Αλλαγές σ’ όλους τους τομείς φέρνει η επόμενη μέρα της πανδημίας. Αλλαγές στην υγεία, την κοινωνία, την οικονομία και με πιο απλά λόγια, αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η επόμενη μέρα θα βρει τον πλανήτη να επιστρέφει στην κανονικότητα περίπου κοντά στο καλοκαίρι. Κι αυτό που απασχολεί πολλούς είναι το αν θα μπορέσουν φέτος να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σίγουρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, αφού απ’ την Κομισιόν μέχρι και στα κράτη μέλη της Ευρώπης τουλάχιστον γίνεται αντιληπτό ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Οι παραλίες θα είναι αλλιώτικες και εμείς ως ταξιδιώτες σίγουρα δεν θα έχουμε την ίδια συμπεριφορά.

Δείτε εδώ σχετικά: Κύπρος: Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" – Τι θα αλλάξει με οργανωμένες παραλίες

Το πώς θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα των κρατών σ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη. Η Κύπρος με βάση τον προκαταρκτικό χάρτη της επανεκκίνησης ανοίγει τα σύνορά της, με περιορισμούς πάντα, εντός Ιουνίου. Η υποδοχή τουριστών θα γίνεται φιλτραρισμένα και σίγουρα κανείς δεν θα αναμένει για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα φιλοξενήσουμε τις χιλιάδες των τουριστών που φιλοξενούσαμε μέχρι σήμερα.

Ο δρ.Κωστρίκης μίλησε για το θέμα στις Τομές στα Γεγονότα το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου και είπε ότι ενδεχομένως να πρέπει να γίνεται διάγνωση στους ταξιδιώτες προτού μπουν μέσα στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν. Όλα αυτά φυσικά θα μπουν στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ομάδας και αυτή θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς δεχόμαστε ξανά τουρίστες στην Κύπρο. Το «υγειονομικό» διαβατήριο δεν αποκλείεται να απαιτείται από τους ταξιδιώτες σε μια προσπάθεια αποφυγής διασποράς απ’ την μια του ιού, αλλά και εισαγωγής νέων κρουσμάτων απ’ την άλλη.

Διαβάστε ακόμη: Αναλυτικά: Πότε ανοίγουν καταστήματα,αρχίζουν εκδηλώσεις – Ο ρόλος καιρού/VID

Πώς θα εκτεθούμε όλοι στον ιό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έβαλε στον δημόσιο διάλογο το θέμα της ανοσίας και του πώς σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Όπως αναφέρει tovima.gr. Ο δρ.Τσιόδρας είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κοροναϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε.Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους».

Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.