Εμφανείς και ίσως μόνιμες αλλαγές θα περιλαμβάνει η καθημερινότητα μας στην μετά κορωνοιού εποχή. Φυσικά η επιστροφή στην κανονικότητά μας θα επέλθει σταδιακά και σε τέσσερα περίπου κύματα. Νοείται ότι η σταδιακή επάνοδος της κοινωνίας γίνεται με βάση δυο άξονες: την αποφυγή μιας τυχόν αναζωπύρωσης του ιού που θα επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες και σε δεύτερο πλάνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας η οποία δέχεται ισχυρά πλήγματα ελέω της πανδημίας.

Μια απ’ τις βιομηχανίες που δέχεται ισχυρά κτυπήματα είναι αυτή των γάμων. Αρκετοί μελλόνυμφοι προχωρούν σε ακυρώσεις γάμων που ήταν προγραμματισμένοι για τους επόμενους μήνες ενώ το 2021 αναμένεται να δοθεί «μάχη» για το κλείδωμα μιας ημερομηνίας.

Από επιστημονικής πλευράς κανείς εκ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το πώς θα μπορούν να διεξαχθούν οι γάμοι τους επόμενους μήνες αφού είναι αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για μια μονοδιάστατη υπόθεση αλλά για μια αλυσιδωτή διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς ακριβώς θα είναι τα πράγματα σε 2 μήνες από σήμερα και έτσι δεν μπορούν να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας αυτής.

Αυτό που τονίζεται πάντως είναι ότι η επανεκκίνηση των εκδηλώσεων σε γενικότερο πλαίσιο ορίζεται στο τελευταίο κύμα της άρσης των μέτρων και άρα γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες οδηγίες θα δοθούν θα είναι σαφώς σε πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να τηρούνται.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων αναψυχής στην Κύπρο μετά το lockdown

Το SigmaLive συνομίλησε με την κα Μέλανη Ποταμίτου του Splendid Events για το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συνανθρώπων μας τις τελευταίες βδομάδες. Η ίδια τόνισε αρχικά ότι η διαχείριση της Κύπρου στην όλη υπόθεση αποτελεί σαφώς παράδειγμα, αφού φαίνεται να οδεύουμε προς την έξοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το κεφάλαιο «γάμοι» η κ.Ποταμίτου συνέστησε ψυχραιμία σε όλους και ειδικότερα σε όσους είχαν προγραμματίσει τον γάμο τους για φέτος. Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι κατά νου και να μην το ξεχνούν όπως είπε είναι ότι ο γάμος τους θα γίνει, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Μπορεί φυσικά να υπάρξουν αλλαγές στις επιθυμητές μέρες ή ακόμα και στον μήνα που θα ήθελε ένα ζευγάρι να παντρευτεί, αυτό όμως που έχει σημασία είναι να δείξουν όλοι ευελιξία, είπε χαρακτηριστικά η κ.Ποταμίτου.

Οι γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν τον Απρίλη, τον Μάη ίσως και τον Ιούνιο δεν θα γίνουν μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις δηλώνει στο SigmaLive η κ.Ποταμίτου η οποία παράλληλα τονίζει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στα παρασκήνια ενός γάμου. «Οι επαγγελματίες γάμου ζητούμε στήριξη ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο για την φετινή σεζόν να δουλέψουμε μόνο δυο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Η μισή σεζόν χάθηκε την ώρα που όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι μαζεύουμε τώρα χρήματα για την επιβίωσή μας τον χειμώνα», λέει η κ.Ποταμίτου που κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης από την Κυβέρνηση μέχρι το 2021 όπου θα επαναρχίσει η σεζόν.

Ακυρώσεις και μαρτυρίες από νύφες

Πρώτα υγεία και μετά όμορφες στιγμές αφού προέχει η εξασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, αυτού της υγείας. Ανατροπές και ακυρώσεις έφερε η πανδημία με ζευγάρια να ακυρώνουν τους γάμους τους. Σχετικές είναι οι μαρτυρίες που μας μεταφέρει η wedding planner από νύφες.

Μαρία Β. : Διαμένει στο Λονδίνο και μετέφερε τον γάμο της από τον Ιούνιο 2020 στο φθινόπωρο. Ο λόγος είναι γιατί η θεία της ήταν μέσα στα θύματα θανάτου του κορωνοιου στην Κύπρο.

Ιωάννα: Μετάφερε τον γάμο της το 2021 γιατί οι γονείς του ζευγαριού και οι περισσότεροι συγγενείς της ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μαρία: Μετάφερε τον γάμο της γιατί οι περισσότεροι καλεσμένοι της διαμένουν σε χώρες με αυξημένα κρούσματα στο εξωτερικό. Η μητέρα και ο αδελφός της διαμένουν Αμερική και Αυστραλία και ενδεχομένως να μην μπορέσουν να έρθουν Κύπρο για τον γάμο.
 

Ο γάμος που ξέραμε και η επόμενη μέρα

Σίγουρα κανείς δεν αναμένει ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε τους γάμους με τους εκατοντάδες καλεσμένους που «επιτάσσει» η κουλτούρα της Κύπρου. Καλεσμένοι απ’ το εξωτερικό, δεξιώσεις για 300-400 άτομα, χαιρετισμός του ζευγαριού από τους καλεσμένους αλλά και σέρβις σε μπουφέ είναι μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά των γάμων στην Κύπρο. Οι άνθρωποι που εργάζονται για την διοργάνωση της τελετής αυτής προβληματίζονται για την επόμενη μέρα αφού ένας γάμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ο χώρος όπου θα γίνει η δεξίωση. Όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και προετοιμασία λέει η κ.Ποταμίτου.

Δείτε εδώ: Στις 4 Μαΐου η πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων

Εναλλακτικές λύσεις και ευελιξία είναι τα «κλειδιά» της επόμενης μέρας. Τόσο σε ότι αφορά τους γάμους και τις εκδηλώσεις, όσο και στη νέα καθημερινότητα που θα κληθούμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο νέοι τύποι γάμων θα μπορούσαν να είναι η λύση της επόμενης μέρας, αφού σκοπός είναι το μυστήριο! Σχετικές είναι και οι ιδέες που μπαίνουν στο τραπέζι και η κ.Ποταμίτου εξηγεί μιλώνστας στο SigmaLive τον τρόπο διεξαγωγής.

- Microwedding: Πρόκειται για έναν γάμο με τους στενούς συγγενείς και φίλους που δεν θα υπερβαίνει τα 50 άτομα.
- Sequel Weddings: Η διεξαγωγή του μυστηρίου του γάμου την ημερομηνία στην οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η διεξαγωγή ενός πάρτι σε άλλη ημερομηνία.

Σχετικές αποφάσεις για το ζήτημα σαφώς θα λάβει η Πολιτεία η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα γίνει το «ξεκλείδωμα» της χώρας και ειδικότερα για το ζήτημα των γάμων η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσουν το θέμα της ενδεχόμενης διεξαγωγής γάμων Παρασκευές και κάποια Σάββατα όπου δεν επιτρέπονται γάμοι λόγω νηστειών, απόφαση που θα ήταν σημαντική για τους διοργανωτές γάμων αφού θα είχαν μια επιπλέον μέρα να προσφέρουν στα ζευγάρια.