Ενώ οι νεκροί στη Βρετανία από την πανδημία του κορωνοϊού πλησιάζουν (επίσημα) τις 33 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τις 200 χιλιάδες, αυτή τη βδομάδα (μάλλον την Κυριακή) ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Η Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει τώρα την πρωτιά στην Ευρώπη αναφορικά με τους θανάτους από τον κορωνοϊό.
Ενθαρρυνθέντες από την ημερήσια μείωση των θανάτων και της ελάττωσης των κρουσμάτων (ο δείκτης μεταδοτικότητας R0 κυμαίνεται μεταξύ 0,6-0,9, σύμφωνα με την ανώτατο Επιστημονικό Σύμβουλο της κυβέρνησης Sir Patrick Vallance), κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τον προτρέπουν να άρει μερικώς το lockdown, ώστε σταδιακά να ανακάμψει η οικονομία και βαθμηδόν να επανέλθει η ζωή σε μια ροή κανονικότητας, τηρώντας πάντοτε αυστηρά κάποιους κανόνες (διατήρηση αποστάσεων, μάσκα προσώπου, υγιεινή χεριών κλπ). Ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν, τις τελευταίες μέρες, διστακτικός στο να συναινέσει στην εκτεταμένη άρση των περιορισμών, προφανώς επηρεασθείς από την προσωπική του περιπέτεια λόγω της ασθένειας, συνεπεία της οποίας υπήρξε μεγάλος κίνδυνος να έχανε τη ζωή του (50%-50% του έδιναν οι γιατροί για να κρατηθεί στη ζωή). Στους κόλπους, βέβαια, της κυβέρνησης αλλά και της επιστημονικής κοινότητας υπάρχουν διαφωνίες για το χειρισμό του θέματος.
Πάντως, ο Sir Patrick εμφανίστηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας… αμετανόητος για τις εκτιμήσεις του. Μετά από έντονες πιέσεις των βουλευτών της Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι αν λαμβάνονταν μέτρα 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, θα μπορούσε να «υπάρξει διαφορά» στην εξάπλωση του ιού. Έσπευσε, όμως, να δηλώσει (καλύπτοντας τον εαυτό του) ότι είναι δύσκολο βλέποντας τώρα πίσω να πεις ότι αυτό ήταν ξεκάθαρο, δηλαδή να παίρνονταν μέτρα αρχές Μαρτίου. «Δεν νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο τότε, ούτε τώρα είναι», είπε. Ο Sir Patrick ανέφερε ότι ο κορωνοϊός εισήχθη και διεδόθη στη Βρετανία μάλλον από την Ευρώπη (κυρίως Ιταλία και Ισπανία) παρά από την Κίνα.
Οι θάνατοι στην ομογένεια
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» αναπόφευκτα, η πανδημία του κορωνοϊού κτύπησε και την Ομογένεια της Βρετανίας σε επίπεδο που δεν αναμενόταν. Ανάμεσα στους βασικούς λόγους είναι, κατά την εκτίμησή μας, δύο: Πρώτον, ο Κίνδυνος από τον κορωνοϊό δεν πάρθηκε σοβαρά εξ αρχής από τους συμπατριώτες μας. Σε αυτό «βοήθησε» και η χαλαρή στάση των κυβερνητικών παραινέσεων/συμβουλών, οι οποίες ήταν «καθησυχαστικές» έως «παραπλανητικές» σε κάποιο βαθμό. Εμφανίσθηκε ως «άμυνα» κατά του κορωνοϊού το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Μας συμβούλεψαν, μάλιστα, για να μετρήσουμε τη απαιτούμενη διάρκεια του πλυσίματος, να τραγουδούμε δύο φορές το “happy birthday” και … είμαστε εντάξει! Επίσης, προέτρεψαν τους πολίτες αν είχε κάποιος πυρετό άνω του 37.8, να πάρει χάπια και να μείνει σπίτι. Η Τρίτη «εντολή» που έδωσαν ήταν: αν είχε ένας παρατεταμένο βήχα να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Αυτά ήταν τα… πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, περιστοιχιζόμενος από επιστήμονες. Ποιος θα τους έπαιρνε στα σοβαρά; Φυσικά, ο Μπόρις Τζόνσον τις ίδιες μέρες ...διαφήμιζε τις χειραψίες που έκανε ο ίδιος σε νοσοκομεία όπου υπήρχαν και συμπτωματικοί ασθενείς και έλεγε με στόμφο ότι δεν φοβάται μήπως κολλήσει κορωνοϊό.
Δεύτερος λόγος που υπάρχουν αυξημένοι θάνατοι στην Παροικία είναι η συνήθεια για οικογενειακές συνάξεις, οι φιλικές ή άλλου είδους μαζικές συγκεντρώσεις, των οποίων η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από άλλες κοινωνικές ομάδες.
Πολύς, βέβαια, λόγος γίνεται για τον αριθμό των θανάτων στην Παροικία μας, οποίος, με βάση στοιχεία που παρουσιάζουμε πιο κάτω, δεν φτάνει στο ύψος που κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν. Συνυπολογίζουν, για πολιτικούς, υπαρξιακούς και άλλους λόγους, και αριθμό θανάτων από την τουρκόφωνη κοινότητα του Λονδίνου (Τουρκοκύπριους, Τούρκους εκ Τουρκίας, Κούρδους) και τους παρουσιάζουν ως…κυπριακή Παροικία.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η εφημερίδα συνεχίζει την έρευνα που άρχισε πριν δύο εβδομάδες για να μάθει, όσο πιο πειστικά γίνεται, πόσοι από την Ελληνοκυπριακή και την Ελλαδική Παροικία υπήρξαν θύματα του κορωνοϊού. Η έρευνα βασίστηκε αποκλειστικά σε αξιόπιστες πηγές από τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες σε όλη τη Βρετανία, στις οποίες τελούνται κηδείες ακόμα και… άθεων. Άρα, καταγράφονται σχεδόν όλοι οι θάνατοι είτε αυτοί διαπιστώθηκαν σε νοσοκομεία είτε επήλθαν σε Οίκους Ευγηρίας ή στο σπίτι. Στην πρώτη φάση η έρευνά μας έδειξε ότι έγιναν 92-95 κηδείες εξ αιτίας του κορωνοϊού. Τώρα, με βάση στοιχεία μέχρι προχθές Τρίτη (5/5/20), οι κηδείες που καταγράφονται λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουλίου, είναι 109. Μάλιστα μια κηδεία θα γίνει στις 21 Ιουλίου. Όλοι, σχεδόν, οι θανόντες είναι άτομα κυπριακής καταγωγής. Μόνο ένας είναι Ελλαδίτης».
Συγκεκριμένα:
Στην εκκλησία της Παναγίας στο Wood Green, σύμφωνα με δήλωση στην εφημερίδα μας του ιερατικώς προϊσταμένου Επισκόπου Τροπαίου Αθανασίου, τελέσθηκαν από τον Μάρτιο ή θα τελεσθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου 30 κηδείες λόγω κορωνοϊού και τρία Τρισάγια σε νεκροταφεία. Συνολικά στην ίδια εκκλησία έγιναν Μάρτιο-Απρίλιο 55 κηδείες από τις οποίες οι 13 ήταν για κορωνοϊό. Το Μάιο 16 κηδείες (10 για κορωνοϊό και τον Ιούνιο 3 κηδείες. Επίσης έγινε Τρισάγιο για τρεις θανόντες σε νεκροταφεία. Τρισάγιο στο νεκροταφείο του Southgate τελέσθηκε και για το συμπατριώτη μας από τον Κορμακίτη Τζων Γιουσελή. Υπάρχει ακόμα ένα θύμα της ασθένειας που θα μεταφερθεί στην Κύπρο για ενταφιασμό.
Στην εκκλησία Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού (Wightman Road) καταγράφονται μέχρι τον Ιούνιο 19 κηδείες λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Απόστολο.
Στην εκκλησία Δώδεκα Αποστόλων (Hatfield) καταγράφονται 12 κηδείες μέχρι τις 2 Ιουνίου (πηγή: πατήρ Ιωσήφ Παλιούρας).
Στον Άγιο Δημήτριο- Edmonton ο πατήρ Ιωάννης Hookway μας πληροφόρησε ότι 5 κηδείες στην εκκλησία του είναι για κορωνοϊό και για άλλες δύο κηδείες υποπτεύονται ότι ο θάνατος προήλθε από την ασθένεια.
Στην εκκλησία Τιμίου Σταυρού (Golders Green) Απρίλιο και Μάιο υπάρχουν 6 κηδείες, σύμφωνα με τον ιερατικό προϊστάμενο Βασίλειο Παπαθανασίου.
Στην Αγία Αικατερίνη – Barnet έγιναν 5 κηδείες τον Απρίλιο. Το Μάιο υπάρχουν ακόμα τρεις (πηγή: αρχιμανδρίτης Δαμιανός Κωνσταντίνου).
Στον άγιο Παντελεήμονα – Harrow ο πατήρ Αναστάσιος Σαλαπάτας μας δήλωσε ότι καταγράφονται 4 κηδείες λόγω κορωνοϊού.
Στον Άγιο Γεώργιο –Kingston ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Παπαδάκης είπε ότι υπάρχουν 3 κηδείες εξ αιτίας της νόσου.
Στον Άγιο Ελευθέριο – Leyton ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής Επιτροπής Άκης Ιωαννίδης μίλησε στην «Ε» για δύο κηδείες από τη νόσο.
Στην εκκλησία Σωτήρος Χριστού στο Woolwich ο πατήρ Μιχαήλ Παζίνας είπε ότι τέλεσε 4 κηδείες εκ των οποίων οι τρεις ήταν από κορωνοϊό.
Στην εκκλησία Αγίων Πάντων (Camden Town) ο πατήρ Γεώργιος Ζαφειράκος μας μίλησε για δύο κηδείες λόγω κορωνοϊού, η μία στις 21 Ιουλίου.
Στο Birmingham ο πατήρ Χρήστος Στεφάνου μας ανέφερε 8 κηδείες και στις δύο ορθόδοξες εκκλησίες. Εξ αυτών οι 5 είναι λόγω κορωνοϊού.
Στην εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνος στο Great Yarmouth ο ιερατικώς προϊστάμενος Φώτιος Μπίθας είπε ότι υπήρξαν δύο θάνατο από κορωνοϊό.
Στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους στο Luton ο πατήρ Νικόλαος Κόκκινος είπε ότι καταγράφονται δύο κηδείες, η μία λόγω της νόσου.
Στην εκκλησία Τριών Ιεραρχών στο Leeds ο πατήρ Σταύρος είπε ότι δεν έγιναν ως τώρα κηδείες για κορωνοϊό, όμως εντός Μαΐου υπάρχουν δύο κηδείες αλλά δεν είναι γνωστή η αιτία θανάτου.
Στον Άγιο Αθανάσιο Cambridge ο ιερατικώς προϊστάμενος Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός μας είπε ότι δεν έκανε καμία κηδεία για κορωνοϊό ούτε υπάρχει στην κοινότητά του, που την γνωρίζει καλά, θάνατος εξ αυτής της νόσου.
Στο Weston-Super- Mare ο πατήρ Μάριος Γεωργίου είπε ότι τέλεσε τρεις κηδείες λόγω του κορωνοϊού.
Στο Leicester μιλήσαμε με τον πατέρα Αντώνιο Σταυρινού της εκκλησίας Αγίου Νικολάου και Ξενοφώντος. Μας είπε ότι δεν υπήρξε κηδεία λόγω κορωνοϊού, αλλά ένας Άγγλος, σύζυγος Ελληνοκύπριας, πέθανε από η νόσο.
Στην εκκλησία Αγίου Ιωάννου στο Cheltenham έγινε μία κηδεία λόγω της νόσου, σύμφωνα με τον πατέρα Νικόλαο Παπαντωνίου.
Στη Σκωτία μιλήσαμε με τον πατέρα Μάρκο Mitchell στην Γλασκώβη. Απ’ ό,τι μας είπε, στην εκεί ομογένεια δεν υπήρξε θάνατος από κορωνοϊό, όμως κάποιος Ελλαδίτης επισκέπτης προσεβλήθη από το ιό και έχασε τη ζωή του.
Στις υπόλοιπες εκκλησίες του μείζονος Λονδίνου δεν υπάρχουν κηδείες λόγω της νόσου. Αυτό μας αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους των ιερών ναών.
Επικοινωνήσαμε, επίσης, με τις ακόλουθες ορθόδοξες εκκλησίες εκτός Λονδίνου, όπου μιλήσαμε με τους ιερατικώς προϊστάμενους ή προέδρους εκκλησιαστικών Επιτροπών, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι στην κοινότητά τους δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ κηδεία ένεκα κορωνοϊού. Αυτές είναι:
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου- Manchester (πηγή: πατήρ Δημήτριος Κοντελίδης)
Αποστόλου Πέτρου & Παύλου-Bristol (πηγή: πατήρ Γεώργιος Νικολάου)
Αγίου Νικολάου –Cardiff (πηγή: Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Σάββα)
Αγίου Νικολάου-Liverpool (πηγή: πατήρ Σταύρος Κάσινος)
Αγίου Ιωάννου-Βath (πηγή: Πατήρ Σεραφείφ Johnson)
Αγίας Βαρβάρας-Chester (πηγή: πατήρ Παγκράτιος)
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος- Coventry (πηγή: πατήρ Θεόδωρος Πολυβίου)
Ευαγγελιστού Μάρκου και Αγίας Φωτεινής –Folkeston (πατήρ Νεόφυτος Παπαναστασίου)
Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής- Hastings (πηγή: πατήρ Ιερόθεος Γεωργίου)
Αγίων Αναργύρων- Ipswich (πηγή: πατήρ Ιωάννης Garnett)
Αρχαγγέλου Μιχαήλ- Margate (πατήρ Βησσαρίων)
Αγίου Νεοφύτου-Northampton (πηγή: Μάριος Τοουλή, πρόεδρος κοινότητας)
Παναγία Μεγαλόχαρη- Norwich (πηγή: Γεώργιος Θωμάς, πρώην πρόεδρος κοινότητας)
Αγίων Αμβροσίου και Στυλιανού - Milton Keynes (πηγή: Νίκη Beales, πρόεδρος κοινότητας)
Αγίων Δημητρίου και Νικήτα- Plymouth (πηγή: ιερατικώς προϊστάμενος).
Είναι πιθανόν σε αυτούς τους αριθμούς να μην περιλαμβάνονται και ελάχιστοι άλλοι θάνατοι που ακόμα να μην έχουν διευθετηθεί οι κηδείες τους. Ίσως να υπάρξουν και άλλα θύματα του κορωνοϊού εντός των προσεχών ημερών. Πάντως, τα ως τώρα στοιχεία μάς δίνουν την πιο πάνω εικόνα της επίδρασης της νόσου στην Παροικία μας.
Διαβάστε επίσης: Η κυπριακή τραγωδία στη Βρετανία: Οι λόγοι των αυξημένων θανάτων στην παροικία
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία