Το ζήτημα των αυξημένων θανάτων των Κυπρίων στη Βρετανία αναδεικνύει η New Statesman σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κυπριακή τραγωδία: Πώς οι θάνατοι της διασποράς εκθέτουν τις αποτυχίες της Βρετανίας στον κόσμο».

 

Το ρεπορτάζ αρχίζει με την αναφορά στον τραγικό θάνατο δύο αδερφών από την Κύπρο, τους Andy και Lonny Λεωνίδα, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο και πέθαναν με μερικές ημέρες διαφορά. Οι Κύπριοι ήταν γύρω στα 50 τους και δούλευαν μαζί στις οικοδομές. Η τραγωδία αυτή σόκαρε την κυπριακή παροικία, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που η κοινότητα δεχόταν ένα τόσο σκληρό κτύπημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η 26χρονη τ/κ Sonya Kaygan, η οποία δούλευε σε κέντρο φροντίδας στο Enfield, πέθανε από κορωνοϊό, αφήνοντας πίσω την τρίχρονη κόρη της.

Ζευγάρια Κυπρίων στη Βρετανία πέθαναν με μερικές ημέρες διαφορά, όπως ο Ανδρέας και η Λίλυ Χριστοδούλου και ο Παύλος και η Diana Φάκα.

Τρεις άνθρωποι κυπριακής καταγωγής από την ίδια οικογένεια πέθαναν στα μέσα του Απρίλη στην περιοχή του Weston-super-Mare.

Σύμφωνα με τον κυπριακής καταγωγής βουλευτή των Εργατικών, Πάμπο Χαραλάμπους, «η κοινότητα είναι συγκλονισμένη».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 7 Μαρτίου, ο Πάμπος Χαραλάμπους βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τον 72χρονο Θεολόγο Παπαπαύλου, ο οποίος πέντε εβδομάδες μετά είχε κολλήσει κορωνοϊό και πέθανε.

Ο τραγικός αντίκτυπος στους Κυπρίους της Βρετανίας είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης δυσανάλογων θανάτων μεταξύ εθνοτικών μειονοτήτων, όπως αναφέρθηκε και αναλύθηκε από τη New Statesman. Παράγοντες όπως η αστική διαβίωση, ο στενός δεσμός της κοινότητας και τα σπίτια όπου μένουν συγγενείς από πολλές γενιές πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε αυτούς τους θανάτους άνω του μέσου όρου.

Είναι στη φύση της κυπριακής κοινότητας η τάση να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα μέρη… είτε πρόκειται για εκκλησίες, είτε πηγαίνουν στα ίδια καταστήματα και τα ίδια εστιατόρια. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους τείνουν να είναι ηλικιωμένοι, που συνήθως συχνάζουν στα ίδια μέρη», λέει ο Χαραλάμπους.

Επίσης είναι σύνηθες οι παππούδες να μένουν στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος γιατί έχει κτυπηθεί σε τόσο βαθμό η κοινότητα, αλλά είναι αποκαρδιωτικό, καταλήγει ο Κύπριος βουλευτής.

Ο δημοσιογράφος της Παροικιακής, Μιχάλης Γιακουμή, πιστεύει ότι τα περισσότερα περιστατικά που οδήγησαν σε εκατοντάδες θανάτους είχαν μεταδοθεί πριν το lockdown.

«Πριν το lockdown, οι Κύπριοι της Βρετανίας, όπως και άλλες εθνοτικές μειονότητες, είχαν μεγάλες εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Εάν είχαμε κηδεία, πήγαιναν 300 ή 400 άνθρωποι. Επίσης γίνονταν συναθροίσεις στις εκκλησίες, όπου υπάρχουν περίπου 100 τέτοιες σε όλη τη Βρετανία», ανέφερε ο δημοσιογράφος της Παροικιακής.

Αναφορά στο δημοσίευμα γίνεται και για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους επαναπατρισμούς στην Κύπρο. Η Αναμπέλα Σπανός, μία 25χρονη Κύπρια που μετακόμισε για δουλειά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι με όσους είχε μιλήσει στην Κύπρο, βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ με τον τρόπο που η Βρετανική Κυβέρνηση είχε χειριστεί την επιδημία.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός φίλου της οικογένειας, ο οποίος είχε χάσει τον πατέρα του από κορωνοϊό, ενώ βρισκόταν για δουλειές στο Λονδίνο. Οι Αρχές του είχαν πει «να μην τηλεφωνάει για ασθενοφόρο, εκτός και εάν νιώθει ότι πεθαίνει. Όταν τηλεφώνησε για ασθενοφόρο όμως ήταν πολύ αργά». Τώρα η οικογένειά του προσπαθεί να μεταφέρει τη σορό του στην Κύπρο.

Η 25χρονη επίσης χαρακτήρισε πολύ χαλαρό το lockdown στη Βρετανία σε σχέση με την Κύπρο. Μάλιστα, η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκε έντονη κριτική από άλλες χώρες για την ασφάλεια των κατοίκων της. Πλέον η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα για τους θανάτους Κυπρίων από κορωνοϊό στη Βρετανία