Στη ζυγαριά των πιθανών κερδοζημιών σε επίπεδο αφενός της δημόσιας υγείας και αφετέρου του εκπαιδευτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, επανέρχεται το ενδεχόμενο επιστροφής του συνόλου των μαθητών στα θρανία.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ, έχουν αναπτυχθεί έντονοι προβληματισμοί στους κόλπους της επιδημιολογικής ομάδας, η οποία θέλει να ξανασυζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κάτι που θα πράξει, όπως μας λέχθηκε, στην καθορισμένη ήδη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής.
Μια ενδεχόμενη ανατροπή της αναγγελθείσας επιστροφής όλων των μαθητών την 21η Μαΐου επηρεάζει ποικιλοτρόπως κυρίως όμως, σε οικονομικό επίπεδο.
Είναι γνωστό ότι εργοδοτικοί κύκλοι, αλλά και εντός του Υπουργείου Οικονομικών, αναπτύσσεται ένα αφήγημα ότι για την οικονομική δραστηριότητα και άρα την παραγωγή εσόδων για το κράτος με συνέπεια και την γρήγορη ανάπτυξη, χρειάζεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ώστε το εργατικό δυναμικό απερίσπαστο να αφοσιωθεί στην παραγωγική διαδικασία.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση και συζητώντας τόσο με πολιτικούς κύκλους, όσο και με κύκλους της επιδημιολογικής ομάδας, μια ανατροπή απόφασης δεν θα θεωρηθεί κεραυνός εν αιθρία αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά στο διάγγελμα του για τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό τοπίο είχε πει ότι όλα εξαρτώνται από τις συμβουλές των επιστημόνων και την επιδημιολογική ομάδα.
Σε αυτό το σημείο, όμως, προκύπτει και το ζήτημα των μαζικών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που αρχίζουν από αύριο και τα οποία, κάποιοι εκ των επιστημόνων, ανέμεναν πολύ νωρίτερα.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των σχολείων θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος και άλλα θέματα που αφορούν την πανδημία.
Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί παγκοσμίως και όχι μόνο την Κύπρο.
Άλλωστε, ο κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας, ο Π.Ο.Υ., εξέδωσε σήμερα, για δεύτερη φορά εντός μίας μόλις εβδομάδας, κατευθυντήριες οδηγίες προς όλες τις χώρες του κόσμου για το ζήτημα των σχολείων.
Ο Π.Ο.Υ υπογραμμίζει ότι για κάθε απόφαση θα πρέπει να συναξιολογηθούν:
- η τρέχουσα κατανόηση σχετικά με τη μετάδοση και τη σοβαρότητα της Covid-19 στα παιδιά,
- η τοπική κατάσταση και επιδημιολογία όπου βρίσκονται τα σχολεία,
- οι σχολικές ρυθμίσεις και οδηγίες για την ικανότητα διατήρησης των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας.
Παράλληλα, βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν λόγω του κλεισίματος του σχολείου, π.χ. κίνδυνος μη επιστροφής στο σχολείο, διεύρυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, περιορισμένη πρόσβαση στα γεύματα, ενδοοικογενειακή βία που επιδεινώνεται από οικονομικές αβεβαιότητες καθώς και η ανάγκη να διατηρηθούν τα σχολεία τουλάχιστον εν μέρει ανοιχτά για παιδιά των οποίων οι γονείς και οι κηδεμόνες υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς φροντίδας και οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.