Η υπόθεση με την πώληση χειρουργικών μασκών που πρόσφερε δωρεάν η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, την ώρα που δυο πρόσωπα 27 και 55 ετών, τέθηκαν υπό 8ήμερη κράτηση.
Σε δηλώσεις του στην ΑΔΕ Λεμεσού, ο κ.Σωτηριάδης είπε πως το ΤΑΕ διερευνά υπόθεση που αφορά στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της κλοπής, της απάτης, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της παραβίασης του περί λοιμοκάθαρσης νόμου καθώς και τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα που διαπράχθηκαν από τις 3 Απριλίου 2020 μέχρι και σήμερα.
« Έχουμε προχωρήσει σήμερα το πρωί στην σύλληψη δυο προσώπων σε σχέση με τα αδικήματα αυτά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 55χρονο και 27χρονο οι οποίοι έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και εναντίον τους εξασφαλίστηκε διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησης για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ.Σωτηριάδη, σχετική καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στην οποίαν αναφερόταν ότι μάσκες συγκεκριμένου τύπου, τις οποίες εισήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να παραχωρηθούν δωρεάν σε ημικρατικούς και δημόσιους οργανισμούς, βρέθηκαν να πωλούνται σε φαρμακεία στη Λευκωσία.
Από τις έρευνες, συνέχισε, εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ο 27χρονος, στις 12 Μαΐου, προχώρησε στην προμήθεια 16 χιλιάδων μασκών σε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στην Λεμεσό, έναντι της τιμής των 37 σεντ την καθεμιά, δηλαδή για το συνολικό ποσό των 5,920 ευρώ.
Η Αστυνομία προχώρησε, με βάση στοιχεία που εντοπίστηκαν στην φαρμακευτική εταιρεία, που έφεραν τον ίδιο αποκλειστικό κωδικό παραγγελίας, ενώ από έρευνα στην οικία του 27χρονου εντοπίστηκε ποσότητα μασκών που φαίνεται να είναι ίδιες με αυτές που εισήγαγε η Δημοκρατία.
Ακολούθησε η σύλληψη του 55χρονου πεθερού του 27χρονου, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, προσθέτοντας πως οι δυο ύποπτοι δίνουν κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται.
«Αντιλαμβάνεστε βρισκόμαστε στα πολύ αρχικά στάδια διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και διερευνάται από πού ακριβώς εξασφαλίστηκαν οι συγκεκριμένες μάσκες, οι οποίες ενώ κυκλοφορούσαν δωρεάν βρέθηκαν να πωλούνται σε φαρμακεία», είπε ο κ.Σωτηριάδης.
Είπε ότι κάποιοι φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις που δημιουργεί η πανδημία προς προσωπικό όφελος, την ώρα που οι συγκεκριμένες μάσκες θα έπρεπε να διατεθούν σε λειτουργούς υγείας της πρώτης γραμμής και σε άλλους εργαζομένους, για προστασία από τον κορωνοϊό.