Υπό τον τίτλο «Η αναστάτωση για το τεστ στην Πύλα», η Yeni Düzen (24.04.20) γράφει ότι η διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο μικτό χωριό Πύλα δημιούργησε αναστάτωση χθες. Οι εξελίξεις μετά από την διαπίστωση τεσσάρων θετικών κρουσμάτων στη Πύλα επισκιάστηκαν πάλι από τις πολιτικές συζητήσεις, όπως αναφέρεται στη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.
Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας Βεϊσάλ Γκιουτέν ανέφερε ότι «η ομάδα λειτουργών υγείας από το βορρά εμποδίστηκε να εισέλθει στο χωριό και να διενεργήσει τεστ σε όλους τους χώρους εργασίας».
Η εφημερίδα γράφει ότι δεν δόθηκε άδεια διέλευσης στο ασθενοφόρο, που είχε έλθει από το «βορρά» στο οδόφραγμα Περγάμου.
Ο δε Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας Σίμον Μιττίδης δήλωσε ότι «η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στον δωρεάν έλεγχο για κορωνοϊό εμποδίστηκε από τον Κουντρέτ Όζερσαϊ», προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετείχαν στην έλεγχο που διεξήχθηκε από τους Ελληνοκύπριους ειδικούς».
Στη συνέχεια, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Βεϊσάλ Γκιουτέν, σε γραπτή του ανακοίνωση, σημείωσε ότι μετά την διαπίστωση του τέταρτου κρούσματος στη Πύλα, προκλήθηκε μια αναστάτωση στο χωριό λόγω μη ενημέρωσης, γι’ αυτό συναντήθηκαν με την Ειρηνευτική Δύναμη και τους άλλους κοινοτάρχες ζητώντας πληροφορίες για το κρούσμα. Επειδή δεν είχε αποτέλεσμα η συνάντηση, αποφάσισαν να διενεργήσουν τεστ σε εργαζομένους που έρχονταν σε επαφή με κόσμο.
Πρόσθεσε ότι όταν τον ενημέρωσε ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης ότι αυτά τα τεστ θα διενεργηθούν δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε και αυτός με την σειρά του τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Πύλα. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στο κορωνοϊό δεν θέλουν να νοσηλευτούν από τους λειτουργούς υγείας του «νότου» και ότι ζήτησαν λειτουργούς υγείας από το «βορρά». Αφού αξιολογήθηκε η κατάσταση με τον κοινοτάρχη Μιττίδη και αποφασίστηκε ότι η ομάδα υγείας θα διεξάγει τα τεστ μετά το Πάσχα, ο Γκιουτέν ανέφερε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Κουντρέτ Όζερσαϊ για το θέμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Γκιουτέν σημείωσε: «Σε σχέση με το αίτημα μου, αμέσως επικυρώθηκε από το ‘υπουργικό συμβούλιο’ να έλθει ομάδα στο χωριό και να διεξαγάγει όσα τεστ χρειαζόμαστε. Αποφασίσαμε αμοιβαία, όπως διεξαχθούν αυτά τα τεστ στις 22 Απριλίου. Το πρωί της Τρίτης έμαθα ότι υπήρχε μια πρωτοβουλία από Ελληνοκύπριος αρμοδίους να εμποδίσουν την ομάδα από τον βορρά να εισέλθει στο χωριό. Το συζήτησα αυτό και με τον ελληνοκύπριο κοινοτάρχη και με τους αξιωματούχους τη Ειρηνευτικής Δύναμης. Ενημέρωσα και το υπουργείο εξωτερικών μας γι’ αυτή την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, τηλεφώνησα στην ομάδα που θα ερχόταν από το βορρά και την έβαλα στην αναμονή. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι. Παρόλες τις προσπάθειες μου, δυστυχώς έγινε πολιτική εργαλειοποίηση αυτού του σημαντικού θέματος, σε ένα πολύ μικρό χωριό, σε ένα μικρούτσικο νησί, την στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει έκκληση γι’ αυτή την παγκόσμια απειλή».
Επιπρόσθετα, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Γκιουτέν ανέφερε ότι συναντήθηκε μετά με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας τους να είναι λογικοί, και να τους δώσουν την ευκαιρία, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Δεν δόθηκε η άδεια στην ομάδα να περάσει από τα κατεχόμενα.
Τέλος, ο Γκιουτέν ισχυρίστηκε ότι το μέλλον αυτό του χωριού, θα γίνει παράδειγμα και θα επηρεάσει όχι μόνο των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά ολόκληρου του νησιού. Κάλεσε τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία να σταματήσουν να εμποδίζουν την ομάδα υγείας από τα κατεχόμενα και να της επιτρέψουν να εισέλθει στο χωριό και να διεξάγουν τα διαγνωστικά τεστ.
Διαβάστε επίσης:
Κοινοτάρχης Πύλας: Οι λόγοι που φοβήθηκαν οι Τ/κ και δεν έκαναν τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ανάλυση: Είναι κλειστά ή ανοικτά τα οδοφράγματα;
Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την Νήσο Κύπρο;