Τη δική του ανάγνωση της αποφυλάκισης, μετά από προεδρική χάρη, του 35χρονου που καταδικάστηκε σε 45 μέρες φυλάκιση διότι έσπασε την καραντίνα στις 25 του Μάρτη έδωσε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» ο Δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.

 

Ο κ. Δημητριάδης δεν θεωρεί υπάρχει συνταγματική εκτροπή στην υπόθεση και εξήγησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να επεμβαίνει με συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα πριν να τελεσιδικήσει μια διαδικασία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το Σύνταγμα για το θέμα είναι «ξεκάθαρο, κρύσταλλο».

Στην ερώτηση αν καλά έκανε ή κακά ο Πρόεδρος, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως τόσο αυτός όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας ενήργησαν πολύ σοφά και σωστά πήραν αμέσως την απόφαση. Ο Δικαστής έκανε εξαιρετικά αυστηρή χρήση της διακριτικής ευχέρειας αφού η ποινή ήταν δυσανάλογη για το έγκλημα με το οποίο καταδικάστηκε το άτομο. Το Δικαστήριο να μπορούσε να επιβάλει εναλλακτικές ποινές άλλες όπως αυστηρότερο χρηματικό πρόστιμο ή κοινοτική εργασία.

Ο κ. Δημητριάδης κατέδειξε επίσης το παράδοξο του να στέλνουμε στην φυλακή, ένα ίδρυμα όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων, κάποιον ο οποίος καταδικάστηκε διότι μπορεί να διέσπειρε τον κορωνοϊό. Αναρωτήθηκε επίσης τι θα γινόταν αν κολλούσε κορωνοϊό ενώ ήταν μέσα και σχολίασε πως με την δικαστική απόφαση δεν εξυπηρετήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.

Στην ερώτηση αν η μη-παραδοχή του 35χρονου στη δίκη λειτούργησε επιβαρυντικά για την απόφαση του Δικαστή, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως δεν είναι καλό αυτό το επιχείρημα. Είναι δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου να τύχει μιας δίκαιης δίκης, ανεξαρτήτως του τι λέει. Σχολίασε πως αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και το αν σπαταλάται ο δικαστικός χρόνος είναι άλλη ιστορία.

Ο δικανικός συλλογισμός είναι πως θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς που προστάτευε ο νόμος που ήταν η δημόσια υγεία. Στις 25 Μαρτίου, όταν έγινε το αδίκημα, η ποινή ήταν μόνο 450 λίρες, με την παλιά αποικιοκρατική νομοθεσία.

Για το αν θα προχωρήσει ο 35χρονος στο να διαχειριστεί το ξεκαθάρισμα του ποινικού μητρώου του θα πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος, διότι παρά την χάρη η απόφαση παραμένει.

Το μείζον, είπε ο κ. Δημητράδης, είναι ότι πράγματι θεραπεύθηκε το σύμπτωμα αλλά η ασθένεια συνεχίζει στον χώρο δικαιοσύνης και ο κορωνοϊός έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που χρονίζουν στον χώρο της δικαιοσύνης.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο υπερπληθυσμός στον χώρο των Φυλακών, παρά την απονομή χάρης, γιατί είμαστε δύο με τρεις φορές πέραν του ορίου. Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε θεσπιστεί στο νόμο και να υιοθετηθούν περισσότερες εναλλακτικές ποινές για το Τμήμα Φυλακών ή το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, όπως το βραχιολάκι και η κοινοτική εργασία. 

Πληροφόρησε επίσης ότι η κυβέρνηση διόρισε επιτροπή με πέντε ειδικούς για να εξετάσουν αυτό το θέμα σε έξι μήνες, αλλά πρέπει να βιαστούμε λέει ο κ. Δημητριάδης και αυτό θα έπρεπε και μπορούσε να γίνει σε έξι εβδομάδες.

Τέλος, ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε πως θα πρέπει να δούμε και το θέμα της γρήγορης και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καθώς θεωρεί τραγική την κατάσταση με τα χαρτόσημα και τα γρηγορόσημα.

Έχει τελειώσει η μεταποικιοκρατική δικαιοσύνη, ανέφερε, και μπήκαμε στην ευρωπαϊκή. Πρέπει να δικαζόμαστε με σύγχρονους τρόπους και η κορωνοϊός δίνει μια ευκαιρία αναστοχασμού για αναβάθμιση.

Κλείνοντας, ανέφερε με νόημα πως στα κινέζικα η κρίση γράφεται με δύο σύμβολα, αυτά του κινδύνου και της ευκαιρίας.

Βίντεο σε λίγο...