Η Vatan (14.05.20), σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι μετά από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έλαβε απάντηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιστολή που απέστειλε σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σε επιστολή που υπογράφει η Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον Ντερλέγιεν σημειώνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας κατά των ιατρικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας», ανέφερε προσθέτοντας ότι παράλληλα με την στήριξη που παρέχεται μέχρι σήμερα από την ΕΕ, καταβάλλονται προσπάθειες για καταβολή βοήθειας ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης: Η θέση της Κομισιόν για το μπλόκο της Τουρκίας σε πτήση προς Κύπρο

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ εργάστηκε μαζί με την UNDP και απέστειλε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το πρώτο μέρος βοήθειας σε ιατρικό εξοπλισμό συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Είπε ότι προτάθηκε η χρηματοδότηση για τρεις μήνες ομάδας αποτελούμενης από 25 λειτουργούς υγείας και εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να παρέχει τεχνική βοήθεια για ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Η Ούρσουλα φον Ντερλέγιεν ανέφερε επίσης ότι δόθηκε στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις προηγουμένως και ότι σε αυτό πλαίσιο στοχεύουν στην διεύρυνση του προγράμματος στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των καταστηματαρχών. Πρόσθεσε ότι έφτασαν στο τελικό στάδιο οι εργασίες για παροχή στήριξης και στους αγρότες για ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και ότι η Κομισιόν δεν θα μείνει μέχρι εδώ. Επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι ευαίσθητη στο αίτημα για αλληλεγγύη στον αγώνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την οικονομική διάσταση της πανδημίας και εξετάζει την παροχή επιπλέον βοήθειας. 

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Καταστηματάρχες & πολιτικοί θέλουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα

Αμτζιάογλου για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα: «Χρειαζόμαστε άμεσα 3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος του χρόνου»

Η Diyalog (14.05.20) γράφει ο λεγόμενος «υπουργός δημοσιονομικών» Ολγούν Αμτζιάογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, υποστήριξε ότι συζήτησαν με την Τουρκία τόσο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας όσο και το θέμα του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου» και τους ενημέρωσαν όπως υποστήριξε ότι έχουν άμεση ανάγκη για 3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Αμτζιάογλου υπογράμμισε ότι αν δεν είχαν τη στήριξη της Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Πρόσθεσε ότι το «υπουργείο» του βρισκόταν σε συνεχή διαβούλευση με την αντιπροσωπεία της Τουρκίας με την οποία συζητούσαν συνεχώς τόσο την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση και εξάπλωσης της πανδημίας όσο και τις ανάγκες του ψευδοκράτους. «Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πρωτόκολλο για το 2020, καθορίστηκε το ποσό που θα διατεθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής, στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, στα δημόσια οικονομικά και στην άμυνα. Αυτές τις μέρες περιμένουμε τη δική τους απάντηση», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι και η Τουρκία έζησε παρόμοιες δυσκολίες με αυτούς όσον αφορά στο θέμα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας, ο Αμτζιάογλου είπε ότι παρόλα αυτά, η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους και θα τους στηρίζει. «Υπάρχει οπισθοχώρηση στους δημοσιονομικούς πόρους που φθάνει το 57%. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, όπως είναι φυσικό, χρειάζεται η στήριξη σε πόρους από την Τουρκία. Μέχρι το τέλος του χρόνου χρειαζόμαστε περίπου 3 εκ. ΤΛ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει κα εσωτερικός δανεισμός αλλά θα έρθουν πόροι και από την Τουρκία», ισχυρίστηκε.

Εξηγώντας ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν αποθέματα ρευστότητας ούτε σε χρυσό άλλα ούτε και σε πετρέλαιο, ο Αμτζιάογλου υπενθύμισε ότι οι μόνες πηγές παροχής ρευστότητας προς το υποτελές «κράτος», είναι τα διάφορα ταμεία που έχει, όπως επίσης και οι πόροι που αποστέλλονται από την Τουρκία. Πρόσθεσε επίσης ότι τα έσοδα του «κράτους» για το Μάρτιο ανήλθαν στα 945 εκ. ΤΛ. Για το Μάιο, ο Αμτζιάογλου εξέφρασε ανησυχία αφού όπως είπε θα υπάρξει μεγάλη οπισθοχώρηση τόσο στα «έσοδα του κράτους όσο και στους φόρους».

Για το θέμα της καταβολής των μισθών στα κατεχόμενα για το μήνα Μάιο, ο Αμτζιάογλου είπε ότι προς το παρών δεν σκέφτονται να προβούν σε εσωτερικό δανεισμό αλλά μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει εσωτερικός δανεισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης και για τους αυτοκινητόδρομους. Είπε ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται στα στάδιο συζήτησης για το πως θα γίνει αυτός ο δανεισμός.

Αναφορικά με τους «τομείς του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης» στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος «υπουργός δημοσιονομικών» ισχυρίστηκε ότι η απώλεια στα έσοδα από αυτούς τους τομείς που προς το παρών δεν μπορούν να ανοίξουν ανέρχεται στα 2 δις δολάρια. Εξήγησε επίσης ότι τα έσοδα που είχαν από τους τομείς αυτούς χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για να καλυφθεί το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο όπως είπε, κάτι που τώρα είναι ανέφικτο να γίνει.

Ο Αμτζιάογλου συνεχίζοντας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις από την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στην ‘οικονομία και στο εμπόριο» αλλά επεκτείνονται και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Είναι για αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να καθορίσουμε τις προϋποθέσεις για να  μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε τέλος ο Αμτζιάογλου, υπογραμμίζοντας ότι με καλό προγραμματισμό στον τομέα του «τουρισμού και ανώτατης εκπαίδευσης», πρέπει να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα την επιτυχία που σημείωσαν στο θέμα της καταπολέμησης της πανδημία. 

Διαβάστε επίσης: 

Ρυθμίσεις για εμπόριο στο πλαίσιο Κανονισμού Πράσινης Γραμμής

Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Ένταση στο οδόφραγμα Περγάμου με Τ/κ να ζητούν διέλευση (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)