Κοινή συνέντευξη Τύπου παραθέτουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας για το θέμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.



Σε διάγγελμά του την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε ανακοινώσει τις δυο πρώτες φάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που αρχίζουν στις 4 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα, αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπουργός Οικονομικών: Η σταδιακή άρση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 

Τον λόγο πρώτος έλαβε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος ανέφερε ότι η σταδιακή άρση γίνεται με βάση μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Έχει σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος είναι ενδεικτικός αφού αυτός εξαρτάται αν θα τηρήσουμε τους κανόνες. Λήφθηκε υπόψη ο οδικός χάρτης και της ΕΕ αλλά και άλλων χωρών, είπε ο ΥΠΟΙΚ. 

Στόχος είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σύστημα υγείας αλλά ούτε και εισοδήματα, είπε. 

"Η επιτυχία θα κριθεί από όλους. Και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις", είπε ο κ.Πετρίδης απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους εργοδότες να συμμορφωθούν με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. 

Υπουργός Υγείας: Θέσαμε απ' την πρώτη μέρα ως προτεραιότητα την περιφρούρηση συστήματος Υγείας και την προστασία ευάλωτου πληθυσμού

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε λόγο για ενθαρρυντική εικόνα στην Κύπρο, η οποία είναι αποτέλεσμα όπως είπε, μιας επίπονης προσπάθειας. Παρά τις αρχικές αστοχίες, αναπτύξαμε γρήγορα αντανακλαστικά σημείωσε ο κ.Ιωάννου. 

"Είμαστε πλέον έτοιμοι για το επόμενο βήμα, με προορισμό την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα βήματά μας θα είναι αργά, αλλά σταθερά", σημείωσε ο κ.Ιωάννου. Παράλληλα ανακοίνωσε πώς θα επαναλειτουργήσουν τα νοσηλευτήρια, στα οποία θα εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα. 

"Από τις 4 Μαίου είπε δεν είναι εύκολη η χαλάρωση. Κρύβονται πολλοί κίνδυνοι", τόνισε. Η χαρά μας για την επαναλειτουργία συνοδεύεται με ανησυχία, υπογράμμισε. 

Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επιχειρήσεις: 

- 8 τετραγωνικά μέτρα ανά εργαζόμενο 

- 2 μέτρα απόσταση 

- Υποχρεωτική ύπαρξη αντισηπτικού 

- Ανάρτηση του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού.

- Καθημερινή και σχολαστική απολύμανση

- Άμεση πρόσβαση σε μάσκες και θερμόμετρα

Μέχρι την Κυριακή σημείωσε ο Υπουργός θα παραδοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις μάσκες ενώ το Υπουργείο αποφάσισε να επιδοτήσει διαγνωστικές εξετάσεις σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. 

Τεστ επίσης θα γίνουν σε άτομα τα οποία θα έχουν άμεση πρόσβαση στο κοινό αλλά και σε εργοτάξια. Έχουν εγκριθεί για τα εργοτάξια συνολικά 6 χιλιάδες τεστ. Θα γίνονται και με κινητές μονάδες, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας. 

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που ανοίγουν θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας, είπε ο κ.Ιωάννου. 

Από τις 21 Μαίου καταργούνται πλήρως τα sms και επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα, τόνισε ο Υπουργός. 

Απο 9 Ιουνίου ανοίγουν αεροδρόμια, ξενοδοχεία, θέατρα, παραλίες, εμπορικά κέντρα. Όλα επαναλειτουργούν υπό όρους. 

Υπουργός Εργασίας: Θα συνεχίσουν οι επιθεωρήσεις

Στόχος είναι να επιθεωρηθούν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, προκειμένου να δούμε ότι τηρούνται τα μέτρα είπε μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας. 

Ερωτήσεις δημοσιογράφων 

Μετά τις εισαγωγικές ερωτήσεις οι Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις που απέστειλαν ηλεκτρονικά δημοσιογράφοι. 

ΥΠΟΙΚ: Να μην μπούμε σε επικίνδυνες ατραπούς. Στόχος είναι να μην μπούμε σε περιπέτειες με την οικονομία. Ο ΥΠΟΙΚ απαντούσε διευκρινιστικά σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός οικονομικός σε περίπτωση που μπούμε ξανά σε περιορισμούς. 

Υπουργός Εργασίας: Υποβλήθηκε για πρώτη φορά τόσος μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Το σύστημα έγινε μέσα σε 15 μέρες και για πρώτη φορά τόσοι εργαζόμενοι έπρεπε να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που δεν έχουμε αριθμούς λογαριασμών, έγιναν λάθη. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου απάντησε σε ερώτηση για πολίτες που δεν έλαβαν ακόμη επιδόματα. Υπάρχουν επίσης προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα και γι' αυτό γίνονται προσπάθειες επίλυσης.