επίσης, ζητά όπως η κυβέρνηση Αναστασιάδη «τερματίσει την αναστολή πρόσβασης στο άσυλο σε όσους φτάνουν διά θαλάσσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία Covid-19.» 
 
Πάντως προβληματισμό προκαλεί το λεκτικό με το οποίο είναι διατυπωμένη η εν λόγω «κοινή δήλωση», αφού αποκαλούνται τα κατεχόμενα ως «αυτοανακηρυχθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου», εκτός εισαγωγικών και χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην ύπαρξη τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Επίσης, οι ΜΚΟ που συνυπογράφουν αναφέρονται, χωρίς εισαγωγικά, σε «βορρά» και «νότο», υιοθετώντας έτσι την γνωστή φρασεολογία της Τουρκίας για εμπέδωση της διχοτόμησης. 
 
Ενώ οι 23 ΜΚΟ και η ΚΙΣΑ καλούν την Τουρκία να μην επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στη Συρία, πουθενά δεν την καλούν να άρει την στρατιωτική κατοχή περιοχών της χώρας και να σταματήσει την υπόθαλψη τρομοκρατικών ομάδων φανατικών ισλαμιστών και τουρκομάνων που την έχουν αιματοκυλήσει, προκαλώντας και το ίδιο το κύμα προσφύγων. Αξίζει να πούμε ότι πουθενά δεν ζητείται ούτε η άρση της κατοχής της Κύπρου, που προκάλεσε ρεύματα Κυπρίων προσφύγων το 1974, για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις. 
 
Η περί λαθρομετανάστευσης συζήτηση είχε διακοπεί περί τα τέλη Μαρτίου με την κρίση του κορωνοϊού και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, πράγμα με το οποίο η ΚΙΣΑ, μαζί με την Unite Cyprus Now, διαφώνησε, καλώντας μάλιστα σε απελευθέρωση του διαδηλωτή που φέρεται να επιτέθηκε σε κληρωτό εθνοφρουρό. 
 
Σχετικά με τους εν λόγω Σύρους, υπενθυμίζουμε πως στις 20 Μαρτίου, όπως μετέδωσε πρώτο το «SigmaLive», ξύλινη βάρκα προσπάθησε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από το Κάβο Γκρέκο. Η βάρκα εντοπίστηκε από την Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία η οποία, αφού προσέφερε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, απαγόρευσε την είσοδο λόγω του σφραγίσματος των συνόρων για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το σκάφος μετακινήθηκε βόρεια και αφού «πέρασε την νοητή γραμμή αντιπαράταξης» κατέπλευσε στην κατεχόμενη Βοκολίδα. Την επόμενη μέρα, συγγενείς και γνωστοί αυτών των ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές βρέθηκαν στο κλειστό οδόφραγμα της Οδού Λήδρας όπου ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για αυτούς που πήγαν κατεχόμενα.
 
Ακολουθεί η «κοινή δήλωση» των 24 ΜΚΟ όπως στάληκε στα ΜΜΕ από τον κ. Δώρο Πολυκάρπου: 
 

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες ,

Ενεργώ εκ μέρους 24 Μη κυβερνητικών οργανώσεων και Δικτύων δραστήρια στο τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στον ευρω-μεσογειακό χώρο.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε κοινή δήλωση των πιο πάνω οργανισμών στα αγγλικά και ελληνικά με την οποία εκφράζουμε την διαφωνία μας για τους χειρισμούς που έτυχε η ομάδα των 175 προσφύγων από την Συρία από τις αρχές της Κύπρου.

Στις 20 Μαρτίου οι αρχές της Κύπρου με βίαιο τρόπο τους απαγόρευσαν την είσοδο στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές όπου σκόπευαν να μεταβούν για να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν επαναπροωθηθεί πίσω στην Τουρκία  και ευρίσκονται αυτή την στιγμή σε στρατόπεδο κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, με ορατό το ενδεχόμενο επαναπροώθησης τους.

Η κοινή δήλωση ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου ΕυρωΜεσογειακά Δικαιώματα (EuroMed Rights), το οποίο για τον σκοπό αυτό εκπροσωπείται από την κα Σάρα Πρεστιάνη (σε κοινοποίηση σε αυτό το μήνυμα).

Είμαστε στη διάθεση σας για περεταίρω πληροφόρηση και συνεργασία για το θέμα αυτό.

 
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
 
Σύροι πρόσφυγες στην Κύπρο σπρώχτηκαν πίσω στην Τουρκία
 
Στις 15 Μαΐου 2020, η διοίκηση της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έστειλε βίαια 100 Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, στη Μερσίνα της Τουρκίας. Μεταφέρθηκαν στο Κίλις, κοντά στα σύνορα της Συρίας, όπου βρίσκονται τώρα. Οι περισσότεροι από τους 100 Σύρους πρόσφυγες -56- είναι παιδιά, ενώ η πλειονότητα είναι γυναίκες και κορίτσια.
 
Στις 24 Απριλίου 2020, η ΤΔΒΚ είχε ήδη στείλει βίαια 75 Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, στη Μερσίνα της Τουρκίας, από όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην επαρχία Καραμανμαράς. Και οι 175 Σύροι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την πρόθεση να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να βρουν προστασία σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Σύροι που στάληκαν βίαια στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω επαναπροώθησής τους στη Συρία.
 
Αυτή η ομάδα 175 προσφύγων έφτασε με πλοιάριο στις 20 Μαρτίου και σπρώχθηκε πίσω στη θάλασσα από την Ακτοφυλακή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το πλοιάριο πλησίαζε στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακή Δημοκρατίας. Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες προσπαθούσαν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλοίο πήγε βόρεια, αναποδογυρίστηκε και οι πρόσφυγες διασώθηκαν από την «Τουρκοκυπριακή Δοίκηση», η οποία έχει αποκλειστικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Οι πρόσφυγες στεγάστηκαν σε συγκρότημα διαμερισμάτων για περίοδο καραντίνας 14 ημερών λόγω της πανδημίας Covid-19. Στο τέλος της περιόδου καραντίνας, συνέχισαν να κρατούνται - αυτή τη φορά αυθαίρετα, κατά παράβαση του νόμου της «Τουρκοκυπριακής Διοίκησης» που επιτρέπει την κράτηση παράτυπων μεταναστών για οκτώ ημέρες, παρατεινόμενης μόνο με δικαστική απόφαση.
 
Εμείς, οι οι πιο κάτω υπογράφουσες οργανώσεις, καταδικάζουμε την εκδίωξη του πλοιαρίου από τα κυπριακά ύδατα από την Κυβέρνηση της Κύπρου, κάτι πουο ισοδυναμεί με επαναπροώθηση κατά παράβαση της απαγόρευσης μη επαναπροώθησης όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και στο Δίκαιο της ΕΕ για το άσυλο, και παραβιάζει το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
 
Εμείς, οι οι πιο κάτω υπογράφουσες οργανώσεις καταδικάζουμε επίσης την επιστροφή των 175 προσφύγων στην Τουρκία και την αυθαίρετη κράτηση αυτών των ατόμων από την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση». Αυτές οι πράξεις επίσης παραβιάζουν την Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 και το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κράτηση ανηλίκων παραβιάζει επίσης τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ιδίως τα Άρθρα 9, 10, 22 και 37 για την κράτηση παιδιών, το δικαίωμα επανένωσης με μέλη της οικογένειας και το δικαίωμα κάθε παιδιού να είναι και με τους δύο γονείς. Τα κράτη υποχρεούνται να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα σε ασυνόδευτα παιδιά. Στις 13 Απριλίου, η UNICEF δήλωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλουν μορατόριουμ στην κράτηση παιδιών και να απελευθερώσουν επειγόντως παιδιά όπου είναι δυνατές εναλλακτικές λύσεις, λόγω των αυξημένων κινδύνων εξαιτίας του Covid-19 κατά την κράτηση.
 
Συστάσεις
 
Καλούμε την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση» και την Τουρκία όπως:
 
1. Σεβαστούν την αρχή της μη επαναπροώθησης και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τερματίζοντας την αναγκαστική επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ή /και στη Συρία.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως:
 
1. Συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της για σεβασμό του δικαιώματος ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης και την  παροχή βοήθειας σε σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
2. Συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση» με σκοπό να επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
3. Τερματίσει την αναστολή πρόσβασης στο άσυλο σε όσους φτάνουν διά θαλάσσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία Covid-19.
 
Λίστα υπογραφόντων:
  1. AEDH  European Association for the defence of Human Rights,
  2. Amals Healing & Advocacy Center
  3. AMERA International
  4. ANTIGONE - Information and Documentation Centre on Racism, Ecology, Peace and Non Violence
  5. Arab Network for Migrants’ Rights
  6. ARDD Arab Renaissance for Democracy & Development
  7. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
  8. Center for Legal Aid - Voice in Bulgaria
  9. CRLDHT Comité pour le Respect des Liberté et des Droits de l'Homme en Tunisie
  10. Croatian Centre for Peace Studies
  11. Damascus Center for Human Rights Studies
  12. EuroMed Rights/EuroMed Droits
  13. Greek Council for Refugees
  14. Help Refugees / Choose Love
  15. HRW - Human Rights Watch
  16. HumanRights360
  17. İnsan Hakları Derneği / Human Rights Association (IHD)
  18. KISA – Action for Equality, Support, Antiracism
  19. Liga voor de Rechten van de Mens / Dutch League for Human Rights
  20. LTDH – Ligue Tunisienne des Droits de l’Homme
  21. Mobile Info Team
  22. Refugee Rights Europe
  23. RLS - Refugee Legal Support
  24. Tamkeen for Legal Aid and Human Rights
 
Διαβάστε επίσης: