«Ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και κυβερνητικός σύμβουλος εξασφάλισε κυπριακή ιθαγένεια για τον εαυτό του και έξι μέλη της οικογένειας μέσω του αμφιλεγόμενου προγράμματος ’’Χρυσά Διαβατήρια΄΄ της Κύπρου, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP).
Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας που υπογράφει η Sara Farolfi , ο πρίγκιπας Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud υπέβαλε αίτηση για διαβατήριο λίγο αφότου ο θείος του, ο Βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας, τον εκδίωξε ως εμίρη της επαρχίας Ha'il το 2017.
Για το πρόγραμμα πολιτογράφησης το άρθρι σημειώνει πως η Κύπρος πρόσθεσε έναν όρο το 2019 που απαγορεύει την απόκτηση βίζας στους δημόσιους υπαλλήλους ή τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις από άλλες κυβερνήσεις, αλλά αυτό ήρθε πολύ μετά την αίτηση του Σαουδάραβα.
«Ένα έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών του Δεκεμβρίου 2017 που ελήφθη από την OCCRP ανέφερε ότι το υπουργείο «ευνοησε» την αίτηση του πρίγκιπα και θα το παρουσίαζε στο Κυπριακό Συμβούλιο Υπουργών για απόφαση.
Η Κύπρος, συνεχίζει το άρθρο, δεν δημοσιεύει τα ονόματα εκείνων που κατέχουν Χρυσές Βίζες, «αλλά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αίτηση του Σαουδάραβα είχε εγκριθεί».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς στο OCCPR, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας. Ωστόσο, είπε, «όλες οι διαδικασίες, τα κριτήρια και οι έλεγχοι έχουν ακολουθηθεί διεξοδικά πριν από την έγκριση της προαναφερθείσας αίτησης, με την ενεργό συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και αρχών, καθώς και της Ιnterpol και της Εuropol».
Ο Saud, γεννημένος το 1948, είναι εγγονός του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας, Βασιλιάς Abdulaziz Al Saud, και ανιψιός του σημερινού βασιλιά Salman. Παρακολούθησε τη Βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst και είχε μια μακρά πολιτική καριέρα ως βασικό μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Το 1976, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής της Μέκκας, της σημαντικότερης από τις δεκατρείς επαρχίες του Βασιλείου και αργότερα έγινε ο de-facto κυβερνήτης ή εμίρης. Από το 1999 και μετά, ήταν εμίρης της επαρχίας Ha'il, της γεωργικής καρδιάς του Βασιλείου και μιας από τις πιο συντηρητικές επαρχίες της.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Συμμαχίας, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ το 2007
Ο Saud εξασφάλισε άδεια κυπριακής μετανάστευσης - μια προϋπόθεση πριν υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα - τον Ιούλιο του 2017, ένα μήνα μετά που έγινε πρίγκηπας. Τον Δεκέμβριο, υπέβαλε αίτηση για διαβατήριο για τον εαυτό του και την πριγκίπισσα Hala bint Abdullah A. Al Alsheikh, και πέντε από τα 10 παιδιά του.
Όπως αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε στο Παρατηρητήριο, Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του προγράμματος των «Χρυσών Θεωρήσεων», ο Saud και η οικογένειά του, προχώρησαν άμεσα στην κατασκευή δύο πολυτελών κατοικιών.
Η επένδυση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσω δύο εταιρειών, της «Romolo Ltd» και της «Casipa Ltd», οι οποίες είχαν εγγραφεί στο νησί τον Δεκέμβριο του 2016, με τον Κύπριο δικηγόρο κ. Χρήστο Πατσαλίδη, ως τον μοναδικό μέτοχο μέσω δύο πληρεξούσιων εταιρειών. Σύμφωνα με το OCCRP, ο κ. Πατσαλίδης δεν απάντησε σε αίτημα του Παρατηρητηρίου για σχολιασμό επί του θέματος.
Σημειώνεται επίσης ότι ο πρίγκιπας Abdulaziz, δεν συμπεριλήφθηκε στην αίτηση του Saud για ιθαγένεια το 2017. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως το 2015, δόθηκε Κυπριακό διαβατήριο, στον Abdulrahman bin Mahfouz, γιο του νεκρού Σαουδάραβα τραπεζίτη Khalid bin Mahfouz, μαζί με 36 μέλη της οικογένειας του.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου, η διπλή υπηκοότητα πρέπει να εγκριθεί προσωπικά από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβία. Παρά τα ερωτηματικά για το πρόσωπο πίσω από την έγκριση και το «πράσινο φως» για το διαβατήριο του κ. Saud, το ΟCCRP δεν κατάφερε να αποσπάσει οποιοδήποτε σχόλιο από τη Κυβέρνηση του Βασιλείου.